Νέα, συγκεκριμένα μέτρα ζητούν οι δανειστές: Πληροφορίες για εμπλοκή με τον “κόφτη”




Νέος συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση για το διαβόητο «κόφτη», μετά τις απαιτήσεις των δανειστών να εμπεριέχει συγκεκριμένα μέτρα, αναφέρει η εφημερίδα Ημερησία στην ιστοσελίδα της με αφορμή σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Οπως ανακοίνωσε την Τρίτη το ΥΠΟΙΚ, ο Μηχανισμός Δημοσιονομικής Διόρθωσης, θα κατατεθεί στη Βουλή ως τροπολογία μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου. Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ απέδιδαν την κίνηση αυτή σε λόγους τεχνικής επεξεργασίας, ωστόσο οι πληροφορίες συγκλίνουν για έντονο παρασκήνιο και νέες απαιτήσεις από τους θεσμούς. Σε κάθε περίπτωση, η κατάθεση αναμένεται να γίνει μέχρι την Κυριακή.

Το νέο «αγκάθι» φαίνεται να εστιάζεται σε ενστάσεις ιδιαίτερα του ΔΝΤ, που για μία φορά παρουσιάζει άκαμπτη θέση για το θέμα, υποστηρίζει η εφημερίδα.

Η Αθήνα φέρεται να επιθυμεί σε περίπτωση απόκλισης από τα στοιχεία της Eurostat που θα δημοσιεύονται κάθε Απρίλιο, να είναι ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών αυτός που θα αποφασίζει ποιες περικοπές θα γίνονται και οι οποίες στη συνέχεια θα προωθούνται με Προεδρικό Διάταγμα. Σε περίπτωση που δεν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η ευθύνη για τις περικοπές θα περιέρχεται στους δανειστές.

Από την πλευρά τους, οι δανειστές, πρωτοστατούντος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επιθυμούν περιγράφονται από τώρα και λεπτομερώς τα πεδία των δαπανών, στα οποία θα γίνονται περικοπές.

Η νέα διάσταση απόψεων φαίνεται να είναι και ο λόγος που οδήγησε στην καθυστέρηση της κατάθεσης των διατάξεων για των «κόφτη», αλλά και να συνδέεται με το νέο «καμπανάκι» που ήχησε στις Βρυξέλλες δια στόματος ανώτερου αξιωματούχου, για «ανοιχτά ζητήματα» που θα μπορουσαν να καθυστερήσουν τη συμφωνία και πέραν της 24ης Μαίου.

http://mignatiou.com/2016/05/pigi-ee-diskoli-alla-ochi-anefikti-i-epitefxi-simfonias-sto-eurogroup-tis-24is-ma%ce%90ou/

H πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος καθώς και η πρόοδος των συζητήσεων σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα θα απασχολήσουν μεταξύ άλλων το Eurogroup της επόμενης Τρίτης

H πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος καθώς και η πρόοδος των συζητήσεων σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα θα απασχολήσουν μεταξύ άλλων το Eurogroup της επόμενης Τρίτης σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η ατζέντα της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αναφέρει πως οι θεσμοί θα ενημερώσουν τους υπουργούς για την «πορεία της εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής του ESM στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στα θέματα που σχετίζονται με την πρώτη αξιολόγηση». Τα θέματα αυτά περιλαμβάνουν «τo μηχανισμό για τη λήψη μέτρων έκτακτης ανάγκης, ο

οποίος θα ενεργοποιείται εφόσον κριθεί αναγκαίο για να διασφαλίσει την επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων, καθώς και την εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων».

Σε ό,τι αφορά το χρέος, σημειώνεται στην ημερήσια διάταξη πως η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup θα ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών «για την πρόοδο των συζητήσεων σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα», σύμφωνα με τις «κατευθυντήριες αρχές» και τη «σταδιακή προσέγγιση πιθανών πρόσθετων μέτρων» για το χρέος που συμφωνήθηκε στο Eurogroup στις 9 Μαΐου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, της ανταποκρίτριάς μας Χρ. Βασιλάκη Βρυξέλλες, Belgium

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: