Οργή Άγκυρας για ΗΠΑ: Σενάρια νομιμοποίησης Κούρδων της Συρίας και…τουρκικής εισβολής




Η Τουρκία υποστηρίζει ότι παρέχει πληροφορίες στους Αμερικανούς για να πλήξουν στόχους του Ισλαμικού Κράτους αλλά οι τελευταίοι δεν πράττουν το παραμικρό.

Αιτία; Μα η απόφαση των Αμερικανών να αναγνωρίσουν και να νομιμοποιήσουν τους Κούρδους της Συρίας και συγκεκριμένα το σχετιζόμενο με το ΡΚΚ PYD.

Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι κατέθεσε στο κέντρο συντονισμού επιχειρήσεων στο Ιντσιρλίκ στοιχεία σχετικά με τις θέσεις ανάπτυξης ρουκετών του ΙΚ στο συριακό έδαφος από όπου οι τζιχαντιστές πλήττουν το τουρκικό έδαφος.

Ωστόσο, υποστηρίζει, οι Αμερικανοί αδρανούν. Η επίσημη δικαιολογία που προβάλουν είναι οι κακές καιρικές συνθήκες που δεν επιτρέπουν την πτήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) προς τους στόχους.

Ωστόσο οι Τούρκοι, όχι και τόσο άδικα, μάλλον, δεν πείθονται και υποστηρίζουν ότι στόχος των Αμερικανών είναι να αναλάβουν την επιχείρηση οι Κούρδοι με ότι αυτό συνεπάγεται για το κύρος και της διεθνή τους αναγνώριση.

Οι Τούρκοι κατηγορούν επίσης τους Αμερικανούς ότι έχουν εγκαταλείψει αβοήθητη τη «μετριοπαθή» αντιπολίτευση η οποία πλήττεται πλέον από τους τζιχαντιστές, τους Κούρδους και τις δυνάμεις του Άσαντ.

Η Άγκυρα τρέμει στην ιδέα δημιουργίας μιας κουρδικής κρατικής οντότητας στην Συρία. Ωστόσο φαίνεται πως οι εξελίξεις οδηγούν εκεί με την ευλογία της Ουάσινγκτον.

Τουρκική εισβολή στην Συρία;

Την ίδια ώρα ο Αχμέτ Νταβούτογλου μιλά για ενδεχόμενη τουρκική εισβολή στην Συρία ακόμα και χωρίς τη διεθνή συγκατάθεση, «αν χρειαστεί».

«Αν και θέλουμε την συγκατάθεση της διεθνούς κοινότητας, η ανάγκη αυτοάμυνας δικαιολογεί μια ενδεχόμενη τουρκική κίνηση», είπε ο Νταβούτογλου, μιλώντας στο Al Jazeera.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο ρωσικής επέμβασης σε περίπτωση τουρκικής επιχείρησης στην Συρία. «Ρωσία και Τουρκία είχαν καλές σχέσεις στο παρελθόν και θέλουμε αυτό να συνεχιστεί και στο μέλλον. Τα σενάρια περί ένοπλης ρωσικής αντίδρασης δεν είναι πιθανά», είπε και ανέφερε ότι η Τουρκία δεν θα αποδεχθεί ποτέ την παραμονή του Άσαντ στην εξουσία, αλλά και δεν θα ξεκινήσει διάλογο με το ΡΚΚ.

Με πληροφορίες από http://www.yenisafak.com/en/world/us-reluctance-to-hit-daesh-aims-to-legitimize-pyd-2461168 και http://www.yenisafak.com/en/news/we-would-send-land-forces-to-syria-if-needed-turkish-pm-2461145

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: