Σύντομη αποκατάσταση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκία βλέπει ο Νετανιάχου, κατά την Haaretz




Κοντά βλέπει την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου μιλώντας σε αντιπροσωπεία Αμερικανών μελών του Κογκρέσου, αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Ο Νετανιάχου αναφέρθηκε τρεις φορές στην ομαλοποίηση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με την εφημερίδα. Είπε όμως πως οι σχέσεις δεν επιστρέψουν στο επίπεδο που βρισκόταν πριν το 2010. Ωστόσο η ομαλοποίηση θα βοηθήσει τις δύο χώρες να προωθήσουν τα κοινά τους συμφέροντα στην περιοχή.

Ωστόσο αξιωματούχοι στην Ιερουσαλήμ αναφέρουν πως ακόμα αναμένουν να καθοριστεί η αποφασιστική συνάντηση κατά την οποία θα επέλθει σχετική συμφωνία.

Μιλώντας μετά την συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου ο Τούρκος αντιπρόεδρος Κουρτουλμούς δήλωσε πως δύο από τους τρεις όρους που η Τουρκία έχει θέσει στο Ισραήλ, οι αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων και η επίσημη απολογία του Ισραήλ έχουν εκπληρωθεί και πως η Τουρκία αναμένει και την εκπλήρωση του τρίτου, την χαλάρωση έστω του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.

Η αποφασιστική συνάντηση για την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας αποκατάστασης των διμερών σχέσεων θα έπρεπε να έχει ήδη πραγματοποιηθεί πριν από εβδομάδες. Ωστόσο αναβλήθηκε λόγω της απομάκρυνσης Νταβούτογλου και της αλλαγής της τουρκικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με την Haaretz αναμένεται να υπάρξει, την επόμενη εβδομάδα, νέα συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο χωρών στην Ευρώπη.

http://www.hurriyetdailynews.com/netanyahu-says-reconciliation-deal-with-turkey-very-close-report-.aspx?pageID=238&nID=99883&NewsCatID=510

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: