Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Η εντατικοποίηση της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν την Κυριακή, το Κυπριακό και η επικοινωνία Αναστασιάδη – Νετανιάχου είναι τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας.

Προβάλλονται επίσης η έναρξη των δικαστικών απαλλαγών οφειλών μέχρι 25 χιλιάδες ευρώ, η νέα διαμάχη στον τομέα της υγείας, η έναρξη χθες του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Κύπρου με αποκορύφωμα την παρέλαση στις 28 Μαΐου, η απόπειρα φόνου στη Λεμεσό καθώς και η έναρξη των παγκυπρίων εξετάσεων και άλλα.

Η “Αλήθεια” τιτλοφορεί το κύριο θέμα της “Στο φουλ οι μηχανές μετά τις εκλογές” και γράφει ότι στόχος είναι να κλείσουν τα τέσσερα κεφάλαια, να περάσουμε στα δύο τελευταία και να πάμε σε πολυμερή ακόμα και πριν το καλοκαίρι. Αλλού γράφει ότι όσο πιο κοντά πλησιάζουμε στο άνοιγμα της κάλπης τόσο τα κόμματα εντείνουν τους ρυθμούς. Γράφει επίσης ότι άρχισαν οι δικαστικές απαλλαγές οφειλών μέχρι και 25 χιλιάδες ευρώ από την Υπηρεσία Αφερεγγυότητας με τον προϊστάμενο της υπηρεσίας Γιώργο Καροτσάκη να δηλώνει ότι είναι επίτευγμα ότι μέχρι το τέλος της βδομάδας η υπηρεσία θα καταχωρήσει 44 υποθέσεις στα δικαστήρια για απαλλαγή χρεών.

“Η Σημερινή” με κύριο τίτλο “Αδειάζουν φαρέτρες πριν από τη μεγάλη μάχη” γράφει ότι τα ξίφη τους στο Κυπριακό, μεταξύ άλλων θεμάτων, διασταύρωσαν χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, με τους δύο να συμφωνούν ωστόσο ότι η Κύπρος βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ότι δημιούργησαν σταθερό περιβάλλον για την ανάπτυξη. Σε άλλη είδηση, η “Σ” γράφει ότι νέα διαμάχη ξέσπασε μεταξύ ΠΑΣΥΚΙ, ΠΙΣ και Υπουργείου Υγείας για την κάρτα εργασίας και την προαιρετική υπερωριακή απασχόληση.

“Ο Φιλελεύθερος” κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο “Ψήνουν νέες πρωτοβουλίες” γράφει ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου διαπιστώνουν έδαφος για εμβάθυνση και διεύρυνση των σχέσεων Κύπρου και Ισραήλ. Αλλού αναφέρει ότι σκάνδαλο εκατομμυρίων αποτελεί η κλειστή αίθουσα Αγίου Δομετίου αφού όπως διαπιστώθηκε η νέα αίθουσα δεν είναι διεθνών προδιαγραφών με αποτέλεσμα αντί τρία εκατομμύρια το τελικό κόστος να ανέρχεται στα έξι. Αλλού γράφει ότι ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης θα ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής της Ελλάδας.

Η “Χαραυγή” προβάλλει το κύριο θέμα της με τίτλο “Τερματίστε την αιματηρή λιτότητα” και αναφέρεται σε σειρά προτάσεων που κατέθεσε χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού ο οποίος προτείνει όπως τη θέση της λιτότητας πάρουν αναπτυξιακές πολιτικές που να επαναφέρουν το κοινωνικό κράτος. Γράφει αλλού ότι προκλητική στάση καταλογίζουν στο Δήμαρχο Αγίας Νάπας οι ιδιοκτήτες μέσων θαλάσσιων αθλημάτων αφού αρνείται να δεχθεί αντιπροσωπεία τους. Αναφέρει επίσης ότι 25 σύμφωνα πολιτικής συμβίωσης έχουν συναφθεί μέχρι σήμερα. Το επόμενο βήμα είναι οι τεκνοθεσίες.

Η αγγλόγλωση “Cyprus Mail” με πρωτοσέλιδο τίτλο “Η διόρθωση φύλου θα πρέπει να καταστεί πιο εύκολη” γράφει ότι με την ευκαιρία της παγκόσμιας Ημέρας Ενάντια στην Ομοφοβία και Τρανσφοβία, σε εκδήλωση λέχθηκε ότι παρά το γεγονός ότι η Κύπρος έχει κάνει βήματα μπροστά στον αγώνα της κοινότητας ΛΟΑΤΙ, εντούτοις το θέμα των τεκνοθεσιών θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Στις 28 Μαϊου θα πραγματοποιηθεί το Pride Κύπρου. Προβάλλει επίσης την έναρξη των παγκύπριων εξετάσεων χθες. Αλλού αναφέρει ότι 58χρονος μαχαίρωσε 76χρονο στη Λεμεσό γιατί τον θεώρησε υπεύθυνο επειδή τα ζώα του βόσκησαν σε χωράφι που είχε φυτεμένα τα λαχανικά του.

Η εβδομαδιαία “Οικονομική Καθημερινή” με κύριο τίτλο “Τραπεζικό φλερτ δισεκατομμυρίων” γράφει ότι δύο θυγατρικές ελληνικών τραπεζών είναι σε προχωρημένο στάδιο εξεύρεσης επενδυτών. Αλλού αναφέρει ότι είναι αβέβαιες οι επιπτώσεις για την Κύπρο ενός Brexit. Προβάλλει επίσης την παράδοση προς χρήση του αναβαπτισμένο World Trade Centre του Μανχάταν το οποίο προκαλεί αμφιθυμία ανάμεσα στους κατοίκους και τους επισκέπτες της αμερικανικής μητρόπολης.

ΚΥΠΕ – Αιμιλία Χριστοφή – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: