Πανικός Ερντογάν: Απαιτεί τη μη αντιπροσώπευση των Κούρδων της Συρίας στη Δυτική Ευρώπη




Ο Ερντογάν ζητά από Τσεχία, Σουηδία, Γερμανία και Γαλλία να ξανασκεφτούν την απόφασή τους να επιτρέψουν το άνοιγμα αντιπροσωπειών του PYD των Κούρδων της Συρίας στα εδάφη τους.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν η αντιπροσώπευση των Κούρδων στις ευρωπαϊκές αυτές χώρες «αποτελεί ενθάρρυνση για επιθέσεις κατά του τουρκικού λαού».

Ο Ερντογάν προχώρησε στην εν λόγω «προειδοποίηση» κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, στο οποίο συμμετείχαν επίσης ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ, υπουργοί και η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι Τούρκοι θεωρούν το PYD και το ένοπλο σκέλος του το YPG ως τρομοκρατικές οργανώσεις συγγενείς του ΡΚΚ. Στην πραγματικότητα η Άγκυρα τρέμει στην ιδέα δημιουργίας ενός αυτόνομου κουρδικού κρατικού μορφώματος στην Συρία.
Η Τουρκία έχει επανειλημμένα απαιτήσει από ΗΠΑ και Ευρώπη να πάψουν την συνεργασία τους με το PYD, αλλά εις μάτην, καθώς οι Κούρδοι θεωρούνται οι πλέον αξιόπιστοι σύμμαχοι της Δύσης κατά του ΙΚ στην περιοχή.

Το PYD έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να ανοίξει γραφεία σε Πράγα, Στοκχόλμη, Βερολίνο και Παρίσι, γεγονός που προκάλεσε την οργή της Άγκυρας.

Η Άγκυρα επιμένει επίσης στη απαιτείται τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία, ζητώντας, ουσιαστικά τον επιχειρησιακό έλεγχο της περιοχής και επιχειρώντας να εμπλέξει το ΝΑΤΟ στα σχέδιά της.

http://www.hurriyetdailynews.com/turkey-calls-on-eu-countries-to-rethink-pyd-bureaus-.aspx?pageID=238&nID=99728&NewsCatID=510

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: