Καυγάς μεταξύ των δανειστών: Το ΔΝΤ ζητά περισσότερες διαβεβαιώσεις για το χρέος




Νέα εμπόδια φαίνεται ότι βάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που σύμφωνα με πηγή που μίλησε στο γερμανικό πρακτορείο MNI ζητά μεγαλύτερες διαβεβαιώσεις ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να ελαφρυνθεί. Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε ότι η συμφωνία για τα μέτρα έχει ήδη «κλειδώσει» αλλά τα ζητήματα του «κόφτη» και της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα παραμένουν ανοιχτά.

«Με λίγα λόγια, η πρόταση των Ευρωπαίων δεν είναι αρκετή για το ΔΝΤ. Το Ταμείο, για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, χρειάζεται την απόλυτη διαβεβαίωση ότι το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους θα είναι αρκετό ώστε να εγγυηθεί η βιωσιμότητά του μέχρι το τέλος του προγράμματος το 2018» φέρεται να δήλωσε η εν λόγω πηγή στο πρακτορείο.

Πηγή από την γερμανική Bundestag, ερωτηθείσα εάν το κοινοβούλιο θα ενέκρινε την απελευθέρωση της δόσης χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ, απάντησε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο και ενδιαφέρον ερώτημα.

«Η χρονική στιγμή μπορεί πράγματι να είναι ένα πρόβλημα. Σήμερα, δεν είμαι σε θέση να εκτιμήσω τι θα κάνει η Bundestag. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να υπάρξουν πολλά προβλήματα εδώ. Κατά την άποψή μου, το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί πραγματικά να αποφύγει ένα τέτοιο σενάριο» δήλωσε στο πρακτορείο η ίδια πηγή.

https://mninews.marketnews.com/content/updategreece-eu-reach-prior-actions-deal-imf-still-disagrees

Συμφωνία για τα μέτρα, όχι για τον «κόφτη»

Νωρίτερα σήμερα, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ότι το ζήτημα του «κόφτη» παραμένει ανοιχτό αλλά οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στο ζήτημα των μέτρων.

«Οι ελληνικές αρχές δεν κάθονταν μη κάνοντας τίποτα» δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος, υπενθυμίζοντας τα περσινά προαπαιτούμενα αλλά και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο ίδιος αξιωματούχος έκανε λόγο για 18 προαπαιτούμενα (17 prior actions συν ο προληπτικός μηχανισμός) πριν την καταβολή της δόσης. Τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να κατατεθούν στη Βουλή μέσα στις επόμενες 10 ήμερες πριν το Eurogroup της 24ης Μάιου για να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης.

H ίδια πηγή έκανε σαφές ότι δεν έχει αποφασιστεί το ποσό της δόσης. «Συνδέεται με το πότε θα λήξει η 2η αξιολόγηση» είπε.

Εξήγησε ότι αν η επόμενη αξιολόγηση αποφασιστεί να κλείσει τον Οκτώβριο θα απαιτηθούν σίγουρα 6,7 δισ. ευρώ για πληρωμή δανείων και ένα επιπλέον ποσό για αποπληρωμή οφειλών προς ιδιώτες που φτάνουν σε 4 δισ. ευρώ περίπου.

Έδωσε έμφαση στην πολύ δουλειά που έχει γίνει τους τελευταίους μήνες. «Οι ελληνικές αρχές δεν κάθονταν μη κάνοντας τίποτα» είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας τα περσινά προαπαιτούμενα αλλά και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Επεσήμανε ακόμα ότι πρέπει να ελεγχθούν οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και το φορολογικό που ψηφίστηκαν στην Ελλάδα.

Κατά τον ίδιο δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη ο αυτόματος μηχανισμός περικοπής δαπανών. «Τα προληπτικά μέτρα θα πρέπει να οριστικοποιηθούν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος» συμπλήρωσε.

http://mignatiou.com/2016/05/psifisi-18-proapetoumenon-prin-to-eurogroup-tis-24is-ma%CE%90ou-gia-na-klisi-i-axiologisi/

http://mignatiou.com/2016/05/o-liou-tha-zitisi-apo-g7-tin-apofigi-neas-ellinikis-krisis-epimeni-stin-elafrinsi/

http://mignatiou.com/2016/05/esio-telos-stin-elliniki-odissia-meta-apo-dokimasies-vlepi-o-epitropos-pier-moskovisi/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: