“Άκου την καρδιά σου” στο Μέγαρο Μουσικής υπό τον καθηγητή Χρ. Στεφανάδη




Περισσότερους από 200 χιλιάδες Έλληνες αφορά η κολπική μαρμαρυγή, η συχνότερη και σημαντικότερη μορφή αρρυθμίας και   οι μισοί από αυτούς δεν το γνωρίζουν. Χαρακτηρίζεται αθώα, αλλά ταυτόχρονα και ύπουλη νόσος.

Το Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Μακροζωία και την Πρόληψη των ασθενειών του γήρατος, υπό την διεύθυνση του Καθηγητή Καρδιολογίας Χριστόδουλου Στεφανάδη, επιχειρεί να «αποκρυπτογραφήσει το γρίφο της» και να εξηγήσει σε ασθενείς και μη πως μπορούν να συνεχίσουν να ζουν μια κανονική ζωή.

«Άκου την καρδιά σου και προστατεύσου από την κολπική μαρμαρυγή», είναι το μήνυμα της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Ioυνίου στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Κορυφαίοι επιστήμονες στο χώρο της κολπικής μαρμαρυγής, θα επιχειρήσουν μέσα από κατανοητές ομιλίες και γραφικές αναπαραστάσεις να εξηγήσουν τη λειτουργία της καρδιάς, ενώ παράλληλα θα συνομιλήσουν με τους παρευρισκόμενους, θα ακούσουν τις απορίες τους και θα τους καθοδηγήσουν για τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν.

Η εκδήλωση, σύμφωνα με τους διοργανωτές  δεν θα θυμίζει σε τίποτα ιατρικό συνέδριο.  Ουσιαστικά, όπως αναφέρουν, πρόκειται για έναν ανοιχτό διάλογο μεταξύ γιατρών και ασθενών για να καταρριφθούν οι μύθοι που επικρατούν γύρω από τη νόσο.  Η είσοδος για όλους είναι ελεύθερη.

O καθηγητής καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Χριστόδουλος Στεφανάδης μιλώντας στο www.praktoreio-ygeias.gr , του ΑΜΠΕ,  δήλωσε: «Η σημερινή εποχή μου θυμίζει την τεράστια πρόοδο που ζήσαμε τα τελευταία 20 χρόνια με την αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου. Σήμερα έχουμε διαθέσιμα φάρμακα που θα μειώσουν σημαντικά τα εγκεφαλικά επεισόδια τα επόμενα χρόνια, αλλά επίσης, έχουν βελτιωθεί τόσο από πλευράς αποτελεσματικότητας όσο και ασφάλειας οι τεχνικές με τις οποίες μπορούμε να θεραπεύσουμε την αρρυθμία. Θέλουμε να περάσουμε στη δύσκολη αυτή εποχή για τα συστήματα υγείας ένα ελπιδοφόρο μήνυμα και να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας να μάθουν αυτά που πρέπει για το πρόβλημά τους. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για την αφομοίωση των νέων εξελίξεων και την προαγωγή της υγείας και της μακροζωίας».

Από το βήμα της αίθουσας Δημήτρης Μητρόπουλος θα περάσουν κορυφαίοι επιστήμονες στην αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής για να εξηγήσουν βήμα-βήμα τα στάδια της νόσου, τις μεθόδους πρόληψης, τις τεχνικές αντιμετώπισης της, αλλά και τις σημαντικές εξελίξεις στην ιατρική τα τελευταία χρόνια. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο εμπνευστής της εκδήλωσης Χριστόδουλος Στεφανάδης «Η κολπική μαρμαρυγή έχει επιλεγεί ως πρώτη θεματολογική ενότητα γιατί αφορά περισσότερους από 200.000 Έλληνες και οι μισοί από αυτούς δεν τυγχάνουν της βέλτιστης αντιμετώπισης με βάση στοιχεία εθνικών και ευρωπαϊκών καταγραφών, αυξάνοντας τον κίνδυνο για δυσμενή καρδιαγγειακά συμβάντα, με κυριότερο αυτών το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο».

Το σεμινάριο τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Αμαρουσίου και χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δήμαρχος και  πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί και συλλογή φαρμάκων για τις ανάγκες των κοινωνικών ιατρείων στο πλαίσιο της εκστρατείας του «Όλοι μαζί μπορούμε».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: