Νέο κτύπημα για Θράκη από Άγκυρα: Απαιτεί την πλήρη “τουρκοποίηση” της μειονότητας




Του Γιώργου Πετράκη

Θέμα Θράκης ανοίγει η Άγκυρα ζητώντας την ικανοποίηση όλων των απαραδέκτων απαιτήσεων των ακραίων στοιχείων της μειονότητας, την οποία θέτει μάλιστα ως κριτήριο για την βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Την στιγμή που καθημερνά η τουρκική Πολεμική Αεροπορία γαζώνει το Αιγαίο και βιώνουμε την καθημερινή αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, η Τουρκία θέτει θέμα Θράκης ,λίγα εικοσιτετράωρα μάλιστα πριν από την συνάντηση που θα έχουν ο Αλ. Τσιπρας και ο Τ. Ερντογάν στο περιθώριο διεθνούς συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Τανζού Μπιλκίτς με σημερινή δήλωση του απαντά όπως αναφέρει σε δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων που προβάλουν την «αισιόδοξη προσέγγιση, που απέχει πολύ από την παρούσα κατάσταση της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, η οποία επιθυμεί να απολαμβάνει των μειονοτικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα και να χαίρει ισότιμης μεταχείρισης».

Αναφερόμενος προφανώς στις ομιλίες του προέδρου της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλου που συμμετείχε το Σαββατοκύριακο στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Θράκης, αλλά και στην δήλωση του εκπροσώπου του ελληνικού ΥΠΕΞ Ευστράτιου Ευθυμίου που σχολίαζε τις δηλώσεις του ψευδομουφτη, ο Τούρκος αξιωματούχος ζητά από την Ελλάδα να μην περιορίζεται στην απαίτηση για εκπλήρωση των υποχρεώσεων της μειονότητας, όταν η ίδια αγνοεί τις υποχρεώσεις που έχει έναντι της μειονότητας.

Ο κ. Μπιλκίτς προβάλλει όμως και όλη την ατζέντα των ακραίων σκληροπυρηνικών στοιχείων της μειονότητας: «επίδειξη σεβασμού από την Ελλάδα προς την εθνοτική ταυτότητα της μειονότητας, η εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφορικά με τις ΜΚΟ, για τις οποίες έχει απαγορευθεί η λέξη «Τούρκος» στις ονομασίες τους, και τις οποίες δεν εφαρμόζει η Ελλάδα, εκπλήρωση των αιτημάτων για άνοιγμα των μειονοτικών νηπιαγωγείων και μειονοτικών σχολείων, η αναγνώριση των μουφτήδων που εκλέγει η μειονότητα, η απουσία παρέμβασης στις θρησκευτικές τους ελευθερίες, η διασφάλιση των διοικήσεων των μειονοτικών ευαγών ιδρυμάτων και της πλήρους κατοχής επί των περιουσιακών στοιχείων τους, η απόδοση και πάλι της ιθαγένειας στα μέλη της μειονότητας, από τα οποία είχε αφαιρεθεί, στο πλαίσιο του άρθρου 19 του Ελληνικού Δικαίου Ιθαγένειας που έχει καταργηθεί».

Ο Τούρκος αξιωματούχος μάλιστα δηλώνει ότι η ικανοποίηση των απαιτήσεων των ακραίων της μειονότητας ,που αποτελούν και το πλαίσιο του τουρκισμού στην Θράκη, «θα έχει θετικό αντίκτυπο στις διμερείς σχέσεις..».

Με την παρέμβαση αυτή πάντως της Άγκυρας όχι μόνο επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο η ατζέντα των διμερών σχέσεων ,αλλά συγχρόνως δίνεται το σύνθημα στα ακραία στοιχεία της μειονότητας να εντείνουν την έτσι κι αλλιώς ανεξέλεγκτη δραστηριοποίηση τους στην Θράκη, υπό την κάλυψη πλέον (και την χρηματοδότηση φυσικά) της ίδιας της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία συνδέει πλέον ευθέως το ζήτημα, με την βελτίωση των διμερών σχέσεων…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: