Η Μόσχα απαιτεί την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από το Ιράκ, δήλωσε ο Λαβρόφ




Η Ρωσία απαιτεί την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από το Ιράκ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ σύμφωνα με το πρακτορείο RIA.

«Η διατήρηση τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ είναι μια κατάσταση μη αποδεκτή. Πιστεύω πως τα όσα κάνει η Τουρκία πρέπει να τύχουν μεγαλύτερης δημοσιότητας από τους Δυτικούς μας εταίρους», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Οι σκληρές δηλώσεις Λαβρόφ αποτελούν ένα ακόμα επεισόδιο στην κόντρα Μόσχας-Άγκυρας που κορυφώθηκε με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους κρούσης Su-24 τον περασμένο Νοέμβριο στην Συρία από τουρκικά μαχητικά.

Η Τουρκία κάλεσε λίγο νωρίτερα τη διεθνή κοινότητα να «δράσει άμεσα κατά των εγκλημάτων του καθεστώτος Άσαντ και της Ρωσίας στην Συρία», μετά από αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν την περιοχή του Ιντλίμπ.

Στο μεταξύ, η Ρωσία αρνήθηκε σήμερα ότι αεροπλάνα της εξαπέλυσαν αεροπορικά πλήγματα στη διάρκεια της νύχτας εναντίον της Ιντλίμπ, από τα οποία, όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχασαν τη ζωή τους 23 άνθρωποι.

“Ρωσικά αεροπλάνα δεν πραγματοποίησαν οποιεσδήποτε αποστολές μάχης, πόσο μάλλον αεροπορικά πλήγματα, στην επαρχία Ιντλίμπ”, ανέφερε σε δήλωσή του ο Ιγκόρ Κονασένκοφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Το Παρατηρητήριο ανέφερε νωρίτερα ότι οι αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν διάφορες θέσεις στην πόλη, ο ένας από τους οποίους δίπλα σε ένα νοσοκομείο. Επτά παιδιά περιλαμβάνονται στους νεκρούς, δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Αμπντουλραχμάν.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως από τις επιδρομές σκοτώθηκαν περισσότεροι από 60 άμαχοι και επέκρινε σε ανακοίνωσή του τα “αδικαιολόγητα”, όπως τα χαρακτήρισε, εγκλήματα ρωσικής και της συριακής κυβέρνησης.

Ο Κονασένκοφ αποκάλεσε τους ισχυρισμούς του Παρατηρητηρίου “ιστορία φρίκης” όπως άλλες που έχει διασπείρει στο παρελθόν και είπε πως τέτοιες πληροφορίες πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη επιιφύλαξη.

Η Ιντλίμπ είναι προπύργιο ανταρτικών οργανώσεων περιλαμβανομένου του Μετώπου Νόσρα που συνδέεται με την αλ-Κάιντα.

Πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-Sputnik Βηρυτός, Lebanon
http://www.hurriyetdailynews.com/withdraw-your-troops-from-iraq-russia-tells-turkey-after-ankaras-criticism-.aspx?pageID=238&nID=99890&NewsCatID=510

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: