Η ελληνική αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί, η δόση θα εκταμιευθεί υποστηρίζει η BofA Merrill Lynch




Την άποψη ότι η Ελλάδα, από οικονομικής άποψης, θα περάσει ένα «ήσυχο καλοκαίρι» διατυπώνει στο εβδομαδιαίο της σχόλιο η Bank of America Merrill Lynch, σημειώνοντας ότι τα τελευταία νέα από τη διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας – πιστωτών είναι θετικά.

Τονίζει ότι η προοπτική ολοκλήρωσης της αξιολόγησης που θα συνοδευτεί από την εκταμίευση της δόσης είναι πολύ κοντά και αυτή θα είναι μια εξέλιξη που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να αναζωογονήσει την οικονομία της.
Η Bank of America Merrilo Lynch εκτιμά επίσης ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης καθιστά πιθανή την αποκατάσταση της εξαίρεσης της ΕΚΤ, η οποία θα επιτρέψει στους ελληνικούς τίτλους να έχουν και πάλι πρόσβαση στα προγράμματα ρευστότητας της ΕΚΤ καθώς επίσης και να ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Κατά τους αναλυτές της τράπεζας το ιδανικό σενάριο είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στις 24 Μαΐου, δηλαδή στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε, σημειώνεται, να ανοίξει το δρόμο στο ενδεχόμενο η ΕΚΤ να εγκρίνει την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στην χρηματοδότησή της, στη συνεδρίαση της 2ας Ιουνίου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, μόλις η ΕΚΤ αξιολογήσει την βιωσιμότητά του.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το σενάριο αυτό έχει πιθανότητες να υλοποιηθεί, ακόμη και αν τελικά καθυστερήσει λίγο και δεν πάρει σάρκα και οστά μέσα στον Μάιο. Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι οι συζητήσεις για το χρέος είναι πολύ αμφίβολο ότι θα ολοκληρωθούν σύντομα για μια σειρά από λόγους προσθέτοντας πάντως ότι δεν είναι πιθανό να υπάρξει επανάληψη του περυσινού καλοκαιριού.

ΚΥΠΕ – Ελένη Μαυρούλη – Ελλάδα/ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: