Το Eurogroup ξεκινά με απόσταση μεταξύ ΔΝΤ και ευρωζώνης στο ζήτημα του χρέους




Στην τελική ευθεία μπαίνουν από σήμερα οι συζητήσεις για την προσέγγιση ΔΝΤ και ΕΕ στο θέμα του ελληνικού χρέους με σκοπό να πεισθούν τα κοινοβούλια των εταίρων, από τα οποία περνάει η έγκριση της ελληνικής δόσης, πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα και να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευσή της.

Τη σκυτάλη των συζητήσεων θα λάβουν σήμερα οι υπουργοί οικονομικών και ο διευθυντής του τομέα Ευρώπης του ΔΝΤ, οι οποίοι, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, “έχουν μετακινηθεί από τις αρχικές τους θέσεις, αλλά οι διαφορές δεν έχουν γεφυρωθεί”.

Η πηγή που ενημέρωσε το KYΠΕ και η οποία είχε γνώση της έκθεσης για τη βιωσιμότητα του χρέους που έδωσε το Ταμείο χθες στη δημοσιότητα μετέφερε την εικόνα ότι και το Ταμείο έχει μετακινηθεί, αλλά και η ΕΕ.

Συγκεκριμένα το Ταμείο ζήτησε αρχικά νέα επέκταση της λήξης όλων των δανείων του EFSF/ESM κατά 14 έτη, επέκταση της περιόδου χάριτος για τα δάνεια του ESM κατά 6 έτη και κατά 17 έτη για τα δάνεια του EFSF και κατά 20 χρόνια για τα διμερή δάνεια του 2010, 2011. Επίσης ζήτησε μη καταβολή τόκων για 17 έτη στα δάνεια του ESM/EFSF, μη καταβολή τόκων για 24 χρόνια για τα διμερή δάνεια, αλλά και εγγύηση επιτοκίων στο 1,5%

Όλα αυτά με πρωτογενή πλεονάσματα κοντά στο 1,5% ετησίως και εφαρμογή από τώρα και όχι από το 2018.

Η ΕΕ επεξεργάζεται χρήση 25 δις εκ των 86 δις για πρόωρη αποπληρωμή τμήματος των διμερών δανείων του 2010, 2011, χρήση 10 δις (ANFAS , SMPs) για αποπληρωμή των νέων δανείων του ΔΝΤ από το 2018 στο 2024, επέκταση της περιόδου χάριτος όλων των δανείων (ΕFSF/ESM/GLF) από το 2022 στο 2028 και επέκταση της περιόδου αποπληρωμής κατά 10 έτη, όπου η τελευταία δεκαετία θα αποτελεί πληρωμή των ποσών που θα αφαιρεθούν τα έτη που χρειάζονται εξομάλυνση,

Όλα αυτά με πρωτογενή πλεονάσματα 2% για μια δεκαετία, η πρόταση που ουσιαστικά κάνει η ΕΕ προσπαθεί να αποδείξει στο ΔΝΤ ότι θα αποπληρωθεί εγκαίρως και στο ακέραιο, ενώ παρομοίως με αυτή του ΔΝΤ καταλήγει σε καθαρή ονομαστική μείωση της αξίας του χρέους (όχι κατά 50 μονάδες ως το 2060, αλλά κοντά στις 25 μονάδες λίγο νωρίτερα).

Σε κάθε περίπτωση οι Κοινοτικοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι αφενός ή Ελλάδα θα μπορεί να βγει στις αγορές το 2017 και σταδιακά το 2018 να πουλήσει δεκαετές ομόλογο, περιορίζει το κόστος εξυπηρέτησης στις χρονιές που επρόκειτο να υπάρχουν υπερσυγκεντρώσεις λήξεων δανείων.

Χωρίς να έχει υπάρξει καμία δραματική αλλαγή στην κεντρική πολιτική ιδέα γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα, αξίζει να σημειωθεί ότι φιλανδικές πηγές έλεγαν στο ΚΥΠΕ ότι το κοινοβούλιο της Φιλανδίας αρχίζει να διαμορφώνει την άποψη πως “δεν θα γίνει και καμία μεγάλη καταστροφή αν το ΔΝΤ μείνει εκτός προγράμματος” – έστω και για λίγο ακόμα.

Από την άλλη οι εταίροι είναι σχεδόν αποφασισμένοι να συσχετίσουν τα μέτρα για το χρέος με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018. Το ΔΝΤ δεν έχει απαντήσει επ’ αυτού.

Τέλος σε σχέση με τη δόση, αυτή φαίνεται πως κλείνει στα 10 δις ευρώ, αλλά το Εurogroup θα ζητήσει από την κυβέρνηση να αλλάξει τη νομοθεσία για τις ιδιωτικοποιήσεις, διότι θεωρεί πως οι ρυθμίσεις για τα κέρδη από την πώληση αεροδρομίων αποτελούν υπαναχώρηση. Η συνέχεια θα δοθεί στο Εurogroup που θα ξεκινήσει τη συνεδρίασή του στις 15:00 τοπική ώρα.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος ΑθανασίουΒρυξέλλες

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Με την απόσταση να παραμένει μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωζώνης στο ζήτημα του χρέους αναμένεται να ξεκινήσει το Eurogroup στις Βρυξέλλες σήμερα (Τρίτη).

Σε συνέχεια της μαραθώνιας συνεδρίασης του EuroWorking Group, τό οποίο συνεδρίαζε μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας, παράγοντας της ευρωζώνης σημείωνε πως μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με το ΔΝΤ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι στο σημερινό Eurogroup θα καταστεί δυνατή.

O ίδιος άφησε να εννοηθεί πως οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σ’ ένα προσχέδιο συμφωνίας για το χρέος το οποίο, όμως, δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου, τονίζοντας μάλιστα πως “τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, της ανταποκρίτριάς μας
Χρ. Βασιλάκη Βρυξέλλες, Belgium

«Μαξιλάρι» 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες ζητά το ΔΝΤ

Σύμφωνα με το Ταμείο παρά τις διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνέχισαν να αυξάνονται στο 44% των συνολικών δανείων στο τέλος του Δεκεμβρίου και τα κεφάλαια των τραπεζών εξαρτώνται σε υπερβολικό βαθμό από τον αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις που ανέρχονται κοντά στα 20 δισ. ευρώ.

Τη δημιουργία «μαξιλαριού» 10 δισ. ευρώ για την κάλυψη πιθανών νέων αναγκών των ελληνικών τραπεζών ζητά στην ανάλυσή του για το ελληνικό χρέος το ΔΝΤ.

Όπως αναφέρει ο τραπεζικός τομέας ανακεφαλαιώθηκε τον προηγούμενο Δεκέμβριο, μετά την ολοκληρωμένη αξιολόγηση του SSM που προσδιόρισε τις κεφαλαιακές ανάγκες στα 15 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα του ESM περιλάμβανε 25 δισ. ευρώ που είχαν μπει στην άκρη για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Εξ αυτών, τα 5,4 δισ. ευρώ χρησιμοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο, με το υπόλοιπο μέρος των αναγκών να καλύπτεται από ιδιωτικά κεφάλαια.

Παρά τις διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις – οποίες πρόσθεσαν συνολικά 43 δισ. ευρώ (πάνω από το 24% του ΑΕΠ) στο δημόσιο χρέος από το 2010 – τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνέχισαν να αυξάνονται στο 44% των συνολικών δανείων στο τέλος του Δεκεμβρίου (το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη) και τα κεφάλαια των τραπεζών εξαρτώνται σε υπερβολικό βαθμό από τον αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (deferred tax assets – DTAs) που ανέρχονται κοντά στα 20 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν το ήμισυ των κεφαλαίων (το υψηλότερο στην ευρωζώνη).

Σε αυτό το πλαίσιο, οι συντάκτες της έκθεσης του ΔΝΤ θεωρούν ότι ένα μαξιλάρι περίπου 10 δισ. ευρώ πρέπει να υπάρχει στην άκρη για την κάλυψη πιθανών πρόσθετων κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών (αυτό αντιστοιχεί περίπου στο μισό του ύψους των DTAs).

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ: http://mignatiou.com/2016/05/ti-protini-to-dnt-meso-tis-ekthesis-viosimotitas-tou-ellinikou-chreous/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: