Η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απαντά η Λευκωσία για τις θεωρήσεις




Η Τουρκία, όπως και η οποιαδήποτε χώρα, θα πρέπει να εκπληρώσει πολύ συγκεκριμένες υποχρεώσεις για να της παραχωρηθεί καθεστώς φιλελευθεροποίησης θεώρησης εισόδου των υπηκόων της στην ΕΕ είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο εκδήλωσης στη Λόφου, με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα, και ερωτηθείς πού βρίσκεται το θέμα της θεώρησης εισόδου Τούρκων υπηκόων στην ΕΕ και κληθείς να πει τι αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Τετάρτη στις Βρυξέλλες, ο Εκπρόσωπος είπε:

«Την Τετάρτη, η Επιτροπή θα παρουσιάσει την αξιολόγηση της σε σχέση με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, έτσι ώστε να μπορεί να της παρασχεθεί καθεστώς φιλελευθεροποίησης θεωρήσεως εισόδου για τους Τούρκους υπηκόους.

Υπάρχουν περί των 72 κριτηρίων. Άρα, η Επιτροπή στην αξιολόγηση της – μια αξιολόγηση που θα τεθεί ενώπιον των κρατών μελών – θα αναφέρεται στην πρόοδο που έχει επιτύχει η Τουρκία, πού υπάρχουν προβλήματα, για αυτά που έπρεπε να γίνουν και άλλα.

Στο μεταξύ και εν αναμονή αυτής της έκθεσης στις 28 Απριλίου, η Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών μελών συζήτησαν για πρώτη φορά το θέμα αυτό, έγινε ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στους εταίρους στην ΕΕ και έχουν τεθεί αρκετά σημαντικά θέματα προς συζήτηση για τα οποία πρέπει να υπάρχουν απαντήσεις μέσα στην αξιολόγηση της Επιτροπής, όπως τεχνοκρατικής και πολιτικής φύσεως θέματα.

Από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας η θέση μας είναι ότι η Τουρκία, όπως και η οποιαδήποτε χώρα επιθυμεί καθεστώς φιλελευθεροποίησης θεωρήσεως εισόδου για τους υπηκόους τους, θα πρέπει να εκπληρώσει συγκεκριμένα κριτήρια. Δεν μπορούν να γίνουν ειδικές εκπτώσεις για οποιαδήποτε χώρα

Από κει και πέρα οι αρμόδιες Υπηρεσίες (της Κυπριακής Δημοκρατίας), τα Υπουργεία παρακολουθούν τις εξελίξεις, Πριν από μια βδομάδα έγινε σύσκεψη σε επίπεδο τεχνοκρατών και αυτή τη στιγμή αναμένουμε την αξιολόγηση από πλευράς Επιτροπής».

Σχολιάζοντας δηλώσεις που έγιναν επί του θέματος, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι σημαντικό να θέσουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Η απόφαση εναπόκειται στο Συμβούλιο, δηλαδή στα κράτη μέλη, και παράλληλα επειδή είναι νομοθετική πράξη χρειάζεται και τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Άρα αφορά συναπόφαση ανάμεσα στα κράτη μέλη και του Κοινοβουλίου».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι ηγέτες της ΕΕ έλεγαν ότι δεν θα γίνει αυτό αν η Τουρκία δεν ανταποκριθεί και στα 72 κριτήρια, και ερωτηθείς μήπως αυτό άλλαξε τώρα, ο Εκπρόσωπος είπε: «όχι σε καμιά περίπτωση. Αυτή ήταν η θέση των κρατών μελών όταν συζητήθηκε στις 28 Απριλίου σε επίπεδο Συμβουλίου. Η Τουρκία, όπως και η οποιαδήποτε χώρα, θα πρέπει να εκπληρώσει αυτές τις πολύ συγκεκριμένες υποχρεώσεις.

Μια από αυτές τις υποχρεώσεις είναι να επιτρέψει στους κατόχους διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας να εισέρχονται στην Τουρκία χωρίς θεώρηση εισόδου ή άλλες διατυπώσεις».

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι δεν χρειάζεται ομοφωνία, αλλά ενισχυμένη πλειοψηφία για να ληφθεί απόφαση. Το θέμα δεν αφορά μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, πολλά κράτη μέλη εξέφρασαν στις 28 Απριλίου την ανάγκη η Τουρκία να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της. Ακόμη και αν θεωρήσουμε ότι κάποια κράτη μέλη θέλουν να δοθεί ευνοϊκό καθεστώς στην Τουρκία, αυτό είναι θέμα που χρειάζεται και τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Κληθείς να σχολιάσει σχετικό δημοσίευμα της Financial Times, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «σε συνέχεια του δημοσιεύματος, η Εκπρόσωπος της Επιτροπής διέψευσε όλα τα σχετικά δημοσιεύματα. Εκείνο που αναμένουμε εμείς την Έκθεση αξιολόγησης της Επιτροπής και θα αποφασίσουμε ανάλογα».

Ερωτηθείς για τις συνομιλίες για το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση των ηγετών τις 6 Μαΐου. Από κει και πέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον κ. Ακκιντζί θα αποφασίσουν αν θα υπάρξουν νέες συναντήσεις πριν τις 22 Μαΐου – σίγουρα θα γίνουν αρκετές σε επίπεδο διαπραγματευτών».

Ερωτηθείς είπε ότι η προεκλογική περίοδος και οι βουλευτικές εκλογές δεν επηρεάζουν την ουσία των διαπραγματεύσεων η οποία επηρεάζεται αποκλειστικά και μόνο από τις συζητήσεις στο τραπέζι των συνομιλιών.

«Βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια ώστε κάποιες συναντιλήψεις να μετατραπούν σε συγκλίσεις. Θα πρέπει να συζητηθούν όλα τα θέματα για τα τέσσερα κεφάλαια που συζητούνται αυτή τη στιγμή, ώστε να ξεκινήσει κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό και που είναι η συζήτηση επί του εδαφικού. Αυτό θα γίνε μόλις ολοκληρωθεί η συζήτηση για τη διακυβέρνηση, το περιουσιακό, την ΕΕ και την οικονομία», είπε ο Εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς είπε ότι το θέμα της Ασφάλειας θα συζητηθεί τελευταίο. «Θα δούμε πώς προχωρά το θέμα και σίγουρα θα πρέπει να συζητηθούν η ασφάλεια και οι εγγυήσεις», κατέληξε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: