Ο Νόρμπερτ Χόφερ ενδεχομένως να εκλεγεί ο πρώτος ακροδεξιός αρχηγός κράτους της Ε.Ε.




Η Αυστρία ενδεχομένως να εκλέξει σήμερα τον πρώτο ακροδεξιό αρχηγό κράτους–μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την υποστήριξη στον υποψήφιο του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων (FPÖ) Νόρμπερτ Χόφερ να αυξάνεται εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης που ενέτεινε τους φόβους για την ανεργία και την ασφάλεια.

Ο Χόφερ κέρδισε τον πρώτο γύρο των εκλογών, στις 24 Απριλίου, με ποσοστό 35%. Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι συντηρητικοί, που συγκυβερνούν στην Αυστρία από το 2007, υπέστησαν βαριά ήττα στον πρώτο γύρο, αφού αποκλείστηκαν και οι δύο υποψήφιοί τους. Στον δεύτερο γύρο ο Χόφερ θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον πρώην ηγέτη των Πρασίνων, τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, που στον πρώτο γύρο συγκέντρωσε ποσοστό 21,3%, καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το εκλογικό αποτέλεσμα θα κριθεί με μικρή διαφορά. Μια νίκη της ακροδεξιάς όμως μπορεί να έχει απήχηση ανάμεσα στα 28 κράτη–μέλη της ΕΕ, όπου η μετανάστευση έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο πολιτικό ζήτημα.

Η Αυστρία–βασική πύλη των μεταναστών και των προσφύγων που θέλουν να φθάσουν στη Γερμανία– δέχτηκε 90.000 αιτούντες άσυλο τον περασμένο χρόνο, αριθμός που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 1% του πληθυσμού της χώρας. Τον Ιανουάριο η κυβέρνηση αποφάσισε ότι φέτος θα δεχτεί 37.500 αιτούντες άσυλο, ενώ ανακοίνωσε την επιβολή ημερήσιας ποσόστωσης για την είσοδο αιτούντων άσυλο στο έδαφος της χώρας.

Ο πρόεδρος της χώρας παραδοσιακά διαδραματίζει κυρίως τελετουργικό ρόλο, αλλά ορκίζει τον καγκελάριο της χώρας, μπορεί να απολύσει τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και είναι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων.

Όποιος και αν αναδειχθεί νικητής στις σημερινές επαναληπτικές προεδρικές εκλογές, το αποτέλεσμα πιθανώς να αποτελέσει ένα νέο υψηλό για την ακροδεξιά της Ευρώπης, όντως ακόμα πιο αξιοσημείωτο, δεδομένου ότι θα καταγραφεί σε μια σχετικά εύπορη χώρα με συγκριτικά χαμηλή, αν και αυξανόμενη, ανεργία.

Η ιστορική ήττα του SPÖ στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών οδήγησε στην παραίτηση από όλες τις θέσεις που κατείχε του καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν και ηγέτη του SPÖ, με τον Σοσιαλδημοκράτη Κρίστιαν Κερν να ορκίζεται την προηγούμενη εβδομάδα νέος καγκελάριος της Αυστρίας.

Οι επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν το 2018, αλλά με το FPÖ να εμφανίζεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις, συγκεντρώνοντας παραπάνω από το 30% των ψήφων, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Βιέννη, Austria, ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – Sputnik

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: