Συμφωνία (και δόση) στις 24 Μαϊου για την Ελλάδα προβλέπει αναλυτής της Eurasia Group




Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα καταλήξουν κατά πάσα πιθανότητα σε συμφωνία στις 24 Μαίου για την καταβολή της δόσης ύψους 10 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, αναφέρει ο αναλυτής της Eurasia Group, Mujtaba Rahman σε σημείωμά του προς τους πελάτες του γράφει το Πρακτορείο Bloomberg.

«Η εκταμίευση της δόσης είναι πιθανή ακόμη και αν δεν φέρει την υπογραφή του ΔΝΤ στην αξιολόγηση λόγω διαφωνιών με την ευρωζώνη σχετικά με τις προβλέψεις για το ελληνικό χρέος», σχολιάζει ο αναλυτής και επισημαίνει ότι χωρίς το ΔΝΤ, η πίεση στην Ευρώπη για να παρέχει ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα θα υποχωρήσει σημαντικά. «Αυτό το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καταστροφικό για τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προβλέψεις της ελληνικής οικονομίας», υπογραμμίζει ο Mujtaba Rahman.

Εάν το Ταμείο δεν συμμετέχει και αν ξεπεραστεί το εμπόδιο της καταβολής της δόσης χωρίς το ΔΝΤ, τότε θα είναι σχεδόν απίθανο να μπορέσει το ΔΝΤ να επιστρέψει κάποια στιγμή στο ελληνικό πρόγραμμα, συνεχίζει ο αναλυτής. Προσθέτει επίσης, ότι η επιτυχής πρώτη αξιολόγηση θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να αποκαταστήσει το ελληνικό waiver, ωστόσο η αγορά ομολόγων μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης δεν είναι πιθανό να γίνει μέχρι τουλάχιστον να σημειωθεί πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με τη δεύτερη αξιολόγηση. [Greek debt relief pressure to fade if IMF exits bailout: Eurasia, Nikos Chrysoloras]

FAZ Η αιώνια διάσωση: Από τα 215,9 δις που δόθηκαν στην Ελλάδα με τα δύο πρώτα προγράμματα βοήθειας μόνο το 5% (9,7δις) έφτασαν στον ελληνικό λαό, υποστηρίζουν σε έκθεσή τους οι Jörg Rocholl και Axel Stahmer του European School of Management and Technology στο Βερολίνο.

Τους απαντά ένας πρώην γενικός διευθυντής της Κομισιόν, ο Fabio Colasanti του European Policy Centre: αν η Ελλάδα είχε αφεθεί να χρεοκοπήσει, τότε θα έλειπαν στους Έλληνες γύρω στα 118 δις για αποπληρωμές δανείων και άρα οι Έλληνες θα έπρεπε να «σφίξουν το ζωνάρι» ακόμα περισσότερο απ’ ότι το έκαναν. Η αλήθεια είναι ότι ούτε τα προγράμματα βοήθειας ούτε και η διαγραφή του χρέους αρκούν για να σωθεί η οικονομία της Ελλάδα από τα ελλείμματα στο ισοζύγιο πληρωμών, γράφει ο Th. Mayer.

Μια νηφάλια εκτίμηση της κατάστασης δείχνει ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να διασώζεται για όσο διάστημα παραμένει μέλος της ευρωζώνης –και δε θα  αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της, Η Ελλάδα μπήκε με δόλο στην ευρωζώνη και έκτοτε επιδίδεται σε όργιο χρεών και όχι σε μεταρρυθμίσεις -σήμερα η χώρα διεξάγει ανταρντοπόλεμο εναντίον των δανειστών. Το παράδειγμα της Ελλάδας αποτελεί απόδειξη ότι η ΕΕ μετατρέπεται σταδιακά σε ένωση μεταβιβάσεων. Μια τέτοια μετατροπή αντιβαίνει στις συνθήκες της ΕΕ, επιδιώκεται ωστόσο από δεσποτικούς ευρωπαίους πολιτικούς. Οι ίδιοι όμως απορούν που οι ψηφοφόροι ξεσηκώνονται ενάντια στο αίτημα για «περισσότερη Ευρώπη». Γιατί; ερωτά η FAZ.

Welt: «Οικονομολόγοι φοβούνται τις λαϊκιστικές θέσεις της Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (Ökonomen fürchten populistische Positionen der AfD). Ο Τσίπρας, η Ελλάδα και τα χρέη δεν είναι σήμερα ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρώπη –η άνοδος του λαϊκισμού και του εθνικισμού όμως είναι, δηλώνει ο Ian Bremmer, ιδρυτής του Eurasia group –και τη γνώμη του συμμερίζονται στελέχη επιχειρήσεων και οικονομολόγοι. Η οικονομική ελίτ στη Γερμανία ήδη έχει λάβει αρνητική θέση έναντι της νέας πολιτικής δύναμης, της Εναλλακτικής για τη Γερμανία.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση μεταξύ των μελών του Leaders Parliament για λογαριασμό της Welt, το 54% των ερωτηθέντων οικονομικών στελεχών θεωρούν ότι η Εναλλακτική αποτελεί κίνδυνο για την εγχώρια οικονομία. Ένα επιπρόσθετο 30% θεωρεί το κόμμα αυτό εχθρικό προς την οικονομία, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι απόψεις του ομοιάζουν με αυτές Αριστερών λαϊκιστών. Παρόλα αυτά, μία μικρή μειοψηφία της τάξης του 12% υποστηρίζει ότι η πολιτική της Εναλλακτικής είναι φιλική προς την οικονομική δραστηριότητα, καθώς τάσσεται υπέρ της οικονομίας της αγοράς, και κατά της κοινοτικοποίησης των κινδύνων στην Ευρωζώνη. [Nando Sommerfeldt και Holger Zschäpitz].

http://mignatiou.com/2016/05/schedio-gia-to-chreos-etimazi-i-ee-gia-na-diasfalisti-i-simmetochi-tou-dnt-sto-elliniko-programma/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: