Σαντίκ Χαν: Ο Πακιστανός μουσουλμάνος νέος δήμαρχος του Λονδίνου




Ο υποψήφιος του Εργατικού Κόμματος Σαντίκ Χαν γίνεται ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος του Λονδίνου, καθώς κατάφερε να κόψει το νήμα διαδοχής του Μπόρις Τζόνσον μπροστά από τον υποψήφιο των Συντηρητικών Ζακ Γκόλντσμιθ.

Ο Σ. Χαν, γιος Πακιστανού μετανάστη οδηγού λεωφορείων και βουλευτής της λαϊκής συνοικίας του Τούτινγκ στο νότιο Λονδίνο, προηγείτο του 41χρονου αντιπάλου του στις ψήφους πρώτης προτίμησης με 44,2% έναντι 35%, αφήνοντας πολύ πίσω τους υπόλοιπους δέκα υποψηφίους. Με την καταμέτρηση και των ψήφων δεύτερης προτίμησης ο δικηγόρος υποψήφιος των Εργατικών θεωρείται βέβαιος νικητής, αν και τα τελικά ποσοστά δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως, όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος.

Ο Σαντίκ Χαν κατάφερε να επαναφέρει τους Εργατικούς στη δημαρχία του Λονδίνου μετά από οκτώ χρόνια παρά την κρίση των τελευταίων εβδομάδων στο κόμμα του λόγω αντισημιτικών σχολίων στελεχών του και αντιπαρερχόμενος τις κατηγορίες σε βάρος του από τον Ζ. Γκόλντσμιθ περί σχέσεων με ισλαμιστές εξτρεμιστές στο πλαίσιο της δικηγορικής του δράσης υπέρ της προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η τακτική αυτή του Ζακ Γκόλντσμιθ, γόνου αριστοκρατικής οικογένειας και βουλευτή στην εύπορη συνοικία του Ρίτσμοντ στο νοτιοδυτικό Λονδίνο, λειτούργησε κατά ορισμένους αναλυτές ως μπούμερανγκ, καθώς ο Σ. Χαν θεωρείται μετριοπαθής μουσουλμάνος.

Από τα υπόλοιπα αποτελέσματα των διαφόρων εκλογικών αναμετρήσεων της Πέμπτης στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεχωρίζει η άλλοτε αδιανόητη υποχώρηση των Εργατικών στην τρίτη θέση των πολιτικών δυνάμεων στη Σκωτία, πίσω και από τους Συντηρητικούς. Οι εκλογές για τη νέα σύνθεση του περιφερειακού κοινοβουλίου του Χόλιρουντ επανέφερε στην ηγεσία της Σκωτίας το Εθνικό Κόμμα SNP της Νίκολα Στέρτζιον. Παρά την αδυναμία εξασφάλισης αυτοδυναμίας, η ισχυρή κυρία της Σκωτίας δήλωσε αποφασισμένη να μην προβεί σε σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού αλλά να προχωρήσει με τοπική κυβέρνηση μειοψηφίας. Οι Εργατικοί παρέμειναν πρώτη δύναμη στην εθνοσυνέλευση της Ουαλίας, όπου εισήλθε για πρώτη φορά το άκρως ευρωσκεπτικιστικό UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ.

Στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου τα αποτελέσματα για το τοπικό κοινοβούλιο του Στόρμοντ καθυστερούν, θεωρείται βέβαιο ότι θα επικρατήσει το προτεσταντικό ενωτικό DUP, με το Sinn Fein στη δεύτερη θέση. Οι εκλογές θεωρούνταν το πρώτο σοβαρό τεστ για τον νέο ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος δήλωσε ότι πέρα από την απογοήτευση της Σκωτίας το κόμμα του δεν έχασε όσους δημοτικούς συμβούλους αναμενόταν στους 124 αγγλικούς δήμους όπου διεξήχθησαν εκλογές.

Είναι πάντως η πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια που κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης χάνει δύναμη σε τοπικές εκλογές. Ανάγοντας τα αποτελέσματα σε πανεθνικό επίπεδο, το BBC εκτιμά ότι σε περίπτωση επανάληψής τους σε γενικές εκλογές οι Συντηρητικοί θα εξασφάλιζαν τις περισσότερες έδρες, αν και χωρίς απόλυτη πλειοψηφία, παρά το γεγονός ότι οι Εργατικοί θα προηγούνταν σε ποσοστό ψήφων. Η αναντιστοιχία αυτή οφείλεται στο εκλογικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου όπου ο πρώτος σε κάθε περιφέρεια εξασφαλίζει τη μια ανά περιφέρεια κοινοβουλευτική έδρα.

Η συντριβή των Εργατικών στη Σκωτία περιορίζει τα κέρδη τους σε έδρες παρά το υψηλότερο ποσοστό ψήφων. Στους υποψηφίους των Εργατικών παρέμειναν και οι δύο κοινοβουλευτικές έδρες που διεκδικούνταν σε επαναληπτικές εκλογές που διεξήχθησαν επίσης την Πέμπτη.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: