Σχέδιο “τριών βημάτων” των δανειστών για το χρέος: Βασικό και έκτακτο πακέτο για δόση

Greek Finance Minister Eucleidis Tsakalotos (C) and the President of Eurogroup, Dutch Finance Jeroen Dijsselbloem (R). EPA, OLIVIER HOSLET
Μια προσέγγιση τριών βημάτων θα ακολουθηθεί για τη λήψη μέτρων βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του EurogroupΓερούν Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα περιλαμβάνουν τη βελτιστοποίηση της εξυπηρέτησης του χρέους, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα περιλαμβάνουν συγκεκριμένες αποφάσεις που θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος υπό την προϋπόθεση την πλήρους εφαρμογής του προγράμματος και τα μακροπρόθεσμα μέτρα θα αφορούν τις επόμενες δεκαετίες.

Σχετικά με το μηχανισμό εφεδρικών μέτρων, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του τις επόμενες εβδομάδες και πως η βάση του θα είναι η ελληνική πρόταση. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε επίσης πως το Eurogroup αποδέχτηκε την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για το μηχανισμό αυτόματηςενεργοποίησης μέτρων σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους, με κάποιες προσθήκες οι οποίες αφορούν τη δυνατότητα μέλλουσας αντικατάστασης των εφεδρικών δημοσιονομικών μέτρων με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ή μέτρα αύξησης εσόδων.

Ερωτηθείς για το αν παραμένει προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης η συμφωνία για το χρέος η οποία αποτελεί με τη σειρά της προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα σημείωσε πως δεν είναι ούτε «νομικά» ούτε «πολιτικά» αναγκαίο, υπό την προϋπόθεση ότι το ΔΝΤ θα συμφωνήσει στις 24 Μαΐου με το αποτέλεσμα του Eurogroup. «Εάν το βασικό πακέτο και ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης έχουν ολοκληρωθεί μπορούμε να προχωρήσουμε στην εκταμίευση της δόσης και παράλληλα να συνεχιστεί η εργασία για το χρέος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τη θέση του ΔΝΤ, ανέφερε πως συμφώνησε με την προσέγγιση τριών βημάτων στην οποία κατέληξε το Eurogroup και πως η τελική τοποθέτησή του θα γίνει μόλις προσδιορισθούν λεπτομερώς τα εν λόγω μέτρα. Σε ό,τι αφορά το βασικό πακέτο των μέτρων, ο πρόεδρος του Eurogrοup χαιρέτισε τη συμφωνία μεταξύ των θεσμών και ανέφερε πως περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που συμφωνήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο.

Ειδικότερα για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων υπογράμμισε πως ο επικεφαλής του Ταμείου θα διορισθεί τον Ιούνιο του 2016 και θα τεθεί σε λειτουργία το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016. Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, σημείωσε πως «σύντομα» θα πραγματοποιηθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, καθώς χρειάζεται ακόμα κάποια «δουλειά».

Ο Κ. Ρέγκλινγκ πρόσθεσε πως οι αποφάσεις του Eurogroup για το ελληνικό χρέος θα βασίζονται σε δύο αρχές, ότι δε θα γίνει ονομαστικό κούρεμα και ότι δε θα υπάρξει επιβάρυνση του προϋπολογισμού των άλλων χωρών. Τέλος, ο επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, εξέφρασε την ελπίδα πως μια «θετική απόφαση» μπορεί να ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση τουEurogroup, στις 24 Μαΐου. «Σημειώθηκε σημαντική πρόοδος» ανέφερε ο Γάλλος επίτροπος, συμπληρώνοντας μάλιστα πως είναι ιδανικός τρόπος να γιορτάσουμε τη σημερινή «Ημέρα της Ευρώπης».

http://mignatiou.com/2016/05/tsipras-axiologisi-choris-prostheta-metra-sto-eurogroup-enimerose-ptd-ke-archigous/

http://mignatiou.com/2016/05/se-tria-stadia-ke-ipo-proipothesis-tha-gini-i-anamorfosi-tou-ellinikou-chreous/

http://mignatiou.com/2016/05/thetiko-to-eurogoup-gia-tin-ellada-ke-tin-evropi-dilose-o-efklidis-tsakalotos/

Χρ. Βασιλάκη, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal