Νέος πόλεμος στη Μέση Ανατολή; Η Χεζμπολάχ προετοιμάζεται για νέα σύγκρουση με το Ισραήλ

FILE PHOTO: Supporters of Hezbollah wave party flags as they listen to a televised speech by Hezbollah leader Hassan Nasrallah. EPA, LUCIE PARSAGHIAN
Το ένοπλο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου έχει αρχίσει προετοιμασίες για μια πιθανή μελλοντική σύγκρουση με τον στρατό του Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Σύμφωνα με τη λιβανέζικη καθημερινή εφημερίδα Ας Σαφίρ, η Χεζμπολάχ μεταφέρει μέρος του οπλοστασίου της, ιδίως πυραύλους και ρουκέτες, σε περιοχές του βόρειου Λιβάνου, κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ, και παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του ισραηλινού στρατού.

Κατά την ίδια πηγή, η οργάνωση διανοίγει επίσης «εξελιγμένες» υπόγειες στοές στην περιοχή των συνόρων, ακολουθώντας το παράδειγμα της παλαιστινιακής ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς, η οποία φέρεται να έχει διανοίξει πολλές υπόγειες στοές στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ, που συστάθηκε τη δεκαετία του 1980, είναι μια ισχυρή παραστρατιωτική και πολιτική οργάνωση που αρχικά είχε στόχο να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή του νότιου Λιβάνου. Το Ισραήλ αποσύρθηκε από τον Λίβανο την 25η Μαρτίου του 2000, κάτι που η Χεζμπολάχ θεώρησε νίκη.

Το 2006, είχε ξεσπάσει ένας πόλεμος διάρκειας 34 ημερών ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και τον ισραηλινό στρατό. Η σύγκρουση τερματίστηκε όταν τέθηκε σε ισχύ μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Μπ. Γ., ΑΠΕ-ΜΠΕ – Sputnik  Μόσχα, Russian Federation

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal