Τουρκικά παιχνίδια με την ασφάλεια: Θέλουν παραμονή αποσπάσματος μετά τη συμφωνία




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ενα 24ωρο μετά την αντίδραση του κατοχικού καθεστώτος στα θέματα της ασφάλειας, υπήρξε τοποθέτηση και από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Άγκυρα ουσιαστικά διά της σιωπής, επιβεβαίωσε την άρνηση της τουρκικής πλευράς να συζητήσει το κεφάλαιο αυτό σε αυτή τη φάση, αν και κάποια μηνύματα έχει στείλει παρασκηνιακά.

Είναι πρόδηλο πως ούτε καν θέλει η Άγκυρα να συζητήσει το θέμα αυτό πριν έχει πλήρη εικόνα στα θέματα της Διακυβέρνησης αλλά και των άλλων ζητημάτων που αφορούν την Ε.Ε.( εναρμόνιση με τον κοινοτικό κεκτημένο), οικονομία και περιουσιακό. Υπενθυμίζεται συναφώς πως προχθές, ο εκπρόσωπος του κατοχικού ηγέτη, Μπαρίς Μπορτζιού, υπό την πίεση της Άγκυρας και της ψευδοκυβέρνησης, θέλησε να ξεκαθαρίσει πως θέματα που αφορούν την ασφάλεια και τις εγγυήσεις θα συζητηθούν στη τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων, με τη συμμετοχή όλων των πλευρών. Διέψευσε, παράλληλα, την εντύπωση πως υπάρχει συμφωνία και αμοιβαία κατανόηση για τη δημιουργία κοινού στρατού.

Χθες ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλγκίτζ, κλήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα που κάνουν λόγο εγκατάλειψη της ιδέας της αποστρατικοποιημένης Κύπρου και πως Αναστασιάδης και Ακιντζί συμφώνησαν στο ενδεχόμενο συγκρότησης μικτού στρατού(!). Ο Τούρκος διπλωμάτης δήλωσε αρχικά άγνοια, παρέπεμψε στις συζητήσεις που γίνονται στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και στη συνέχεια είπε τα εξής: «Τεχνικά, σε ποια θέματα έχουν καταλήξει σε συμφωνία, αυτό το γνωρίζουν καλύτερα οι διαπραγματευόμενοι. Ως Τουρκία παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Σε αυτό το στάδιο, δεν μπορώ να σας απαντήσω πάνω στο θέμα που ρωτήσατε. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω».

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Άγκυρα σε συζητήσεις που συμμετέχει και αφορούν τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων ξεκαθαρίζει πως επιμένει στη διατήρηση ενός ευέλικτου στρατιωτικού αποσπάσματος και μετά την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό. Γι αυτό άλλωστε και υπήρξε η εντύπωση, που δεν έχει διαψευσθεί, πως η Τουρκία θέλει να δημιουργηθεί δική της στρατιωτική βάση στο νησί, στα πρότυπα αυτών που λειτουργούν οι Βρετανοί. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το θέμα αυτό Τούρκοι αξιωματούχοι το έχουν συζητήσει με Αμερικανούς ομολόγους τους. Είναι ξεκάθαρο, πάντως, ότι η Λευκωσία (ούτε ασφαλώς και η Αθήνα) αποδέχονται οποιοδήποτε σενάριο παραμονής τουρκικών στρατευμάτων μετά από την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό.

ΙΣΡΑΗΛ: Ανοικτό παράθυρο συνεργασίας με Τουρκία

Στις σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία και στην προοπτική συνεργασίας τους στον τομέα της ενέργειας αναφέρθηκε ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Yuval Steinitz, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, την οποία αναδημοσίευσε η ισραηλινή οικονομική εφημερίδα  GLOBES.

Στη συνέντευξή του,  ο Ισραηλινός αξιωματούχος είπε πως όσον αφορά το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας προμήθειας φυσικού αερίου με την Τουρκία, το Ισραήλ είναι κοντά στην ανανέωση των διπλωματικών σχέσεων με την Άγκυρα. Σημείωσε δε ότι η  Άγκυρα είναι μια τεράστια αγορά για το φυσικό αέριο, με τη ζήτηση να αναμένεται να διπλασιαστεί μέσα σε επτά χρόνια. Χρειάζονται το αέριο μας και χρειαζόμαστε αυτή την αγορά, είπε χαρακτηριστικά ο Yuval Steinitz. Άφησε δε να εννοηθεί πως θα υπάρξουν εξελίξεις τις επόμενες εβδομάδες.

Οι τοποθετήσεις του Ισραηλινού αξιωματούχου σαφώς και αφήνει ανοικτό το παράθυρο/επιλογή της συνεργασίας με την Τουρκία.

ΑΘΗΝΑ: Σήμερα η τριμερής  με το Λίβανο

Πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου και του Λιβάνου θα πραγματοποιηθούν σήμερα στην Αθήνα. Όπως αναφέρει ανακοινωθέν του ελληνικού ΥΠΕΞ, σήμερα Τετάρτη, 11 Μαΐου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης, κ. Δημήτριος Παρασκευόπουλος, θα συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας του Λιβάνου, η οποία θα διεξαχθεί στην Αθήνα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων.

Στη θεματολογία των συνομιλιών εντάσσονται θέματα κοινού ενδιαφέροντος καθώς και η διερεύνηση προοπτικών τριμερούς συνεργασίας, μεταξύ άλλων, στους τομείς της ασφαλείας, του προσφυγικού, του πολιτισμού, της ενέργειας και της διαχείρισης υδάτων. Θα συζητηθούν, επίσης, ζητήματα που άπτονται των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Λιβάνου. Σημειώνεται πως οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδος και της Κύπρου, Νίκος Κοτζιάς και Ιωάννης Κασουλίδης, θα επισκεφθούν μαζί το Λίβανο και στη συνέχεια της Ιορδανίας εντός Ιουνίου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: