Ο Τραμπ προσπαθεί να γίνει “προεδρικός” ενώ η Χίλαρι επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την κρίση




O Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, δήλωσε χθες ότι είναι ανοιχτός στην αύξηση της φορολογίας για τους πλούσιους, αποσύροντας προηγούμενη πρότασή του για τη μείωση της φορολογίας όλων των Αμερικανών, διαχωρίζοντας έτσι την υποψηφιότητά του, από μία κεντρική επιλογή του κόμματος από τη δεκαετία του ’90.

“Είμαι διατεθειμένος να πληρώσω περισσότερα και ξέρετε καλά ότι οι πλούσιοι θέλουν να πληρώσουν περισσότερα,” δήλωσε ο Τραμπ στην εκπομπή “This Week” του τηλεοπτικού δικτύου ABC.

Μετά τη διεξαγωγή του προκριματικού κύκλου στην Ιντιάνα, που έφερε τον Τραμπ ακόμη πιο κοντά στην εξασφάλιση του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων, ο ίδιος γίνεται προοδευτικά περισσότερο “προεδρικός” και παρουσιάζει στοιχεία της πολιτικής του σε συντεύξεις και ομιλίες του.

Παράλληλα, δηλώνει ότι θα ήθελε να δει μία αύξηση στον κατώτερο μισθό, παρά το γεγονός ότι στην εκπομπή “Meet the Press” του τηλεοπτικού δικτύου NBC, δήλωσε ότι θα προτιμούσε το θέμα αυτό να ρυθμιστεί από τις πολιτείες και όχι από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

“Δεν μπορώ να καταλάβω πώς οι άνθρωποι τα βγάζουν πέρα με 7,25 δολάρια την ώρα,” δήλωσε ο Τραμπ σχολιάζοντας τον κατώτερο ομοσπονδιακό μισθό. “Θέλω να δω μία αύξηση. Αλλά θα το αφήσω στις πολιτείες. Ας αποφασίσουν οι πολιτείες,” είπε.

Η αλλαγή της στάσης του Τραμπ για την αύξηση της φορολογίας των πλουσίων έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις των προεδρικών υποψηφίων του κόμματος για σχεδόν τρεις δεκαετίες. Η αύξηση των φόρων έχει χαρακτήρα αναθέματος για τους ηγετικούς κύκλους των Ρεπουμπλικάνων από την εποχή του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου, που εγκατέλειψε αρχική του θέση για μη αύξηση των φόρων και τελικά συμφώνησε στην αύξησή τους, στο πλαίσιο συμφωνίας για τον προϋπολογισμό του 1990.

Οι Δημοκρατικοί, συμπεριλαμβανομένης και της Χίλαρι Κλίντον, ασκούν πιέσεις για την αύξηση της φορολογίας στους πλουσιότερους Αμερικανούς εδώ και χρόνια.

Ο Τραμπ γνωστοποίησε τη φορολογική πρόταση του, τον Σεπτέμβριο, η οποία συμπεριλάμβανε φορολογικές ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις, αλλά και τα νοικοκυριά. Πρότεινε τη μείωση της φορολογίας στο υψηλότερο επίπεδο εισοδήματος από το 39,6% που είναι σήμερα, σε 25%.

Υπό τη πίεση των ερωτήσεων σχετικά με τις διαφοροποιήσεις μεταξύ των προτάσεων που έκανε το Σεπτέμβριο και των χθεσινών τοποθετήσεων του, δήλωσε ότι θεωρεί τις αρχικές τοποθετήσεις του, ως ένα “πλαίσιο αρχών” το οποίο είναι αναμενόμενο ότι μπορεί ν’ αλλάξει κατά τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων με το Κογκρέσο. “Από τη στιγμή που θα αρχίσει η διαπραγμάτευσή του, θα είναι ένα διαφορετικό σχέδιο,” δήλωσε ο Τραμπ στο ABC. Ωστόσο, τόσο στις τοποθετήσεις που έκανε στο ABC, όσο και στο NBC, τοποθέτησε τις προτεραιότητές του στη μείωση της φορολογίας για τη μεσαία τάξη, αλλά και για τις επιχειρήσεις. “Η μεσαία τάξη πρέπει να προστατευτεί. Οι πλούσιοι τελικά θα πληρώσουν περισσότερα,” τόνισε ο Τραμπ.

Από την πλευρά τους, οι υπεύθυνοι της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον δήλωσαν ότι ο Τραμπ προσπαθεί να διερύνει το πεδίο των ψηφοφόρων του, πέραν από αυτούς που τον ψήφισαν στους προκριματικούς. Οι Δημοκρατικοί τονίζουν ότι δεν έχει πραγματική πρόθεση αύξησης της φορολογίας των πλουσίων. “Μην πιστεύετε ούτε για ένα δευτερόλεπτο τα όσα λέει ο Τραμπ στην προσπάθειά του να διαμορφώσει σκηνικό γενικών εκλογών, “ δήλωσε χαρακτηριστικά η Κριστίνα Ρεϊνολντς εκπρόσωπος της προεδρικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον. “Τα οικονομικά πλάνα του Τραμπ στοχεύουν άμεσα στους εργαζόμενους Αμερικανούς – η πρότασή του για τη μείωση τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τη φορολογία των πλουσίων, θα καλυφθεί οικονομικά από τους εργαζόμενους- αλλά και τις οικογένειες της μεσαίας τάξης,” εξήγησε η Ρεϊνολντς.

Όταν ο Τραμπ ρωτήθηκε από το NBC εάν θα προχωρήσει στη δημοσιοποίηση των φορολογικών απαλλαγών του πριν από τις εκλογές, απάντησε ότι αυτό εξαρτάται από την ολοκλήρωση του λογιστικού έργου. “ Φυσικά, εάν τελειώσουν οι λογιστές. Θα το κάνω αμέσως μόλις τελειώσουν οι λογιστές,” τόνισε.

Οι Ρεπουμπλικάνοι παραμένουν ουσιαστικά διαιρεμένοι γύρω από την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ, παρά τις υποσχέσεις του για την υλοποίηση κινήσεων που θα ενώσουν το κόμμα, στον ορίζοντα της διεξαγωγής του κεντρικού συνεδρίου, τον Ιούλιιο. Ηγετικές προσωπικότητες του κόμματος, όπως, ο Πολ Ράιαν, εξακολουθοιύν να κρατούν αποστάσεις από τον Τραμπ, σχετικά με την πρότασή του για την προσωρινή απαγόρευση της εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.

Ο Ράιαν, που προεδρεύει στη Βουλή των Αντιπροσώπων, είναι η ηγετική φωνή των Ρεπουμπλικάνων σε ζητήματα προϋπολογισμού για χρόνια, έχει προτείνει μία σειρά οικονομικών σεναρίων προς την κατεύθυνση της γενικής μείωσης της φορολογίας.

Ο Τραμπ έχει παράλληλα εξαγγείλει την επιβολή νέων δασμών στις εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα και το Μεξικό στις ΗΠΑ. Η εξαγγελία του αυτή τον φέρνει σε ευθεία αντίθεση με τις απόψεις για το διεθνές εμπόριο που έχουν τόσο ο Ράιαν, όσο και άλλοι ηγετικοί κύκλοι των Ρεπουμπλικάνων που υποστηρίζουν ανοιχτά τη διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων και την επιχειρηματικότητα.

Ο Ράιν θα ασκεί την προεδρία στο κεντρικό συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων που θα διεξαχθεί από τις 18 έως 21 Ιουλίου στο Κλίβελαντ, όπου το κόμμα θα εκλέξει τον προεδρικό υποψήφιό του. Ο ίδιος δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι ελπίζει πως τελικά θα στηρίξει τον Τραμπ, για να συμπληρώσει: “Δεν έχω ακόμη φτάσει στη θέση αυτή.”

Αναποφάσιστος για την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα του Τραμπ είναι και ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζεφ Φλέϊκ από την Αριζόνα, που επιθυμεί να δει τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο να ανασκευάζει μερικές από τις θέσεις του, συμπεριλαμβανομένης και της εξαγγελίας για την προσωρινή απαγόρευση της εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ. “ Πρέπει να γίνει μετριοπαθής στο ζήτημα αυτό,” τόνισε ο Φλέικ.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο εσωτερικός διχασμός στους Ρεπουμπλικάνους, μπορεί να πάρει ανεξέλγκτες διαστάσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την άσκηση κριτικής από τη Σάρα Πέιλιν που υποσηρίζει τον Τραμπ, στον Πολ Ράιαν για τη διαστακτικότητα του τελευταίου, να τον υποστηρίξει. Η Σάρα Πέιλιν ήταν υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ, το 2008. Η Πέιλιν δήλωσε διευρύνοντας το χάσμα απόψεων και πολιτικών τάσεων, ότι θα έργαστεί για να ηττηθεί ο Ράιαν στον προκριμαικό εκλογικό κύκλο που έχει στις 9 Αυγούστου, δίνοντας την υποστήριξή της, σε συντηρητικό επιχειρηματία που βάζει υποψηφιότητα στην περιφέρεια εκλογής του Πολ Ράιαν.

Η εσωτερική πολιτική διαμάχη στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων, έχει προκαλέσει τη ζωηρή πολιτική προσοχή της Χίλαρι Κλίντον που θέλει να εκμεταλλευτεί το εσωτερικό πολιτικό μέτωπο που έχει διαμορφωθεί στους Ρεπουμπλικάνους κατά του Τραμπ, προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξη των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων.

“Ζητώ από τους ανθρώπους να έρθουν και να πλαισιώσουν την προεκλογική εκστρατεία μου και είμαι έξαλλη με τους Ρεπουμπλικάνους τις τελευταίες ημέρες, που δηλώνουν ότι θέλουν να μιλήσουν για την πρόσκληση αυτή,” δήλωσε η πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Στο επίπεδο των πολιτικών επιλογών γίνεται φανερό ότι όσο πλησιάζει ο χρόνος διεξαγωγής του κεντρικού συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων, ο Τραμπ θα βρίσκεται όλο και περισσότερο αντιμέτωπος με το να γίνει πιο προεδρικός ή να διατηρήσει τον αντισυστημικό χαρακτήρα της υποψηφιότητάς του, που τον διαφοροποίησε από τους πρώην συνυποψηφίους του. Εάν αποφασίσει να γίνει περισσότερο προεδρικός, είναι αναμενόμενο ότι θ’ αναγκαστεί να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή-διόρθωση των αρχικών εξαγγελιών του, που τον κατέστησαν “αντισυστημικό.” Μία τέτοια εξέλιξη, μπορεί να δρομολογηθεί ως προϋπόθεση από τους ηγετικούς κύκλους των Ρεπουμπλικάνων, προκειμένου να του παρέχουν την υποστήριξή τους, στο κεντρικό συνέδριο, ώστε να λάβει το τελικό προεδρικό χρίσμα. Έτσι, ένας προεδρικός Τραμπ θα κινείται πιο κοντά στις διαχρονικές εξαγγελίες και πολιτικές αρχές των Ρεπουμπλικάνων, ακολουθώντας τις κεντρικές γραμμές του κόμματος, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τα αμερικανικά συμφέροντα στο εξωτερικό, αλλά και την εσωτερική πολιτική σταθερότητα των ΗΠΑ.

Στην περίπτωση, που ο εκκεντρικός δισεκτομμυριούχος επιλέξει τη διατήρηση του αντισυστημικού πολιτικού προφίλ του, είναι αναμενόμενο ότι θα κλιμακωθεί η πολιτική σύγκρουση στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, με απρόβλεπτες συνέπειες, τόσο για την τελική επιλογή του προεδρικού υποψηφίου, όσο και για το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης με τους Δημοκρατικούς, στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Στο σημείο αυτό, γίνονται επίκαιρες οι θέσεις ηγετικών στελεχών του κόμματος, που έχουν πολιτική εμπειρία (Γερουσιαστές, Κυβερνήτες Πολιτειών, Μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων) και υποστηρίζουν την τελική πρόκριση και εκλογή από το κεντρικό συνέδριο μιας εναλλακτικής υποψηφιότητας, που θα μπορούσε να διασφαλίσει την ήττα των Δημοκρατικών, στις προεδρικές εκλογές.

Παρά το γεγονός ότι ο συνυποψήφιος της Χίλαρι Κλίντον Μπέρνι Σάντερς δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει την προεκλογική εκστρατεία του μέχρι το κεντρικό συνέδριο των Δημοκρατικών, το Δημοκρατικό Κόμμα εμφανίζεται περισσότερο ευσταθές, από την κατάσταση πολιτικής σύγκρουσης που διαμορφώνεται στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων. Μία πιθανή προεδρική μετάλλαξη του Τραμπ προς το συστημικότερον είναι προφανές ότι ευνοεί προεκλογικά και πολιτικά την προεδρική υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον, ενώ από την άλλη μεριά, ενισχύει το πεδίο πολιτικών ελιγμών του Μπέρνι Σάντερς, που επίσης εμφανίζεται ως πολιτικά αντισυστημικός.

Η πορεία εξέλιξης του προεκλογικού αγώνα των υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, μορφοποιεί τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ συστημικών και αντισυστημικών επιλογών και θέσεων, ενώ αναμένεται να κριθεί με πολιτικούς όρους υπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολιτικών σχηματισμών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς, Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: