Αυτός ο Σόιμπλε δεν …παίζεται: “Οικονομική ανοησία” χαρακτήρισε την αύξηση του ΦΠΑ




Η αύξηση του ΦΠΑ είναι «οικονομική ανοησία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν υπήρχε εναλλακτική λύση, λόγω της υστέρησης εσόδων του ελληνικού κράτους.

Καμία χώρα στην Ευρώπη δεν έχει τόσο υψηλό ποσοστό φόρων που πρέπει να καταβληθούν, αλλά δεν καταβάλλονται, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και προσέθεσε ότι, όταν τώρα η Ελλάδα αυξάνει τον ΦΠΑ, αυτό είναι «οικονομική ανοησία», αλλά διευκρίνισε ότι, όταν το κράτος δεν έχει άλλα φορολογικά έσοδα, δεν μένει παρά αυτό.

Για αυτόν τον λόγο η Ελλάδα χρειάζεται μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, τόνισε ο κ. Σόιμπλε σε ομιλία του, επισημαίνοντας ωστόσο ότι από την άλλη πλευρά φαίνεται ότι η ύφεση στην Ελλάδα υποχωρεί. «Και στην Ελλάδα η ανεργία πλησιάζει ένα σημείο καμπής», προσέθεσε.

Ακόμη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά την κρίση χρέους στην Ελλάδα και το επικείμενο δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, δεν αποτελεί ξεπερασμένο μοντέλο. «Δεν ισχύει καθόλου ότι δεν πρέπει να έχουμε ελπίδα», τόνισε και σημείωσε ότι ακόμη και αν μερικές φορές υπάρχουν οριακές αποφάσεις, π.χ. οι προεδρικές εκλογές στην Αυστρία και οι περιφερειακές εκλογές, δίνουν ελπίδα ότι οι εξελίξεις δεν προχωρούν γενικά εναντίον του κοινού ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

Ορθή η πολιτική διάσωσης του ευρώ, η Ελλάδα «πολύ πιο δύσκολη περίπτωση» από τις άλλες χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα, δήλωσε Σόιμπλε

«Ορθή» χαρακτήρισε την προσέγγιση της πολιτικής διάσωσης του ευρώ στη βάση της «βοήθειας έναντι εφαρμογής όρων», ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «πολύ πιο δύσκολη περίπτωση» από τις άλλες χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα. Προειδοποίησε δε για το ενδεχόμενο «ηθικού κινδύνου» στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Είναι απαραίτητο ένα μείγμα από κίνητρα και πίεση, διότι μόνο κίνητρα θα μπορούσαν να παρασύρουν ώστε να παραμεληθούν οι μεταρρυθμίσεις -αυτό που περιγράφεται ως «ηθικός κίνδυνος»- δήλωσε ο κ. Σόιμπλε μιλώντας πριν από λίγο σε συνέδριο για τη βιωσιμότητα της δημοσιονομικής κατάστασης της Γερμανίας, και τόνισε ότι με αυτή την πολιτική διάσωσης χώρες όπως η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία κατάφεραν να πετύχουν σημαντική πρόοδο.

«Η Ελλάδα είναι μια πολύ πιο δύσκολη περίπτωση», διευκρίνισε και προσέθεσε ότι καμία χώρα στην Ευρώπη δεν παρουσιάζει τόσο υψηλό ποσοστό μη καταβαλλόμενων φόρων. Επιπλέον, όπως είπε, επειδή η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση θα αρχίσει να αποδίδει μόλις το 2017, «δεκάδες χιλιάδες Έλληνες βγαίνουν τώρα σε πρόωρη σύνταξη» και αυτό «αποτελεί ηθικό κίνδυνο και μάλιστα συγκεκριμένο», τόνισε.

Η Ελλάδα πρέπει να οικοδομήσει μια αποτελεσματική διοίκηση και να συνηθίσει ότι υπάρχει μια τέτοια, κατέληξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

http://mignatiou.com/2016/05/kala-logia-apo-soimple-i-ellada-anakampti-pio-grigora-apo-oti-perimenan-polli/

ΑΠΕ-ΜΠΕ της ανταποκρίτριάς μας Φ. Καραβίτη Βερολίνο, Germany

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: