Η επέτειος και οι …συμπέθεροι: Το Κυπριακό χρειάζεται ένα σοκ




Του Κώστα Βενιζέλου

Η πρώτη επέτειος από την επανέναρξη των συνομιλιών, με πρωταγωνιστές τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, συνοδεύτηκε με την έκδοση κοινής ανακοίνωσης, που θέλησε να υπενθυμίσει τη συνέχιση της διαδικασίας και τις προοπτικές της.

Η παρουσίαση της ανακοίνωσης και οι τοποθετήσεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, που ακολούθησαν,  μοιάζουν με την πρώτη επέτειο γάμου ενός ζευγαριού που βιώνει προβλήματα και χρειάζεται την στήριξη των συμπεθέρων. Από το Μάιο του 2015 και εντεύθεν βιώσαμε τα αλλεπάλληλα χρονοδιαγράμματα που καθόριζαν ατύπως τα Ηνωμένα Έθνη, τη διαμόρφωση του σκηνικού της λύσης, το οποίο στηριζόταν στην υπερβολή. Μέχρι και σε αναβολή των επικείμενων βουλευτικών εκλογών της 22ας Μαΐου, έγινε λόγος ενώ τα δημοψηφίσματα μεταφέρονταν από τον Ιανουάριο στο Μάρτιο και από εκεί στο Σεπτέμβριο.

Η κοινή δήλωση, αν και παραδέχεται τις δυσκολίες και τις διαφωνίες, προδήλως επιδίωξε να συντηρήσει το μομέντουμ στη διαδικασία επιμένοντας πως η επίτευξη συμφωνίας είναι εφικτή ακόμη και εντός του 2016. Πώς θα επιτευχθεί τούτο; Με άλματα και ανατροπές στις θέσεις που έχουν εκφραστεί; Ο κ. Ακιντζί, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω εισηγείται και αλλαγή της διαδικασίας, μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα και να αναλάβει πρωτοβουλίες χωρίς να εξασφαλίζει τη συγκατάθεση της Τουρκίας; Ο Μουσταφά Ακιντζί πρέπει να αντιλαμβάνεται πως από τη στιγμή που ο Νταβούτογλου αποδείχθηκε, τελικά,  αναλώσιμος, ο ίδιος δεν έχει πολλά περιθώρια κινήσεων. Άλλωστε είναι πολύ νωπή η ανατροπή της ψευδοκυβέρνησης από την Άγκυρα επειδή είχε κάποιες διαφορετικές θέσεις στο θέμα του οικονομικού πρωτοκόλλου( Τουρκίας-ψευδοκράτους) και της πολιτογράφησης εποίκων.

Το Κυπριακό, δεν μπορεί να αναλώνεται σε ανακοινώσεις που στόχο έχουν τις εντυπώσεις. Το επικοινωνιακό κομμάτι μιας προσπάθειας έχει σημασία, φτάνει να μην επικρατεί της ουσίας. Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως προκαλείται μια σύγχυση για το τι συζητείται και που πραγματικά βρίσκεται η διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Έγινε πρόοδος και σε ποια ζητήματα; Έχει επανέλθει στις αρχικές του θέσεις ο Ακιντζί ή επιμένει στην υπάρξει πλειοψηφίας πληθυσμού και περιουσίας στο τ/κ συνιστών κρατίδιο; Έχει γίνει εργασία στα θέματα των νόμων, των συνταγμάτων;

Οι προσδοκίες που αρχικά δημιουργήθηκαν στο Κυπριακό άρχισαν να μειώνονται όσο η διαδικασία προχωρούσε ενώ ένας παράγοντας που προσγειώνει ακόμη και τους πλέον αιθεροβάμονες είναι ο Ερντογάν, τον οποίο δεν μπορούν να τον εμπιστευτούν ούτε αυτοί που τον έχουν προωθήσει ως ισλαμοδημοκράτη.

Ο μοναδικός τρόπος να αλλάξεις την πραγματικότητα είναι πρώτα να τη δεις. Στο Κυπριακό, οι συνταγές έχουν παλιώσει και ξεθωριάσει γι αυτό και χρειάζεται αμέσως ένα σοκ για να επανέλθει σε τροχιά λύσης. Και το σοκ δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει την Τουρκία. Ούτε ως εγγυητή, ούτε ως όχημα ελέγχου διά του τ/κ συνιστώντος κρατιδίου του κράτους.

Καλό είναι να τιμώνται οι επέτειοι, καλή και η στήριξη από τα συμπεθερικά. Καιρός, όμως, να σταματήσουν τα επικοινωνιακά και τα παιχνίδια πίσω από τις κλειστές πόρτες. Για να καταστεί εφικτή η επίτευξη συμφωνίας, θα πρέπει οι Τουρκοκύπριοι να επιλέξουν εάν θέλουν λύση ή υποταγή στην Τουρκία. Η λύση περνά μέσα από την απεξάρτηση της Κύπρου από την Τουρκία. Διαφορετικά δεν θα είναι λύση, αλλά μια προσωρινή μεταβατική περίοδος που θα οδηγήσει σε περιπέτειες.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: