Η Μέρκελ είδε …φως: Διατυπώνει “ζωηρές ανησυχίες” για την Τουρκία πριν δει τον Ερντογάν




Στα πρόθυρα της επίσκεψής της στην Τουρκία, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εκτίμησε πως «ορισμένες εξελίξεις» στη χώρα αυτή αποτελούν πηγή «ζωηρών ανησυχιών» και υποσχέθηκε πως προτίθεται να θίξει αυτές τις διαφορές απόψεων «τόσο κατ’ ιδίαν, όσο και δημοσίως».

«Εξυπακούεται πως ορισμένες εξελίξεις στην Τουρκία αποτελούν πηγή ζωηρών ανησυχιών», τονίζει η Μέρκελ σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS), κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη «μεγάλη ανησυχία» που προκαλεί η άρση της ασυλίας των βουλευτών στην Τουρκία, μία απόφαση που κατά την ίδια θα έχει «σοβαρές συνέπειες» για το πολιτικό προσωπικό των Κούρδων.

Η καγκελάριος θα συναντηθεί αύριο με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και θα συμμετάσχει επίσης στη σύνοδο για την ανθρωπιστική βοήθεια. Η ίδια τονίζει πως με τον Ερντογάν, του οποίου οι πολιτικοί χειρισμοί ανησυχούν όλο και περισσότερο τους Ευρωπαίους, επιδιώκει να συζητήσει «όλα τα σημαντικά ζητήματα».

«Θα θέσουμε ιδίως επί τάπητος τις κριτικές για τις εξελίξεις σε μία χώρα, είτε δημοσίως, είτε και κατ’ ιδίαν», διαβεβαιώνει η Μέρκελ, καθώς πολλοί ψέγουν τους Ευρωπαίους ότι αποδεικνύονται πολύ συγκαταβατικοί απέναντι στην Τουρκία διότι η χώρα τούτη αποτελεί έναν ζωτικό παράγοντα για τη ρύθμιση των προσφυγικών ροών προς την Γηραιά Ήπειρο.

«Παρατηρώ προσεκτικά το πώς η Τουρκία εκπληροί τις δεσμεύσεις της. Προς ώρας τις πληροί κατά τρόπον αξιόπιστο και προφανώς θα αναφερθούμε σε αυτά με τον Τούρκο πρόεδρο», δηλώνει σχετικά η καγκελάριος.

Στη χθεσινή του έκδοση, το περιοδικό Σπίγκελ αναφέρεται στις ανησυχίες των Ευρωπαίων σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της πρόσφατης συμφωνίας με την Άγκυρα, που προβλέπει ότι η Τουρκία θα αποστέλλει στην ΕΕ έναν Σύρο πρόσφυγα για κάθε παράτυπο μετανάστη που θα επαναπροωθείται προς αυτήν. Οι τουρκικές αρχές προκρίνουν ως υποψήφιους για αποστολή στην ΕΕ αρρώστους, ή «χαμηλού μορφωτικού επιπέδου», εμποδίζοντας τα πιο καταρτισμένα άτομα να φύγουν, γράφει το περιοδικό.

AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Βερολίνο, Germany

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: