Ο Συριακός στρατός ανακατέλαβε την πόλη Ντέιρ αλ-Ασάφιρ από τους αντικαθεστωτικούς




Ο Συριακός στρατός, υποστηριζόμενος από σιίτες μαχητές της λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, ανακατέλαβαν σήμερα μια πόλη στα περίχωρα της Δαμασκού, εκμεταλλευόμενοι μάχες στις οποίες αντιπαρατίθενται ομάδες ανταρτών, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οι δυνάμεις του καθεστώτος και η Χεζμπολάχ εκμεταλλεύθηκαν τις συγκρούσεις των (ανταρτικών ομάδων) Τζάις αλ-Ισλάμ και Φάιλακ αλ-Ραχμάν στην ανατολική Γούτα προκειμένου να εξαπολύσουν σφοδρή επίθεση και να πάρουν τον έλεγχο της Ντέιρ αλ-Ασάφιρ», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Μάχες μαίνονται εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες στην ανατολική Γούτα, το πιο σημαντικό προπύργιο των ανταρτών στην επαρχία της Δαμασκού, ανάμεσα στη σαλαφιστικής έμπνευσης Τζάις αλ-Ισλάμ και σε αντίπαλες οργανώσεις των οποίων ηγείται το τοπικό παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Η Ντέιρ αλ-Ασάφιρ, 12 χλμ. νότια της πρωτεύουσας, είχε περισσότερους από 6.000 κατοίκους, άραβες και τουρκμένους, στην πλειονότητά τους αγρότες, πριν από την έναρξη του πολέμου τον Μάρτιο του 2011. Από το 2012 ελέγχεται από ομάδες ανταρτών.

Ο στρατός, σύμφωνα με τον Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, προσπαθούσε να ανακαταλάβει την πόλη από τον Φεβρουάριο, αν και επισήμως η περιοχή περιλαμβάνεται στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που τέθηκε σε ισχύ την 27η Φεβρουαρίου με ρωσο-αμερικανική πρωτοβουλία.

Ο στρατός ανακατέλαβε επίσης σήμερα περίπου δέκα χωριά που βρίσκονται νότια της Γούτα έπειτα από την αποχώρηση των ανταρτών, πρόσθεσε ο Ραχμάν.

Οι νίκες αυτές σημειώνονται μερικές ημέρες μετά τον θάνατο, κοντά στη Δαμασκό, του στρατιωτικού ηγέτη της Χεζμπολάχ Μουστάφα Μπαντρεντίν, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, με το σιιτικό κίνημα να θεωρεί ότι υπεύθυνοι για τον θάνατό του είναι εξτρεμιστές ισλαμιστές.

Περισσότεροι από 270.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου στη Συρία τον Μάρτιο του 2011.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Βηρυτός, Λίβανος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: