Ο Βαρθολομαίος προσευχήθηκε στην Έφεσο: Νέα θύρα για την πορεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας




Από τα ερείπια της βασιλικής της Θεοτόκου στην Έφεσο, όπου το 431μ.Χ. συνήλθε η Τρίτη Οικουμενική Σύνοδος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε χθες το βράδυ ότι εύχεται και προσεύχεται η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος (ΑΜΣ), η οποία θα συνέλθει από 16-26 Ιουνίου στην Κρήτη να ανοίξει νέα θύρα για την πορεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Ο κ. Βαρθολομαίος, μιλώντας στο τέλος πανηγυρικού Εσπερινού, στον οποίο χοροστάτησε, τόνισε: «Θύραν καλούσαν τους πιστούς πάντας και επιβραβεύουσα την ενότητα».

Για την Ορθόδοξη Εκκλησία η επικείμενη ΑΜΣ της Κρήτης θα είναι η πρώτη , μετά το 787 μ.Χ. και το σχίσμα , που ακολούθησε μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Ο κ. Βαρθολομαίος είπε στην ομιλία του : «Ήλθομεν εδώ στην Έφεσο διά να εμπνευσθώμεν και να λάβωμεν φωτισμόν , ώστε εις την Κρήτην και ημείς προσωπικώς ως έχοντες τον πρώτον λόγον και την ευθύνην να εύρωμεν χάριν και έλεον και θείαν βοήθειαν προς επιτυχίαν του ιερού Συνοδικού έργου.

Χαρακτήρισε την ΑΜΣ «ιερό και όσιο εγχείρημα», στο οποίο, είπε, θα παρίσταται η επί γης στρατευομένη και η εν ουρανοίς θριαμβεύουσα Εκκλησία. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, «διακατεχόμεθα από αγωνία και διά τούτο ήλθομεν εις την Έφεσον της Τρίτης Οικουμενικής Συνόδου διά να προσευχηθώμεν και να ζητήσωμεν τας ευχάς και ευλογίας των Θεοφόρων Πατέρων».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπεραμύνθηκε του δόγματος και της παράδοσης της Εκκλησίας, επεσήμανε όμως ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία πρέπει σήμερα να δει τα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου και να εκπέμψει λόγο παρηγορητικό σε όλη την ανθρωπότητα.

Επίσης, ο κ. Βαρθολομαίος υπογράμμισε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία στρατεύεται στον κόσμο «για να ενώνει τον άνθρωπο με τον Θεό, τον άνθρωπο με τον άνθρωπο, τον άνθρωπο με την κτίστη φύση και ολόκληρη την κτιστή φύση με τον Θεό».

Το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε την Θεία Λειτουργία στην Έφεσο στον τάφο του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Ιωάννη του Θεολόγου, με την ευκαιρία της ιερής μνήμης του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, του Α. Βικέτου Έφεσος, Turkey

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: