Νέα κόντρα Ομπάμα με τους Ρεπουμπλικάνους για τις αμυντικές δαπάνες στο Κογκρέσο




Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η αντιπαράθεση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, με το Κογκρέσο που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, με αντικείμενο τις αμυντικές δαπάνες.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ετοιμάσει προσχέδιο της απόφασης (NDAA) που προβλέπει δαπάνες 602 δισ. δολαρίων για το υπουργείο Άμυνας. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου, βρίσκεται κονδύλιο 18 δισ. δολαρίων για τη διεξαγωγή ειδικών πολεμικών επιχειρήσεων εκτός των ΗΠΑ, το οποίο θέλουν να περικόψουν οι Ρεπουμπλικάνοι και να το μεταφέρουν στην υλοποίηση άλλων αμυντικών προγραμμάτων.

Η διακυβέρνηση Ομπάμα είναι αντίθετη στην αλλαγή χρήσης του αναφερόμενου κονδυλίου, καθώς εκτιμά ότι υποβαθμίσει την άμυνα των ΗΠΑ, ενώ εξαιρεί το πεντάγωνο από τις οικονομικές περικοπές που έχουν γίνει σε άλλα προγράμματα εκτός των ενόπλων δυνάμεων, όπως, η ιατρική έρευνα και η εκπαίδευση. “Τζογάροντας με τα κονδύλια χρηματοδότησης πολεμικών επιχειρήσεων το προτεινόμενο νομοθετικό σχέδιο δαπανών, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια των αντρών και των γυναικών, που μάχονται προκειμένου να κρατήσουν τις ΗΠΑ ασφαλείς. Παράλληλα, ανατρέπει το σταθερό σχεδιασμό και την αποτελεσματική χρήση των χρημάτων που πληρώνουν οι φορολογούμενοι, κάμπτοντας το ηθικό των στρατιωτών και των οικογενειών τους, ενώ προκαλείται σύγχυση στους συμμάχους μας και ενθαρρύνονται οι εχθροί μας,” τόνισε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Από την πλευρά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι η πρόταση διασφαλίζει τους οικονομικούς πόρους της αμερικανικής αμυντικής μηχανής, καθώς υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα τόσο στο Αφγανιστάν, όσο και στο Ιράκ και τη Συρία, κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η διακυβέρνηση Ομπάμα είναι επίσης αντίθετη σε προβλέψεις πολιτικού χαρακτήρα που υπάρχουν στην αναφερόμενη πρόταση, όπως, η εφαρμογή μέτρων που καθιστά ακόμη πιο δύσκολο τον τερματισμό της λειτουργίας του κέντρου κράτησης στο Γκουαντάναμο, αλλά και τη μείωση των κονδυλίων για τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης ξένων μαχητών στο Ιράκ και τη Συρία.

Ο Ομπάμα άσκησε βέτο στο σχέδιο αμυντικών δαπανών για το 2016, σχετικά με τα κονδύλια των ειδικών επιχειρήσεων. Αργότερα υπέγραψε τροποποιημένο σχέδιο απόφασης επί τη βάσει των κονδυλίων του προϋπολογισμού, ενώ παρέμειναν σε ισχύ τα μέτρα για τη λειτουργία του Γκουαντάναμο.

Το αναφερόμενο σχέδιο αμυντικών δαπανών της Βουλής των Αντιπροσώπων εγκρίθηκε από την επιτροπή Άμυνας της Γερουσίας, ενώ οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων επιδιώκουν την ολική ψήφισή του, μέχρι αύριο. Ωστόσο, έχουν προταθεί 375 τροπολογίες έναντι των αρχικών προτάσεων, ενώ χθες συνεδρίασε η αρμόδια επιτροπή για ν’ αποφασίσει ποιες από αυτές θα τεθούν σε ψηφοφορία.

Παράλληλο σχέδιο πρότασης για τις αμυντικές δαπάνες ετοιμάζει και η Γερουσία. Οι προτάσεις των αμυντικών δαπανών αν εγκριθούν από τα νομοθετικά σώματα, στέλνονται μετά στο Λευκό Οίκο, όπου ο πρόεδρος Ομπάμα θα κληθεί να τις υπογράψει ή ν’ ασκήσει βέτο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,Reuters, Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: