Σαράντα δύο νέες παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη




Tέσσερα τουρκικά F-16, τρία αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και έξι ελικόπτερα εισήλθαν σήμερα στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως. Καταγράφηκαν 18 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε 42 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορα σημεία του Αιγαίου.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη και ελικόπτερα αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά.

Κανένα από τα τουρκικά αεροσκάφη δεν ήταν οπλισμένο.

Η τουρκική πτητική δραστηριότητα εντάσσεται στο πλαίσιο της αεροναυτικής άσκησης της γείτονος BEYAZ FIRTINA που εξελίσσεται σε όλο το Αιγαίο στα διεθνή χωρικά ύδατα.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία διμερής ναυτική άσκηση μεταξύ του ελληνικού και του αιγυπτιακού πολεμικού ναυτικού, με την επωνυμία “Αλεξάνδρεια” περιοχή της ανατολικής Μεσογείου

Διμερής ναυτική άσκηση μεταξύ των Πολεμικών Ναυτικών της Ελλάδας και της Αιγύπτου με την επωνυμία «Αλεξάνδρεια», διεξήχθη στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και στην ευρύτερη περιοχή προσβάσεως του λιμανιού της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, από τις 9 έως τις 15 Μαΐου.

Η συνεκπαίδευση αφορούσε στην αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών, στις διαδικασίες αντιαεροπορικού, ανθυποβρυχιακού πολέμου και πολέμου επιφανείας καθώς και στη συνεκπαίδευση μονάδων ειδικών επιχειρήσεων.

Στην άσκηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς, μία φρεγάτα, ένα υποβρύχιο και μία ομάδα ανορθοδόξου πολέμου, και από αιγυπτιακής πλευράς μία φρεγάτα, ένα πλοίο γενικής υποστήριξης, δύο πυραυλάκατοι, ένα ναρκοθηρευτικό, μία ομάδα ειδικών δυνάμεων και μαχητικά αεροσκάφη

Σκοπός της άσκησης – εν όρμω και εν πλω – ήταν η προαγωγή της συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού και αιγυπτιακού Ναυτικού.

Την Δευτέρα 9 Μαΐου στην ημέρα επισήμων προσκεκλημένων παρέστη ως εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΝ, ο αρχηγός στόλου αντιναύαρχος Κωνσταντίνος Καραγεώργης.

Κ.Γ., ΑΠΕ-ΜΠΕ Αθήνα, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: