Τουρκικές αεροπορικές επιθέσεις εναντίον Κούρδων στην Συρία: Προετοιμάζει εισβολή;




Η Τουρκία πραγματοποιεί αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία και προετοιμάζεται να αποστείλει στρατεύματα της στα βόρεια της χώρας, δήλωσε σήμερα ο Αμχέτ Αράκ, μέλος του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) στο γραφείο που διατηρεί στην Τουρκία το ρωσικό πρακτορείο Sputnik.

«Χθες, ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε επιθέσεις με πυραύλους ενάντια σε θέσεις Κούρδων πολιτοφυλάκων από τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) – στρατιωτικός βραχίονας του PYD. Η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας προετοιμάζεται να προωθήσει τις δυνάμεις της στην περιοχή Αζάζ. Πριν από δύο μέρες, Τούρκοι στρατιώτες εισήλθαν στο χωριό Χαμάν, κοντά στο χωριό Αφρίν. Είμαστε έτοιμοι να απωθήσουμε κάθε επίθεση», δήλωσε ο Αράκ.

Νωρίτερα τον Μάιο, το ιρακινό κόμμα της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (PUK) ανέφερε πως μια μονάδα του τουρκικού στρατού πέρασε εντός της Συρίας, συνοδευόμενη από δύο τεθωρακισμένα οχήματα και μια μπουλντόζα κοντά στην τουρκική πόλη Νουσάιντιν. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πρωτύτερα είχαν περάσει στην συριακή επικράτεια και φέρεται να στάθμευσαν, μεταξύ άλλων, στις βόρειες συριακές πόλεις Αφρίν και Αζάζ κοντά στο Χαλέπι.

«Την ίδια ώρα οι δυνάμεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού έχουν υποστεί σειρά από ήττες σε συγκρούσεις με το Ισλαμικό Κράτος. Έχουν ήδη χάσει τον έλεγχο σε πάνω από 12 χωριά. Εάν οι τζιχαντιστές του ΙΚ έρθουν κοντά στο Αζάζ, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS) – μια συμμαχία Κούρδων και Αράβων μαχητών–, θα απωθήσουν την προέλαση των τζιχαντιστών και δεν θα τους επιτρέψουν να εισβάλουν στην πόλη», πρόσθεσε ο Αράκ.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τη Ρωσία για τροφοδοσία με αντιαεροπορικά όπλα και ρουκέτες των μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), μέσω Ιράκ και Συρίας.

Σε απάντηση του ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ δήλωσε πως η Μόσχα αναμένει από την Τουρκία να αποδείξει ότι η Ρωσία προμηθεύει με όπλα τους Κούρδους αντάρτες.

«Ας μας παραθέσουν αποδείξεις», δήλωσε ο Μπογκάντοφ στους δημοσιογράφους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ – Sputnik  Μόσχα, Russian Federation

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: