Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το θέμα της φιλελευθεροποίησης θεωρήσεων εισόδου σε Τούρκους υπηκόους, η στάση της Άγκυρας στο Κυπριακό, οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες που έγιναν κατά γιατρών του δημόσιου τομέα, η ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου και το σημερινό κρίσιμο για την Ελλάδα Eurogroup, καθώς και το αποτέλεσμα δημοσκόπησης που δείχνει πως η νέα Βουλή θα είναι επτακομματική είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η “Αλήθεια”, με κύριο τίτλο “Πλήρης σύγχυση στο εσωτερικό μέτωπο”, γράφει πως η Κυβέρνηση ζήτησε σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους με αφορμή τουρκικές επιστολές στην ΕΕ (η μία του 2015 και η άλλη του 2013)για τις οποίες η Λευκωσία ήδη έχει προβεί σε διαβήματα. Αλλού αναφέρεται στη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των πολιτών στην Αθήνα, ενώ στη Βουλή γινόταν η συζήτηση για την ψήφιση των μέτρων για τα φορολογικά και τις κοινωνικές ασφαλίσεις. Επίσης γράφει πως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου φοβάται ότι μια πολυκομματική Βουλή θα αδυνατεί να παίρνει αποφάσεις για καίρια νομοσχέδια.

“Η Σημερινή” γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο “Επιστολή-φωτιά για την κούκλα της Εντατικής”, πως ο Γενικός Ελεγκτής διερευνά επιλεκτική παραπομπή σε ιδιωτικά ιατρικά κέντρα και καταγγελίες για ψευδείς αναφορές για την πληρότητα της Εντατικής. Αλλού αναφέρεται στο κρίσιμο σημερινό Eurogroup για την Ελλάδα. Επίσης γράφει πως η Κυβέρνηση απαντά στην προκλητική επιστολή της Άγκυρας προς την Κομισιόν, και πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

“Ο Φιλελεύθερος”, με κύριο τίτλο “Σκηνικό με σφραγίδα Ταγίπ”, γράφει πως το Κυπριακό βρίσκεται ήδη στη δίνη των εσωτερικών εξελίξεων στην Τουρκία και των όσων διαδραματίζονται στο πεδίο των ευρωτουρκικών, ενώ με εντολές Ερντογάν αυξάνεται η ένταση στο Αιγαίο. Αλλού σημειώνει πως αναθερμαίνεται η ζήτηση νέων δανείων ενώ άρχισε να υπάρχει μικρή κινητικότητα στα τραπεζικά καταστήματα. Επίσης κάνει λόγο για “παζάρια” για το νέο κτήριο του Υπουργείου Άμυνας, σημειώνοντας ότι τελική απόφαση θα ληφθεί από τον Κεντρικό Φορέα Στέγασης Κυβερνητικών Υπηρεσιών.

Η “Χαραυγή” γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο “Προστασία τώρα στους πολλούς και ευάλωτους”, πως τρεις δέσμες προτάσεων για την προστασία των εργαζόμενων και των εισοδημάτων τους και για τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων κατέθεσε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Αλλού, με σχετική φωτογραφία, αναφέρεται στα 71 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη των λαών. Επίσης αναφέρει πως αντιμέτωποι με ποινές φυλάκισης είναι οι δυο κατηγορούμενοι, για ξυλοδαρμό πολίτη, αστυνομικοί.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, με κύριο τίτλο “Επτά κόμματα στη Βουλή, σύμφωνα με δημοσκόπηση”, γράφει πως παρά την αύξηση του εκλογικού μέτρου, δημοσκόπηση δείχνει την είσοδο επτά κομμάτων στη νέα Βουλή. Αλλού αναφέρεται, δημοσιεύοντας και σχετική φωτογραφία, στις εκδηλώσεις στη Λεμεσό για την Ημέρα της Ευρώπης. Επίσης γράφει για την απελευθέρωση τριών Ισπανών δημοσιογράφων που είχαν απαχθεί στη Συρία πέρσι.

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: