Προτείνουν κούρεμα: Συμμαχία Alpha Bank με την Aktua για «κόκκινα» δάνεια 11 δισ. ευρώ




Τη διαχείριση στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση, ύψους 11 δισ. ευρώ θα αναλάβει η εταιρία που θα συστήσουν από κοινού η Alpha Bank με την ισπανική Aktua.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» (www.kathimerini.gr), εκτός από τα στεγαστικά και καταναλωτικά, το χαρτοφυλάκιο της εταιρίας θα περιλαμβάνει και μικρά επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία είναι σε καθυστέρηση ενός έτους ή και περισσότερο και θεωρούνται “βαθιά κόκκινα”.

Στις λύσεις που θα προτείνει η εταιρία αναμένονται το “κούρεμα” των οφειλών ή η πώληση του ακινήτου για λογαριασμό του δανειολήπτη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο σχετικός φάκελος για την χορήγηση αδείας από την Τράπεζα της Ελλάδας είναι ήδη έτοιμος και η σύσταση της εταιρίας αναμένεται εντός του Ιουνίου.

Αν και η συμφωνία των δύο μερών έχει δρομολογηθεί εδώ και καιρό , η υλοποίηση της προϋπόθετε την αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση και την πώληση των “κόκκινων” δανείων”. Πλέον η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ανοίγει τον δρόμο, σηματοδοτώντας το άνοιγμα της αγοράς διαχείρισης προβληματικών χαρτοφυλακίων.

Σύμφωνα με την “Καθημερινή”:

Το μοντέλο πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η συνεργασία της Alpha Bank και της Aktua για τα «κόκκινα» δάνεια βασίζεται στη δυνατότητα πιο ενεργητικής διαχείρισης οφειλών που είναι σε βαθιά καθυστέρηση και για τα οποία η τράπεζα έχει ξεκινήσει ήδη νομικές ενέργειες, χωρίς ωστόσο να έχει φτάσει στο στάδιο του πλειστηριασμού του ακινήτου. Η δυνατότητα «κουρέματος» της οφειλής μπαίνει επισήμως στην ατζέντα και θα είναι συνάρτηση του υπολοίπου της οφειλής, της αξίας του ακινήτου και της εισοδηματικής κατάστασης του οφειλέτη. Η διαγραφή θα αφορά κυρίως τόκους.

Η νέα εταιρεία θα λειτουργήσει αναπτύσσοντας ένα ευρύ δίκτυο συνεργασίας με μεσίτες, μέσω των οποίων θα μπορεί να πουλήσει το προσημειωμένο ακίνητο, διευκολύνοντας τον οφειλέτη στην αναζήτηση αγοραστή. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα αποτελέσματα της συνεργασίας θα αρχίσουν να γίνονται ορατά από τον Οκτώβριο και μετά, στον βαθμό που η εταιρεία διαχείρισης θα πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες και διαδικασίες όπως προβλέπονται στον κώδικα της ΤτΕ. Εντός του Ιουνίου αναμένεται άλλωστε η αντιμετώπιση μιας σειράς θεμάτων που έχουν να κάνουν με τη φορολογία ακινήτων, όπως ο φόρος μεταβίβασης, το χαρτόσημο κ.ά. Στόχος, η ανακούφιση της φορολογίας για τα ακίνητα που συνδέονται με «κόκκινα» δάνεια, ώστε να διευκολυνθεί η πώλησή τους. Σε κάθε περίπτωση το ακίνητο θα πρέπει να είναι καθαρό βαρών, όπως π.χ. ο ΕΝΦΙΑ ή η τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων, έτσι ώστε να μπορεί να μεταβιβαστεί.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: