Τουρκία: Φήμες για παραίτηση Νταβούτογλου μετά από νέα σύγκρουση με τον Ταγίπ Ερντογάν




Ιδιαίτερα σημαντική θεωρούσαν στην Αγκυρα τη σημερινή συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ταγιπ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό Αχμετ Νταβούτογλου, καθώς δημιουργήθηκε ρήγμα στις σχέσεις τους. Ανάμεσα στους δύο άνδρες οι σχέσεις δεν είναι ρόδινες και φήμες στην Άγκυρα κάνουν λόγο ακόμα και για παραίτηση του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η συνάντηση των δύο ανδρών ήταν προγραμματισμένη για αύριο όμως τελικά ορίσθηκε μια ημέρα νωρίτερα, άγνωστο με αίτημα ποιας πλευράς.

Χθες ο Νταβούτογλου, σε ομιλία του, στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΡ, είχε πει πως θα αποχωρήσει από κάθε θέση ευθύνης, προκαλώντας έντονη φημολογία. Η ομιλία του έγινε μετά από απόφαση του Κεντρικού Εκτελεστικού Συμβούλιο λήψης Αποφάσεων (ΜΚΥΚ) του κόμματος ΑΚΡ να του αφαιρέσει τη δικαιοδοσία διορισμού περιφερειακών αξιωματούχων.

«Αν χρειαστεί θα καταπατήσω τον εγωισμό μου και θα εγκαταλείψω μια θέση που κάποιοι πιστεύουν πως ουδείς θνητός θα μπορούσε να εγκαταλείψει», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά της έντονης φημολογίας που τον θέλει να απομακρύνεται από τη θέση του λόγω σύγκρουσης με τον Ερντογάν.

Η απόφαση του ΜΚΥΚ να αφαιρέσει αρμοδιότητες από τον Νταβούτογλου θεωρήθηκε ως μια πρώτη απόπειρα υπονόμευσης της εξουσίας του. Τα 50 μέλη του ΜΚΥΚ εξελέγησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο και θεωρούνται πρόσωπα του στενού κύκλου του Ερντογάν.

«Δεν έχω αποφασίσει ακόμα. Βρίσκομαι στο στάδιο λήψης αποφάσεων», είπε ο Νταβούτογλου σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα Hurriyet, ξεκαθαρίζοντας πως σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να αναμιχθεί σε οποιαδήποτε κίνηση που θα βλάψει το ΑΚΡ.

Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος ο ορισμός περιφερειακών αξιωματούχων ανήκε στο ΜΚΥΚ, ωστόσο το 2002 η αρμοδιότητα δόθηκε στον τότε πρωθυπουργό Ερντογάν. Η τωρινή του δε απόφαση ήρθε μετά από μη αποδοχή προεδρικών υποδείξεων από τον Νταβούτογλου.

Χθες ο Νταβούτογλου ζήτησε από τον αντιπρόεδρο του κόμματος, υπεύθυνο για οργανωτικά θέματα, Μουσταφά Ατάς να ενημερώσει το κόμμα σχετικά με τους ορισμούς των περιφερειακών αξιωματούχων και τις σχετικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες η χθεσινή ομιλία του Νταβούτογλου ήταν συναισθηματικά φορτισμένη, σημάδι πως οι σχέσεις του πρωθυπουργού με τον Ερντογάν έχουν γίνει πιο δύσκολες. Οι εξελίξεις ίσως οδηγήσουν σε έκτακτο συνέδριο για την αλλαγή της ηγεσίας του κυβερνώντος τουρκικού κόμματος. Πηγές από το ΑΚΡ ωστόσο αναφέρουν πως αν και κατά καιρούς εμφανίζονται προβλήματα στις σχέσεις των δύο ανδρών εντούτοις πάντοτε επιλύονται με αμοιβαίες υποχωρήσεις.

ΕΠΙΣΗΣ:
http://mignatiou.com/2016/05/minima-me-simasia-moschas-se-agkira-min-xechnate-to-telos-tis-othomanikis-aftokratorias/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ:
http://www.hurriyetdailynews.com/eyes-on-erdogan-davutoglu-meet-amid-rumors-of-resignation.aspx?pageID=238&nID=98716&NewsCatID=338
http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2016/05/turkey-rift-between-erdogan-davutoglu.html#
http://www.businessinsider.com/erdogan-and-davutoglu-feud-turkey-2016-5
http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-05-04/erdogan-meets-davutoglu-after-premier-s-party-power-curtailed
http://uk.reuters.com/article/uk-turkey-politics-idUKKCN0XV18E

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: