Ο συγγραφέας της “Τριλογίας του Βερολίνου”: Κλείστε όλοι το facebook και ανοίξτε ένα book




Αξιωματικοί των Ες-Ες, επιθεωρητές, εγκληματίες, ο Τίτο, ο Κούρτ Βαλτχάιμ, η Γκρέτα Γκάρμπο, το Βερολίνο, η Πράγα, το Ζάγκρεμπ, πνευματώδεις “μπάτσοι” και ανθρώπινοι εγκληματίες που …τρώνε, ερωτεύονται, πίνουν, όλοι στην σκιά των ζοφερών για την κεντρική Ευρώπη δεκαετιών του 30, του 40 , του 50 αυτών, που …άλλαξαν τον κόσμο.

Αν και… χωρίς πίπα και μουστάκι (όλοι οι συγγραφείς στη Ρωσία Αξιωματικοί των Ες-Ες, επιθεωρητές, εγκληματίες, ο Τίτο, ο Κούρτ Βαλτχάιμ, η Γκρέτα Γκάρμπο, το Βερολίνο, η Πράγα, το Ζάγκρεμπ, πνευματώδεις “μπάτσοι” και ανθρώπινοι εγκληματίες που …τρώνε, ερωτεύονται, πίνουν, όλοι στην σκιά των ζοφερών για την κεντρική Ευρώπη δεκαετιών του 30, του 40 , του 50 αυτών, που …άλλαξαν τον κόσμο.που βρέθηκα πρόσφατα κρατούσαν πίπα και είχαν μουστάκι. Κι εσείς εδώ στην Ελλάδα έχετε πολλούς μυστακοφόρους και καπνίζοντες πίπα συγγραφείς- εγώ σας ζητώ συγνώμη αλλά …δεν?, έλεγε απόψε από την Θεσσαλονίκη στους πιστούς αναγνώστες του ο Σκωτσέζος συγγραφέας) ο Φίλιπ Κέρ της τριλογίας του Βερολίνου  και δεκάδων ακόμη μπέστ σέλερ και στην ελληνική τους μετάφραση, ήταν ο στάρ της 13ης Διεθνούς Εκθεσης βιβλίου.

Κλείστε το facebook και… ανοίξτε επιτέλους ένα… book. Κανονικό. Δεν είναι όλα ιδανικά όπως τα παρουσιάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν είναι όλοι επιτυχημένοι. Σημαντικότερο όλων είναι αποτυχία  έλεγε ο 60χρονος σήμερα Σκοτσέζος συγγραφέας -ο πολυμεταφρασμένος και παγκόσμια γνωστός χάρη στην σειρά βιβλίων του, με ήρωα τον ντετέκτιβ Μπέρνι Γκούντερ- στην Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε ως προσκεκλημένος της 13ης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου.

Στην εκδήλωση με τίτλο Ο Φίλιπ Κέρ και οι νουάρ ρωγμές της ιστορίας που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ μετάφρασης (Βαβέλ στον κόσμο της μετάφρασης) ο συγγραφέας της Τριλογίας του Βερολίνου, αποκάλυψε πως ξεκίνησε να γράφει από την ηλικία των 10 ετών με πρώτο συγγραφικό επίτευγμα μια… πορνογραφία με τον τίτλο Η δούκισσα με τις μαργαρίτες, επηρρεασμένος από το έργο Ο εραστής της λαίδης Τσάτερλυ.

Παρουσιάζοντας τον συγγραφέα ο φιλόλογος – συγγραφέας Λεων Νάρ, μίλησε χαρακτήρισε τα βιβλία του Φιλιπ Κέρ ως αξιόπιστα ιστορικά αναγνώσματα ενώ απέδωσε την επιτυχία και την υψηλή αναγνωσιμότητα των βιβλίων του στο αρμονικό συνταίριασμα φαινομενικά ετερόκλητων εννοιών, όπως ο έρωτας και πόλεμος, η εμπλοκή της ιστορίας στην καθημερινότητα η κυνικότητα και οι ευφυείς ατάκες…

Νουθετώντας τους επίδοξους συγγραφείς ο Σκοτσέζος μπεστσελερίστας τόνισε πως να γράφετε κρυφά για τον εαυτό σας, όταν το έργο σας εκδοθεί, ε, τότε ανακοινώστε το. Αλλιώς, αν το έργο δεν εκδοθεί θα γλυτώσετε από το να γίνετε περίγελως των συναδέλφων σας… Έγραφα από τα 10 ως τα 33 μου χρόνια κρυφά… Δεν το ήξερε κανείς. Ακόμα το κάνω. Γράφω από τις 5 – 7 το πρωί κι ύστερα άλλες δύο ώρες αργά το βράδυ. Τώρα πια είμαι ένας τυχερός άνθρωπος. Πληρώνεται για να κάνει το χόμπι του…

Όσο για την σχέση ιστορίας και μυθιστορίας;

Η ιστορία είναι ιερή. Προσωπικά γράφω – ζω ανάμεσα στις γραμμές, σ’ αυτά τα μικρά διαστήματα ανάμεσα στην ιστορία. Οι ιστορικοί μπορεί και να μας μισούν εμάς τους μυθιστοριογράφους, αλλά η αλήθεια είναι ότι τελευταία όλο και δανείζονται στοιχεία μυθιστορίας από μας… Οι ιστορικοί έγιναν καλύτεροι συγγραφείς των επιστημονικών τους κειμένων διαβάζοντας μυθιστορήματα.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: