Στις 22 Μαΐου το συνέδριο του ΑΚΡ για αποπομπή Νταβούτογλου: Φεύγει και από πρωθυπουργός




ΑΝΑΝΕΩΣΗ Το κυβερνών τουρκικό κόμμα AKP θα πραγματοποιήσει έκτακτο συνέδριο στις 22 Μαΐου, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του. Στο συνέδριο αυτό αναμένεται ότι θα αποπεμφθεί ο για την ώρα πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Οι αξιωματούχοι έκαναν δηλώσεις αφού ο Νταβούτογλου προήδρευσε συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος.
Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο Νταβούτογλου δεν θα διεκδικήσει και πάλι την ηγεσία.

Η Τουρκία δεν θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές μετά την εκλογή νέου ηγέτη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και θα πορευθεί με «ασφάλεια» μέχρι το τέλος της θητείας της κυβέρνησης το 2019, δήλωσε, την ίδια ώρα, ο σύμβουλος της τουρκικής προεδρίας Τζεμίλ Ερτέμ.

Η Τουρκία και η οικονομία της θα σταθεροποιηθεί περαιτέρω όταν αναλάβει ένας πρωθυπουργός που θα συνδέεται στενότερα με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ο Ερτέμ σε ζωντανή συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου αποτελεί παρελθόν από τη θέση του πρωθυπουργού.

Η σημερινή οικονομική διαχείριση θα παραμείνει ως έχει, είπε, προσθέτοντας ότι δεν περιμένει αλλαγές στην νομισματική και τη δημοσιονομική πολιτική. Η πτώση των τιμών των τουρκικών περιουσιακών στοιχείων, και ειδικά της λίρας, εν μέσω της πολιτικής αναταραχής δεν θα συνεχισθούν, και η λίρα ίσως και να υπερτιμηθεί, υπονομεύοντας τις εξαγωγές, είπε.

Στο μεταξύ το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα πραγματοποιήσει έκτακτο συνέδριο τις ερχόμενες εβδομάδες, στο οποίο ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δεν σχεδιάζει να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος, δήλωσαν χθες αργά το βράδυ ανώτεροι αξιωματούχοι του κόμματος.

Στην ουσία πρόκειται για σχέδιο εκδίωξης του Αχμέτ Νταβούτογλου πρώτα από το ισλαμικό κόμμα της Τουρκίας και στη συνέχεια από την πρωθυπουργία, ανέφεραν καλά ενημερωμένες πηγές. Ο σημερινός πρωθυπουργός δεν συμφωψνεί εσχάτως με ενέργειες και πράξεις του κ. Ερντογάν, που πλήττουν σε όλα τα διεθνή μέτωπα την Τουρκία.

Ένας αξιωματούχος του AKP δήλωσε πως το συνέδριο θα διεξαχθεί αμέσως μετά τις 21 Μαίου και όχι αργότερα από τις 6 Ιουνίου, πρώτη μέρα του Ραμαζανίου.

Η ρήξη μεταξύ του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του διαδόχου (σ.σ. στην πρωθυπουργία) Νταβούτογλου, έγινε δημόσια τις πρόσφατες εβδομάδες με αφορμή σειρά θεμάτων όπως τις σχέσεις με την Ευρώπη έως την κράτηση επικριτών της κυβέρνησης, πλήττοντας το επενδυτικό κλίμα.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας τελεί υπό πίεση καθώς βαθαίνει το ρήγμα με τον πρόεδρο της χώρας

Οι ενέργειες του Τούρκου προέδρου για να ενισχύσει τις προεδρικές εξουσίες έχουν πυροδοτήσει μια ανοιχτή διαμάχη με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την παραμονή του πρωθυπουργού στο αξίωμα και ανησυχίες στους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους της Τουρκίας αναφορικά με την σταθερότητα της χώρας.

Η διαμάχη μεταξύ των δύο ηγετών, που περιλαμβάνει ζητήματα από τις σχέσεις της χώρας με την Ευρώπη έως την φυλάκιση επικριτών της κυβέρνησης, έχει ήδη πλήξει το επενδυτικό κλίμα, με το χρηματιστήριο να παρουσιάζει σήμερα περαιτέρω πτωτική πορεία, μετά την μεγαλύτερη πτώση που σημείωσε τους τελευταίους πέντε και πλέον μήνες κατά την προηγούμενη συνεδρίαση του.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Φωτογραφία Γραφείο Πρωθυπουργού της Τουρκίας
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Φωτογραφία Γραφείο Πρωθυπουργού της Τουρκίας

«Ο Ερντογάν μπορεί να είναι σε θέση να συνεχίσει με τον Νταβούντογλου, αλλά είναι ξεκάθαρο πως επί του παρόντος υπάρχει ρήγμα. Εάν το θέμα δεν επιλυθεί γρήγορα, ο Ερντογάν μπορεί να επιλέξει να ορίσει νέο πρωθυπουργό», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μια πηγή προσκείμενη στην προεδρία.

«Η σταθερότητα του (σ.σ. κυβερνώντος κόμματος) AKP ( Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) σημαίνει σταθερότητα της Τουρκίας και αυτό το πρόβλημα χρειάζεται επειγόντως να επιλυθεί για να αποφευχθούν οικονομικά και πολιτικά προβλήματα», πρόσθεσε η πηγή.

Οι δύο ηγέτες κυβερνούν την χώρα σε μια τεταμένη συμμαχία έπειτα την εκλογή του Ερντογάν στην προεδρία το 2014, όταν και ο Νταβούτογλου τον αντικατέστησε στον πρωθυπουργικό θώκο. Συνεργάτες του Νταβούτογλου υποβαθμίζουν κατά κύριο μέχρι τώρα τις εντάσεις που συχνά προκύπτουν λόγω της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων, υποστηρίζοντας πως αποτελούν θέματα τρόπων παρά ουσίας.

Στην πιο ξεκάθαρη ένδειξη όμως μέχρι στιγμής στην μάχη για εξουσία, αυτή την εβδομάδα αφαιρέθηκε από τον Νταβούτογλου η αρμοδιότητα για τον διορισμό επαρχιακών αξιωματούχων του AKP. Η απόφαση μειώνει την ικανότητα του Τούρκου πρωθυπουργού να έχει τον έλεγχο της βάσης του κόμματος, ενισχύοντας παράλληλα την επιρροή του Ερντογάν.

Σε μια συναισθηματική και ασυνήθιστα σύντομη ομιλία του προς τους υπουργούς του AKP χθες Τρίτη ο Νταβούτογλου είπε πως θα επέλεγε να εγκαταλείψει οποιοδήποτε πόστο αντί να βλάψει το κόμμα. Χαρακτήρισε δε τους ισχυρισμούς που δημοσιεύτηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι βρίσκεται σε μάχη με τον Ερντογάν ως έργο «τσαρλατάνων».

«Τα εκατομμύρια πολιτών που εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο AKP δεν χρειάζεται να ανησυχούν», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Νταβούτογλου σήμερα το βράδυ, μια μερά την καθιερωμένη τους εβδομαδιαία συνάντηση. Τρεις ανώτεροι αξιωματούχοι του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης τόνισαν στο Ρόιτερς ότι η συνάντηση αναμένεται να είναι κρίσιμη για το κόμμα και τον Νταβούτογλου, αλλά δεν αναμένουν παραίτηση του πρωθυπουργού.

Ο προέδρος της Βουλής Ισμαήλ Καχραμάν, που πρόσκειται στον Ερντογάν, πρόσφατα τόνισε πως «ένα αυτοκίνητο που έχει δύο οδηγούς δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά χωρίς να συμβεί ένα ατύχημα. Αναπόφευκτα θα συμβεί ένα ατύχημα».

«Δεν θα εκπλαγώ εάν ο Ερντογάν αποφασίσει να συνεχίσει με τον Νταβούτογλου τουλάχιστον για λίγο ακόμη και να παγώσει την κρίση. Αλλά το θέμα της προεδρίας του κόμματος πρόκειται να είναι το βασικό θέμα», δήλωσε ένας αξιωματούχος στο Ρόιτερς.

«Ο Νταβούτογλου εμφανίζεται να έχει ένα αληθινό ενδιαφέρον για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Πιστεύει ότι αυτό συνάδει με τα συμφέροντα ασφαλείας της Τουρκίας. Δεν πιστεύουμε ότι ο Ερντογάν είναι το ίδιο ένθερμος για αυτό», τόνισε παράλληλα υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος στο Ρόιτερς.

Η ρήξη είναι επίσης εμφανής στα ερωτήματα που εγείρονται στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ένα βασικό θέμα ανησυχίας των ευρωπαίων ηγετών. Ο Ερντογάν με δηλώσεις του έχει ταχθεί υπέρ της φυλάκισης – πριν από την δίκη τους – ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων με κατηγορίες υποστήριξης τρομοκρατικών οργανώσεων. Ο Νταβούτογλου είναι αντίθετος σε τέτοιες προφυλακίσεις.

http://mignatiou.com/2016/05/tourkia-fimes-gia-paretisi-ntavoutoglou-meta-apo-nea-sigkrousi-me-ton-tagip-erntogan/

Πληροφορίες και από: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ – Ρόιτερς, Άγκυρα, Turkey, www.mignatiou.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: