Την έκδοση του Ρομάν Πολάνσκι στις ΗΠΑ για υπόθεση βιασμού ανακινεί η πολωνική κυβέρνηση




Επαναρχίζει στη Βαρσοβία η διαδικασία για έκδοση του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αντιμετωπίσει ποινή σε υπόθεση βιασμού το 1977.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Πολωνίας Zbigniew Ziobro ανήγγειλε ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για να ανατρέψει προηγούμενη απόφαση για τον σκηνοθέτη. Ο Υπουργός δήλωσε ότι ο σκηνοθέτης “κατηγορείται για ένα τρομερό έγκλημα εναντίον ενός παιδιού και πρέπει να αντιμετωπίσει τις ποινές”.

Ο δικηγόρος του 82χρονου σκηνοθέτη δεν θέλησε να σχολιάσει την εξέλιξη και περιορίστηκε να πει ότι ο πελάτης του ανέμενε αυτή τη διαδικασία.

Τον Οκτώβριο, το τοπικό δικαστήριο στη νότια πόλη της Κρακοβίας έκρινε ότι Πολάνσκι δεν θα έπρεπε να μεταφερθεί στις ΗΠΑ για να δικαστεί και επέκρινε τις αμερικανικές αρχές ανακοινώνοντας ότι παραβιάζονται “οι κανόνες της δίκαιης δίκης».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ωστόσο διαφώνησε και ανακοίνωσε την απόφασή του να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Πολάνσκι εξακολουθεί να καταζητείται από τις ΗΠΑ για υπόθεση βιασμού ενός κοριτσιού το 1977 ύστερα από φωτογράφηση στο Λος Άντζελες.

Η μικρή ήταν μόλις 13 χρόνων και ο Πολάνσκι 43. Εκείνος ομολόγησε την ενοχή του για την παράνομη σεξουαλική επαφή με ανήλικο και εγκατέλειψε τη χώρα.

Ο Πολάνσκι, γόνος εβραϊκής οικογένειας έφτασε στο Χόλιγουντ το 1968 και έγινε ευρέως γνωστός με την τεράστια επιτυχία του “Το μωρό της Ρόζμαρι”.

Το 1969 η τότε έγκυος σύζυγός του, το γνωστό μοντέλο και ηθοποιός Sharon Tate, και τέσσερις φίλοι τους εντοπίστηκαν άγρια δολοφονημένοι σε έπαυλη από τον Charles Manson και τους οπαδούς του.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: