Μητσοτάκης: “Ζητάμε και θα συνεχίσουμε να ζητάμε εκλογές γιατί είναι η μόνη λύση”




Το αίτημά του για εκλογές επανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, ενώ αποδόμησε το «τρίτο και το συμπληρωματικό τέταρτο μνημόνιο που ψήφισε η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ανέπτυξε την πρότασή του για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Επιτέθηκε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον ότι δεν έχει σχέδιο για τη χώρα και δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις: «Είναι τυχοδιώκτης που θα κάνει ό,τι μπορεί για να μείνει στην εξουσία, είναι αναξιόπιστος όχι μόνο στη Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Γι αυτό και δένουν τον κ. Τσίπρα με τρόπο εξευτελιστικό, με τον “κόφτη” και με το Ταμείο των 99 χρόνων. Η ετερόκλητη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρέπει να φύγει το γρηγορότερο από την εξουσία αν θέλουμε να βαδίσουμε τον δρόμο της ανάπτυξης. Όσο μένουν τόσο μεγαλύτερη ζημιά κάνουν στην κοινωνία. Ζητάμε και θα συνεχίσουμε να ζητάμε εκλογές γιατί είναι η μόνη λύση για το αδιέξοδο της χώρας.

Αναφέρθηκε στα πρόσφατα ευρήματα των δημοσκοπήσεων λέγοντας: «Καθημερινά αυξάνεται το ποσοστό των πολιτών που ζητούν εκλογές και οι πολίτες ξέρουν ότι όποτε κι αν γίνουν εκλογές η ΝΔ θα τις κερδίσει. Εννέα μήνες μετά την ήττα της ΝΔ στις εκλογές η παράσταση νίκης υπέρ της ΝΔ ξεπερνά το 60%, ενώ η διαφορά μας από τον ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει διψήφιο ποσοστό».

Συνεχίζοντας την αποδόμηση της συμφωνίας που ψηφίστηκε στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι δεν θα λειτουργήσει θετικά για την οικονομία και πρόσθεσε:

«Οι τελευταίες αποφάσεις του Eurogroup επιβεβαιώνουν τις συνέπειες που είχε η καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Η συμφωνία που ψήφισε η κυβέρνηση είναι το πρόσθετο βαρύ τίμημα που θα πληρώσουν οι πολίτες. Η κοινωνία αγανακτεί. Η συνολική απώλεια πλούτου 2015- 2016 αγγίζει τα 21 δισ. ευρώ.

Ο κ. Τσίπρας τα έδωσε όλα, αλλά δεν πήρε τίποτε. Επιπλέον η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει ακόμη. Και δεν είναι ένα τεχνικό ζήτημα. Τα επαχθή μέτρα που εισηγήθηκε στο κοινοβούλιο η κυβέρνηση, μαθαίνουμε ότι δεν ήταν επαρκή. Η δόση που θα συνοδεύει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης υπολείπεται του ποσού που έπρεπε να πάρει η χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2016 και θα την πάρει με δόσεις. Η δε συμφωνία για το χρέος είναι ατελής και παραπέμπεται για το μέλλον. Η συμφωνία δεν θα λειτουργήσει θετικά για την οικονομία.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών Πάνου Καμμένου, Νίκου Βούτση και Όλγας Γεροβασίλη, οι οποίες χαρακτηρίζουν τα μέτρα που ψήφισαν σκληρά, άδικα και αντισυνταγματικά: «Και αυτοί οι άνθρωποι τολμούν να παραμένουν στην θέση τους» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «η ελληνική κοινωνία είναι αντίθετη στα επώδυνα και αναποτελεσματικά μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας είναι τραγικά απομονωμένος. Τους λέγαμε από την αρχή να κλείσουν την διαπραγμάτευση μία ώρα αρχύτερα. Σήμερα οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι ο κ. Τσίπρας τους εξαπάτησε».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ακόμη και στην κριτική που δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας από προσωπικότητες της Αριστεράς όπως ο Μανώλης Γλέζος, Μίκης Θεοδωράκης, Αλέκος Αλαβάνος. «Τον αποκηρύσσουν δημόσια, μιλούν τόσο σκληρά που δεν έχει ξανακουστεί για εν ενεργεία πρωθυπουργό» ανέφερε.

Εξηγώντας την τακτική του ανέφερε: «Υπάρχουν άνθρωποι που μας λένε “αφήστε τους να καταστραφούν και μετά να αναλάβετε. Είναι οι γνωστοί θιασώτες του ώριμου φρούτου. Τους απαντώ ότι το φρούτο έχει ήδη σαπίσει και κάθε μέρα που περνά μεγαλώνει η ζημιά για τη χώρα. Η ψήφιση από τον ΣΥΡΙΖΑ του τρίτου και τέταρτου συμπληρωματικού μνημονίου φέρνει νέα δεδομένα. Οι πολίτες πια αντιλαμβάνονται ότι οι ψευτοπαλικαρισμοί οδηγούν στην καταστροφή και ότι η έξοδος από την κρίση απαιτεί μία έντιμη συμφωνία με τους εταίρους».

Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι επιχειρεί να δημιουργήσει έναν προπαγανδιστικό μηχανισμό και να διαμορφώσει μία νέα διαπλοκή καθώς επίσης ότι παρεμβαίνει και απαξιώνει την δικαιοσύνη.

Ακολούθως απέρριψε τα περί μεταρρυθμιστικής και σοσιαλδημοκρατικής στροφής του κ. Τσίπρα: «Δεν ξέρω πόσες στροφές θα κάνει ακόμη ο κ. Τσίπρας αλλά αυτά που κάνει δεν είναι μεταρρυθμίσεις που θα ωφελήσουν την κοινωνία. Οι πολιτικές του απαξιώνουν τις μεταρρυθμίσεις. Αναρωτιέμαι αν είναι μεταρρύθμιση να παίρνεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες το 70% του εισοδήματός τους. Αν είναι μεταρρύθμιση η συνολική και οριζόντια αύξηση των φόρων. Ο κ. Τσίπρας δεν κάνει μεταρρυθμίσεις γιατί δεν τις πιστεύει».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις πρόσφατες δηλώσεις τού Γιώργου Κυρίτση λέγοντας: «Θυμίζω στον κ. Τσίπρα και στον εκφραστή της πολιτικής του κ. Κυρίτση ότι σήμερα υποφέρουν όλοι οι Έλληνες είτε ψήφισαν “ναι” στο δημοψήφισμα είτε “όχι”. Η ανάπτυξη όταν θα έλθει θα αφορά όλους. Απέναντι στον διχαστικό λόγο της κυβέρνησης εμείς εκπέμπουμε έναν λόγο εθνικής και κοινωνικής ομοψυχίας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε την πρότασή του για την έξοδο της χώρας από την κρίση: «Οι καλές κυβερνήσεις χτίζονται στην αντιπολίτευση. Εμείς δεν θα είμαστε ακόμη ένας κρίκος στις μνημονιακές κυβερνήσεις, θα είμαστε η κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα έξω από τη κρίση και θα την βάλει στο δρόμο της ευημερίας».

Υποστήριξε ότι είναι απολύτως εφικτό η οικονομία να κινηθεί με ρυθμούς ανάπτυξης την επόμενη πενταετία της τάξης του 4%, αύξηση εξαγωγών 10%, επενδύσεις από το 11% στο 20% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος και να δημιουργούνται κάθε χρόνο 120.000 θέσεις εργασίας. Συνεχίζοντας ανέφερε: «Να μπορούμε το 2021 που θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας να έχουμε ΑΕΠ 210 δισ. ευρώ, που μεταφράζεται σε αύξηση εισοδήματος της τάξης των 2.000 ευρώ ετησίως.

Αναγκαία προϋπόθεση είναι μία αποφασισμένη και συνεκτική κυβέρνηση, ακριβώς το αντίθετο από τον θίασο που μας κυβερνά σήμερα. Δεν αρκούν όμως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Χρειάζεται διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής με στοχευμένες μειώσεις δαπανών που θα επιτρέψουν ελάφρυνση της φορολογίας και χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος της στασιμοχρεοκοπίας. Είμαστε η κυβέρνηση που θα διαπραγματευτεί με τους εταίρους τη νέα μεγάλη συμφωνία για την Ελλάδα γιατί διαθέτουμε σχέδιο, στελέχη και επάρκεια».

Σπ. Γκουτζάνης, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: