Να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και μαζί η ελάφρυνση χρέους ζητά ο Λευκός Οίκος




«Ασχολούμαι προσωπικά με την Ελλάδα κάθε μέρα, έχουμε εμπιστοσύνη ότι μπορεί να βρεθεί λύση σύντομα, γιατί πιστεύουμε ότι οι διαφορές είναι πολύ μικρές, αλλά εμείς δεν εμπλεκόμαστε άμεσα στις διαπραγματεύσεις».

Τη δήλωση αυτή έκανε σε Ελληνες δημοσιογράφους ο σύμβουλος για θέματα Διεθνούς Οικονομίας του Λευκού Οίκου Αντεγουέλ Αντεγιέμο. Το ζήτημα, τόνισε, είναι να συμφωνήσουν οι εμπλεκόμενες πλευρές.
Επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο Ινστιτούτο Πίτερσον, εξέφρασε την ελπίδα για ολοκλήρωση σύντομα των συζητήσεων ώστε να «κλείσει» η αξιολόγηση. Ηταν κατηγορηματικός, πάντως, για την ανάγκη να συνοδευτούν οι μεταρρυθμίσεις από την ελάφρυνση του χρέους.

Τόνισε σχετικά:

«Όπως είπε ο πρόεδρος μας, πιστεύουμε ισχυρά στη σημασία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και μέρος αυτού είναι ότι υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής αξιολόγησης, της μεταναστευτικής κρίσης και του δημοψηφίσματος για το Brexit που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον όλων μας να επιλύσουμε αυτά τα ζητήματα με τρόπο που θα συμβάλουν στην παγκόσμια ανάπτυξη αντί να συμβάλουν στην παγκόσμια αστάθεια».

Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν σε εξέλιξη συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα και η ελπίδα μας είναι ότι οι συζητήσεις αυτές θα ολοκληρωθούν πριν από τον Ιούνιο».

Ανέφερε ότι γνωρίζει πως «οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα συναντηθούν ξανά στις 24 Μαΐου και ότι υπάρχει μια πορεία προς μια λύση. Και νομίζω ότι είναι σημαντικό ότι η γενική διευθύντρια κ. Λαγκάρντ -διαβάζουμε αναφορές για μια επιστολή και νομίζω ότι είναι αλήθεια- έγραψε ότι όταν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συναντήθηκαν πέρυσι δήλωσαν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει η ελάφρυνση του χρέους».

Ο κ. Αντεγιέμο υποστήριξε πλήρως τις απόψεις της κ. Λαγκάρντ για ελάφρυνση του χρέους και για μεταρρυθμίσεις. Εϊπε:

«Και η γενική διευθύντρια (του Ταμειου) κατέστησε σαφές ότι το ΔΝΤ πιστεύει ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι αναγκαία αλλά και τα θεσμικά όργανα των Ευρωπαίων πιστεύουν το ίδιο. Νομίζω ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα συμφωνεί (να κάνει) τις αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις. Και εκτός από τις αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να υπάρξει και αξιόπιστη ελάφρυνση του χρέους».

Ο Οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, Αντεγέμο.
Ο Οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, Αντεγέμο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: