Η Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να αφήσει τις απειλές ζητά ο Γιούνκερ




Αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε από το Τόκιο όπου βρίσκεται για την συνάντηση των επτά προηγμένων οικονομιών του πλανήτη, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου ζήτησε από τον Ερντογάν να σταματήσει τις απειλές και να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, απαντώντας εμμέσως σε αναφορές του Τούρκου προέδρου από την ανθρωπιστική σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη.

“Περιμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και οι απειλές δεν αποτελούν το καλύτερο διπλωματικό εργαλείο που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει. αναφορικά με την Τουρκία, είμαι πεπεισμένος ότι η συμφωνία αυτή θα έχει, και ήδη έχει, αποτελέσματα”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Την άποψη ότι η Τουρκία θα πρέπει να ολοκληρώσει τα τελευταία νομοθετικά προαπαιτούμενα πριν από την απελευθέρωση της βίζα για τα ταξίδια των πολιτών της εντός ΕΕ, εξέφρασε μιλώντας στον Τύπο από την Ιαπωνία, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλώντ Γιούνκερ.

Στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τουσκ και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ζ.Κ.Γιούνκερ δήλωσε:

“Σε ό, τι αφορά τη διαπραγμάτευση με την Τουρκία , είμαι πολύ σίγουρος ότι αυτή η συμφωνία θα παράξει αποτελέσματα . Ήδη παράγει αποτελέσματα . Έχουμε διαπραγματευτεί με την Τουρκία 72 προαπαιτούμενα , σημεία αναφοράς . Αυτή ήταν μια διαπραγμάτευση μεταξύ δύο μερών, τα προαπαιτούμενα δεν έχουν επιβληθεί μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση . Πέντε από αυτά τα 72 έλειπαν και δύο έχουν επιτευχθεί τις τελευταίες ημέρες . Όσον αφορά το προαπαιτούμενο σχετικά με την αντιτρομοκρατική νομοθεσία , εμείς αναμένουμε ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της . Και οι απειλές δεν είναι η καλύτερη διπλωματική πράξη που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει – συνεπώς κανείς πρέπει να σταματήσει να τις χρησιμοποιεί, διότι έτσι κι αλλιώς δεν παράγουν αποτελέσματα”.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βρυξέλλες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: