«Ταξιδεύει» σε πόλεις της Ελλάδας η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου της Αντικαρκινικής




Κίνηση “μαστ” για τον καρκίνο του μαστού, ένα “ταξίδι” ενημέρωσης και πρόληψης ξεκινά σε πόλεις της Ελλάδας η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (Ε.Α.Ε.), με στόχο κάθε γυναίκα, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας να ενημερωθεί, να προλάβει και να θεραπευτεί από τον καρκίνο του μαστού.

Η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), την υποστήριξη του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) και την ευγενική χορηγία της ELPEN. Πρώτος σταθμός της Κινητής Μονάδας Μαστογράφου είναι η Λαμία στις 26 Μαίου, όπου το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που την στελεχώνει, θα υποδεχθεί γυναίκες που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες για την πραγματοποίηση δωρεάν προληπτικών εξετάσεων και μαστογραφιών.Θα ακολουθήσουν η Πάτρα, η Αλεξανδρούπολη, η Καβάλα και η δράση θα συνεχιστεί σε άλλες πόλεις.

Ο καρκίνος του μαστού φοβίζει τις γυναίκες περισσότερο απ’ άλλες παθήσεις

Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πάθηση που φοβίζει τις γυναίκες περισσότερο απ’ όλες τις άλλες. Στατιστικά στοιχεία από τις Η.Π.Α. και την Ευρώπη δείχνουν ότι περίπου 1 στις 10 γυναίκες θα εμφανίσει καρκίνο στο μαστό σε κάποια στιγμή της ζωής της. Στην χώρα μας υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο εμφανίζονται περίπου 5.000 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού, γεγονός που δείχνει ότι οι Ελληνίδες προσβάλλονται από τη νόσο λιγότερο συχνά σε σχέση με τις Αμερικανίδες ή τις Βορειοευρωπαίες. Αυτό παρ’ όλο που φαίνεται ενθαρρυντικό, δεν είναι καθησυχαστικό γιατί η συγκεκριμένη ασθένεια είναι η πιο διαδεδομένη κακοήθης πάθηση των γυναικών, στην Ελλάδα.

Η καλύτερη δυνατότητα για επιτυχή αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού είναι η έγκαιρη διάγνωση, υπογραμμίζουν οι ειδικοί. «Να εξετάζετε το στήθος σας, να επισκέπτεστε το γιατρό τακτικά και να κάνετε προληπτικά μαστογραφία σε τακτά χρονικά διαστήματα», προτρέπει τις γυναίκες η ΕΑΕ και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Τα τελευταία χρόνια η πρόγνωση των γυναικών με καρκίνο του μαστού φαίνεται να έχει βελτιωθεί σημαντικά, καθώς ο αριθμός των ασθενών που θεωρείται ότι έχουν πλέον ιαθεί αυξάνει συνεχώς, ενώ τόσο η επιβίωση όσο και η ποιότητα ζωής όλων όσων έχουν ασθενήσει έχουν βελτιωθεί αισθητά.

Για να διαγνωστεί έγκαιρα ο καρκίνος του μαστού υπάρχουν τρεις δυνατότητες: Η αυτοεξέταση των γυναικών, η κλινική εξέταση από γιατρό και η μαστογραφία, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της ΕΑΕ Ευάγγελος Φιλόπουλος. Όπως είπε, η μαστογραφία αποτελεί την πιο συχνή εξέταση για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και η διαγνωστική ικανότητα της είναι πολύ μεγάλη. Μπορεί δε να ανακαλύψει μία κακοήθεια πριν αυτή εντοπιστεί με την κλινική εξέταση. Η ΕΑΕ συστήνει την τακτική προληπτική μαστογραφία κάθε δύο χρόνια σε γυναίκες άνω των 40 ετών. Ο κ. Φιλόπουλος, αναφέρθηκε και στην μακρόχρονη προσφορά της ΕΑΕ, σημειώνοντας, ότι οι κινητές μονάδες μαστογράφων, την τελευταία δεκαετία, έχουν παράσχει δωρεάν έλεγχο σε περισσότερες από 50.000 Ελληνίδες σε 300 χωριά και πόλεις της χώρας.

Την υποστήριξή του στο πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφιών της ΕΑΕ, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, Γιώργος Πατούλης. Σημείωσε ότι στην Αττική βρίσκεται σε εξέλιξη Πρόγραμμα Δωρεάν Ψηφιακών Μαστογραφιών όπου έχουν εξεταστεί περισσότερες από 3.000 γυναίκες ευπαθών κοινωνικά ομάδων.

Για δράση ουσιαστικής κοινωνικής ευαισθησίας, μίλησε από την πλευρά του ο Θεόδωρος Τρύφων, αντιπρόεδρος ELPEN, πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας. Επισήμανε ότι «η σύμπραξη με την ΕΑΕ αποτελεί για την ELPEN έναν ξεχωριστό σταθμό στη μακρόχρονη πορεία της, καθώς την κάνει κοινωνό σε μια σπουδαία αποστολή. Να μην υπάρχει γυναίκα που να μην προλάβει και να μην θεραπευτεί από τον καρκίνο του μαστού».

Εφη Φουσέκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: