Σουλτς κατά Eρντογάν: Προαναγγέλλει σκλήρυνση της στάσης της ΕΕ έναντι της Άγκυρας




Σκληρή κριτική στον «σουλτάνο» της Τουρκίας για την στάση του στο ζήτημα της αλλαγής του αντιτρομοκρατικού νόμου και τη διαμάχη για τη χορήγηση βίζας ασκεί σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος προαναγγέλλει σκλήρυνση της στάσης της Ευρώπης, δήλωσε στην εφημερίδα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) περιμένει ακόμα από την Άγκυρα να αλλάξει τον αντιτρομοκρατικό νόμο. Μάλιστα, κατηγορεί την χώρα για «αθέτηση του λόγου της», αναφέρει το Έθνος.

«Οι συζητήσεις πρέπει να αρχίσουν άμεσα στο τουρκικό κοινοβούλιο. Αν δεν συμβεί αυτό τότε οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν θα μπορέσουν να τηρήσουν τον οδικό χάρτη. Διαφορετικά δεν βλέπω πώς μπορεί να χορηγηθεί βίζα στους Τούρκους πολίτες τον Οκτώβριο» είπε στην εφημερίδα.

Όσον αφορά στις… απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για «πάγωμα» της συμφωνίας για το προσφυγικό, ο κ. Σουλτς τόνισε ότι δεν αποτελούν το κατάλληλο μέσο για την πολιτική.

«Δεν θα εντυπωσιάσουν τους Ευρωπαίους, το αντίθετο. Θα παραμείνουμε σταθεροί στο να εκπληρωθούν 100% και οι 72 προϋποθέσεις για να χορηγηθεί βίζα. Δεν θα υπάρξει καμιά ταλάντευση» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διαμηνύοντας παράλληλα ότι η Κομισιόν θα προωθήσει στην αρμόδια νομική επιτροπή το νομοσχέδιο για την βίζα μόνο όταν η Άγκυρα εκπληρώσει την υποχρέωσή της και τροποποιήσει τον αντιτρομοκρατικό νόμο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: