Κυβέρνηση: Αναγκαία και κοινωνικά δίκαια μέτρα! Αντιπολίτευση: Επιβάλατε αβάστακτους φόρους




Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για αναγκαία και κοινωνικά δίκαια μέτρα και την αντιπολίτευση να την κατηγορεί ότι επιβάλει «κόφτη» συντάξεων και μισθών.

Με την κυβέρνηση να υπεραμύνεται των ρυθμίσεων, κάνοντας λόγο για αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που απορρέουν από τις διεθνές υποχρεώσεις της χώρας και σύσσωμη την αντιπολίτευση να την κατηγορεί ότι παραδίδεται άνευ όρων στους δανειστές, συνεχίζεται, σε υψηλούς τόνους, στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκονται ο δημοσιονομικός κόφτης και το Ταμείο Αξιοποίησης και Επενδύσεων.

Από κυβερνητικής πλευράς, υποστηρίζεται ότι τα μέτρα είναι αναγκαία και δίκαια ενώ από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης η κριτική τους εστιάζεται στη μείωση των κοινωνικών δαπανών αλλά και των συντάξεων και στην επιβολή έμμεσων και άμεσων φόρων.

Για «κόφτη» μισθών και συντάξεων έκαναν λόγο οι ομιλητές της ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη για γονάτισμα των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, το Ποτάμι για οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, το ΚΚΕ για οδοστρωτήρα που ισοπεδώνει ότι άφησαν όρθιο οι προηγούμενοι και η Ένωση Κεντρώων για άδικα και αντικοινωνικά μέτρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ δίνουν έμφαση στην σκληρή διαπραγμάτευση, που όπως υποστηρίζουν, έδωσε και δίνει η κυβέρνηση καταφέρνοντας να κρατήσει όρθια την χώρα, ενώ κατηγορούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για υποκρισία και χαρακτηρίζουν τις νέες ρυθμίσεις κοινωνικά δίκαιες.

Αντιπαράθεση σε επίπεδο εισηγητών κομμάτων για το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή

Αναγκαία και κοινωνικά δίκαια είναι τα μέτρα του νομοσχεδίου, υποστήριξαν οι εισηγητές των κομμάτων της συγκυβέρνησης τονίζοντας την ανάγκη να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση ενώ δέχθηκαν τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης που κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι παραδίδει τη χώρα στους δανειστές.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Σπαρτινός, τόνισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε μέσα από σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση να κρατήσει τη χώρα όρθια και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για τα τελευταία δημοσιονομικά μέτρα ενός αγώνα δρόμου που οι παλαιότερες κυβερνήσεις, φρόντισαν να είναι μεγάλων αποστάσεων».
Ακόμα, επεσήμανε την ανάγκη να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, αυτή είπε είναι η επιλογή της κυβέρνησης μας, και απέδωσε τις καθυστερήσεις στα διάφορα μέρη που δεν συμφωνούσαν.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν ήταν διατεθειμένη να υπογράψει χαρτιά που της είχαν στείλει άλλοι είτε με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο», συμπλήρωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για «οβιδιακές μεταμορφώσεις χωρίς καμία πολιτική συστολή».

«Με τις λατινοαμερικάνικες περιπλανήσεις σας, τα διαχρονικά σας ψέματα, και με τις θεατρικές σας παραστάσεις περί δήθεν «σκληρής διαπραγμάτευσης» όταν, πρόθυμα, κάνετε τα πάντα για να κερδίσετε λίγο ακόμη χρόνο στην εξουσία η αριστερή κυβέρνηση επέφερε και συνεχίζει να επιφέρει τεράστιο κόστος στη χώρα», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας δηλώνοντας ότι το κόμμα του καταψηφίζει το νομοσχέδιο που επιβάλλει κοινωνικά επώδυνα μέτρα και “ανατρέπει επί τα χείρω τις ζωές των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων”.

 

Σκληρή αντιπαράθεση Πολάκη-Βορίδη στη Βουλή

Παρεμβαίνοντας ο αν. υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, δεδομένου ότι ο Μάκης Βορίδης, αναφέρθηκε στην φωτογραφία του ‘Άρη Βελουχιώτη στο υπουργικό του γραφείο ενώ «ξεπουλάνε τώρα την δημόσια περιουσία» – κατηγόρησε τον βουλευτή ότι εκείνος είχε φωτογραφία με τον Γεώργιο Παπαδόπουλο.

«Η φωτογραφία στο γραφείο του κ. Πολάκη ήταν χθες και η δική μου, όταν ήμουν 21 χρόνων. Είναι πιο κρίσιμο νομίζω να μας πει ο κ. Πολάκης τι ψηφίζει σήμερα για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας». Εξάλλου, ο κ. Πολάκης απευθύνθηκε στον κ. Βορίδη για να του πει ότι εκείνος είχε νομοθετήσει για το «πέρασμα» του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν στην Τράπεζα Πειραιώς, που σήμερα εξετάζεται – συνδέοντας το γεγονός με την προφυλάκιση του «αξιοπρεπούς» Ανδρέα Μαρτίνη. Βρίσκεστε σε στρατηγικό αδιέξοδο. Ποντάρατε στην αριστερή παρένθεση και τελικά θα είναι δεξιά παρένθεση της νέας ηγεσίας που έχετε» είπε ακόμη ο αν. υπουργός Υγείας.

«Νομοθέτησα για ένα ειδικό ζήτημα που συνδεόταν με τον πλειστηριασμό, και για να μείνει ανοιχτό το Ντυνάν, διότι θα έβγαινε στον πλειστηριασμό και θα έκλεινε. Τι σχέση έχει αυτό με τον Μαρτίνη και τα κακουργήματά του;» είπε με την σειρά του ο Μάκης Βορίδης προσθέτοντας πως μπορεί να ανεχτεί την πολιτική κριτική αλλά όχι «κουβέντες για την ακεραιότητα και την εντιμότητά του».

«Προφανώς δεν είχατε την ευθύνη μεγάλου χρόνου στο υπουργείο, όπως ο κ. Γεωργιάδης. Αλλά φαίνεται ότι έξι μήνες, που ήσασταν εσείς, το ΚΕΕΛΠΝΟ έδωσε 5 εκ. 888 χιλιάδες ευρώ για έξοδα επικοινωνιακής δαπάνης σε καμία τριανταριά Μέσα, που δεν τα ξέρει η μάνα τους. Αν δεν το πήρατε χαμπάρι έγινε κάτω από την μύτη σας» επανήρθε ο κ. Πολάκης.

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: