Στην τροχιά των προθέσεων Ταγίπ: Οι διαπραγματεύσεις στη δίνη εξωγενών παραγόντων




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το περιουσιακό και τη Διακυβέρνηση συζήτησαν χθες οι δυο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οντζίλ Ναμί, συνεχίζοντας την προσπάθεια για την επιβεβαίωση συγκλίσεων.

Την ίδια ώρα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συζήτησαν και το Κυπριακό. Είναι προφανές πως το Κυπριακό δέχεται επιδράσεις και επιρροές από άλλα εξωγενή ζητήματα, όπως το προσφυγικό και οι εσωτερικές διεργασίες στην Τουρκία. Ακόμη και οι τουρκικές συνεχιζόμενες προκλήσεις στο Αιγαίο σε βάρος της Ελλάδος, αποτελεί μέρος της τακτικής και της εν γένει συμπεριφοράς της Άγκυρας (τουρκικό υποβρύχιο βόλταρε προχθές στην Κω).

Σε ότι αφορά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, οι συναντήσεις σε επίπεδο διαπραγματευτών και τεχνικών επιτροπών συνεχίζονται , παρά τις δυσκολίες, τις διαφωνίες σε βασικά ζητήματα  και τα προβλήματα.  Είναι, όμως, σαφές πως όλα τα άλλα ζητήματα αφήνουν τα  «αποτυπώματα» τους στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.  Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, αν και ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Οζντίλ Ναμί θα παραμένει στη θέση του, υπήρξαν και θα υπάρξουν αλλαγές στη διαπραγματευτική ομάδα.

Από την Άγκυρα μεταδίδεται ότι το Κυπριακό ήταν στην ατζέντα της τηλεφωνικής επικοινωνίας, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν.  Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε με αφορμή την πραγματοποίηση στην Κωνσταντινούπολη, στις 23-24 Μαΐου, της πρώτης Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου. Στη σύνοδο αυτή θα παραστεί και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως ωστόσο πληροφορούμαστε, δεν υπάρχει στο πρόγραμμα αυτή τη στιγμή, οποιαδήποτε συνάντησή του με Τούρκους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ», στην επικοινωνία Ερντογάν- Μπαν, ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού, ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο για τη φιλοξενία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Σύνοδος θα αποτελέσει ένα δυνατό μήνυμα προς όλο τον κόσμο. Ο Ερντογάν φέρεται να έχει πει στον Μπαν Κι Μουν ότι αισθάνεται τιμή που θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση της Συνόδου στην Τουρκία, στην οποία θα συζητηθούν περιφερειακά ζητήματα. Για το Κυπριακό μεταδίδεται πως αμφότεροι τόνισαν πως αποδίδουν σημασία στην επίλυση του Κυπριακού.

ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΕΝΟΨΕΙ

“Το φυσικό αέριο μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση”, ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γερμανός Πρέσβης στην Κύπρο Nikolai Von Schoepff στην εφημερίδα στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γερμανός Πρέσβης αναφέρθηκε στο Κυπριακό και είπε ότι οι υδρογονάνθρακες μπορούν να έχουν καταλυτικό ρόλο στη λύση του Κυπριακού.

Επεσήμανε ότι η Γερμανική Πρεσβεία οργανώνει σεμινάρια σε τακτική βάση για τους διαπραγματευτές και τις ομάδες τους, με τη συμμετοχή  Γερμανών εμπειρογνωμόνων. Ο Πρέσβης είπε ότι η Γερμανία συνεργάζεται με τον ΟΗΕ και την Κομισιόν, προκειμένου να συντονίσουν τις μελλοντικές δράσεις τους.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: