“Σφίγγα” η Κομισιόν για την απελευθέρωση θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες




Δεν σχολιάζει η Κομισιόν τα δημοσιεύματα και τις διαρροές σε σχέση με το πιθανό περιεχόμενο της έκθεσης για τις θεωρήσεις διαβατηρίων για Τούρκους πολίτες που θα δοθεί στη δημοσιότητα την Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Αντιθέτως παραθέτει το ιστορικό της συμφωνίας του Μαρτίου και παραπέμπει στο τελικό κείμενο που θα δημοσιοποιηθεί την Τετάρτη.

H Mίνα Αντρέεβα, Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε: “όπως γνωρίζετε , η Κομισιόν εργάζεται από κοινού με την Τουρκία για να διασφαλίσει ότι όλες οι εκκρεμείς απαιτήσεις του χάρτη πορείας για την φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων πληρούνται”.

“Η Τουρκία έχει κάνει πολλές προσπάθειες τις τελευταίες εβδομάδες και ημέρες για να εκπληρωθούν τα κριτήρια , συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του κανονισμού για την πρόσβαση στην αγορά εργασίας για μη – πρόσφυγες από τη Συρία . Η απελευθέρωση της βίζα αποτελεί το κλειδί για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας . Την Τετάρτη , η Κομισιόν θα υποβάλει έκθεση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις και θα αποφασίσει αν πρέπει ή όχι να προτείνει την άρση των προϋποθέσεων βίζα για τους Τούρκους πολίτες , σύμφωνα με τη συμφωνία στο πλαίσιο της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας”, είπε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση αυτή δεν είναι η τελική, αλλά θα ακολουθήσει νέα τον Ιούνιο.

Πηγή της Κομισιόν με πολύ καλή γνώση του θέματος διαβεβαίωσε το ΚΥΠΕ ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να γίνουν εκπτώσεις σε σχέση με το πνεύμα και το γράμμα των προαπαιτούμενων, ενώ η Κομισιόν και οι άλλοι κοινοτικοί θεσμοί δεν πρόκειται να δώσουν το τελικό “ΟΚ” αν δεν αρθούν οι διακρίσεις εις βάρος των Κυπρίων πολιτών.

Η ίδια πηγή παρέπεμψε στις σχετικές δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων Γιούνκερ, Μογκερίνι, Τίμμερμανς και Χαν για το θέμα, αλλά και όλων των εκπροσώπων της Κομισιόν που τοποθετούνται επί τους θέματος από τις 18 Μαρτίου.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βρυξέλλες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: