Προσπαθούν να αποτρέψουν νέο δράμα: Θέλουν συμφωνία, εκταμίευση δόσης, ψήφιση μηχανισμού




Σχέδια επί σχεδίων και σενάρια επί σεναρίων για το μέλλον της Ελλάδας, έρχονται στο φως από τα ξένα ΜΜΕ την ίδια στιγμή που τα περισσότερα αμφισβητούν τη δυνατότητα να υπάρξει κατάληξη στο σημερινό Eurogroup και βλέπουν ξανά οικονομικά δράματα.

Στις 15:00 ώρα Ελλάδας ξεκινά το κρίσιμο Eurogroup, στο οποίο θα συμμετάσχει ο Έλληνας υπουργός Οκονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Για την προετοιμασία του Eurogroup, θα προηγηθεί συνεδρίαση του Euro Working Group, με τη συμμετοχή του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, ανέφεραν ότι υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία στα βασικά σημεία της διαπραγμάτευσης, όπως στο νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, στα «κόκκινα» δάνεια, στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό, στους έμμεσους φόρους, κ.λπ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό αυτόματης ρύθμισης του ελλείμματος έχει αποσταλεί στους θεσμούς και αναμένεται να υπάρξει σχετική συζήτηση. Παράλληλα, στο Eurogroup θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά συζήτηση και για το χρέος του επίσημου τομέα, όπως προβλέπει η συμφωνία του περυσινού καλοκαιριού, αναφέρει η Ημερησία (www.imerisia.gr).

Πάντως, σύμφωνα με το cnn.gr (Βούλα Κεχαγιά), κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν έχει ξεκαθαρίσει πώς θα κρατήσει το Ταμείο μέσα στο πρόγραμμα, χωρίς να έχει συναινέσει στο θέμα της απομείωσης του χρέους. Εικάζουν δε ότι ο κ. Σόιμπλε δεν απορρίπτει το αίτημα για ψήφιση μέτρων -ρεζέρβα ύψους 3,6 δισ ευρώ ακριβώς για να ικανοποιήσει μία από τις απαιτήσεις του Ταμείου.

Γενικότερα, το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση της σημερινής συνεδρίασης, πιστεύει, όμως, ότι δεν θα υπάρξει οριστική απόφαση την οποία τοποθετεί χρονικά για τις 24 Μαϊου. Βούληση της κυβέρνησης, αναφέρει το CNN, είναι να κλείσει το συντομότερο δυνατό η αξιολόγηση και φυσικά αυτό να γίνει προτού μπει ο Ιούνιος ακριβώς γιατί δεν επιθυμεί να ξυπνήσουν μνήμες του περασμένου καλοκαιριού.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Το βράδυ του Σαββάτου το Bloomberg διέρρευσε προσχέδιο νέου μνημονίου για το 2018, το οποίο προτίθεται να υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση, με μέτρα ύψους 5,2 δισ. ευρώ και πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την εκταμίευση δόσης στην Ελλάδα αν και εφόσον υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα στα μέτρα των 5,4 δισ. και περάσει από τη Βουλή ο μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης αποκλίσεων. Πρόκειται ουσιαστικά για μια συμβιβαστική πρόταση ώστε να μην υπάρξει ταμειακό πρόβλημα στην Ελλάδα και να μετατεθεί το νέο μνημόνιο για το 2018. Μια πρόταση που όμως δύσκολα θα γίνει αποδεκτή.

Σύμφωνα με το Mega (www.megatv.com), με “όπλο” το νέο ασφαλιστικό – φορολογικό σύστημα μεταβαίνει στη συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχοντας ως στόχο να επιτύχει την πολυπόθητη συμφωνία και να κλείσει η αξιολόγηση, που θα φέρει “ζεστό” χρήμα στα Ταμεία του Δημοσίου.

Όπως λένε στην κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνδράμει τις προσπάθειες της Αθήνας επιδιώκοντας συμφωνία Ελλάδας – δανειστών για το βασικό πακέτο μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα περάσει τον νόμο που θα θεσμοθετεί τον μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης αποκλίσεων. Όμως, τον τελευταίο λόγο φαίνεται πως θα έχει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε, ο οποίος διά του εκπροσώπου του “χαμήλωσε τον πύχη” των προσδοκιών της Αθήνας.

Επίσης, η επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ προς τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, “βάζει νέες φωτιές” στη διαπραγμάτευση καθώς η διευθύντρια του ΔΝΤ ζητά αναθεώρηση προς τα κάτω του στόχου για πλεόνασμα 3,5% το 2018 και γενναίο “κούρεμα” του δημοσίου χρέους της Ελλάδας ώστε να είναι βιώσιμο και να μπορέσει το Ταμείο με βάση το καταστατικό του να παραμείνει στο πρόγραμμα όπως διακαώς θέλει το Βερολίνο και άλλα κράτη – μέλη. Ωστόσο το αίτημα για μείωση του ελληνικού χρέους βρίσκει όπως φαίνεται τη σθεναρή αντίσταση της γερμανικής κυβέρνησης που δεν επιθυμεί να γίνει κάτι τέτοιο.

Πάντως, με την πρόταση που αποκάλυψε το Bloomberg αποδεσμεύεται επί της ουσίας η χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος από τη συζήτηση για το χρέος κάτι όμως που εμμέσως πλην σαφώς είχε αποκλείσει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ λέγοντας ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης θα περιλαμβάνει και την απόφαση για το ελληνικό χρέος.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο, η αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας της Ελλάδας με στόχο το πρωτογενές πλεονάσμα του 3,5% του ΑΕΠ για το 2018, θα επιτευχθεί με τον συνδυασμό μεταρρυθμίσεων δημοσιονομικού χαρακτήρα, στις οποίες θα περιλαμβάνονται αλλαγές και στον ΦΠΑ, τη φορολογία και το ασφαλιστικό και ενός προγράμματος διαχείρισης των οικονομικών του Δημοσίου, αλλά και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Το προσχέδιο του Μνημονίου προβλέπει εντός του Ιουνίου την έκδοση κατευθυντήριων γραμμών για την εφαρμογή πρακτικών που θα προσαρμόσουν τη φορολογία με βάση την οικονομική κατάσταση των πολιτών, καθώς και την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους, με τη διαγραφή προστίμων και υπέρογκων προσαυξήσεων.

Τον Ιούνιο επίσης, θα γίνει έλεγχος για την επαλήθευση των στοιχείων που αφορούν στη λίστα των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2016, ενώ θα προβλέπεται η μεταφορά των απαιτήσεων σε έναν ενιαίο λογαριασμό.
Έως το τέλος Σεπτεμβρίου, θα προσαρμοστεί η νομοθεσία που αφορά τις υπέρογκες οφειλές, ώστε να θεσπιστούν συγκεκριμένα κριτήρια για την εισπραξιμότητά τους.

Επίσης, θα δημιουργηθεί Μονάδα Μεγάλων Οφειλετών, στη λίστα της οποίας θα ενταχθούν όσοι οφείλουν ποσά άνω του ενός εκατ. ευρώ, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 80% της συνολικής οφειλής προς το Κράτος. Οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στην ενίσχυση των εργαλείων και στην ικανότητα της φορολογικής διοίκησης για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ως το τέλος Σεπτεμβρίου 2016 θα ετοιμαστεί λίστα ταξινόμησης των μεγαλοοφειλετών ανάλογα με το ύψος του χρέους, τις οικονομικές τους δυνατότητες και την οικονομική κατάσταση.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: