Guardian: Λίγες οι ελπίδες για συμφωνία Ελλάδας-δανειστών, επανάληψη του περσινού δράματος




Εξανεμίζονται οι ελπίδες να γεφυρωθεί το διαπραγματευτικό «χάσμα» Ελλάδας – δανειστών, μετά την αιφνιδιαστική παρέμβαση και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian, σχολιάζοντας την επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ που προειδοποιεί ότι, αν δεν συμφωνήσουν οι δανειστές σε μία αναδιάρθρωση του χρέους, το ΔΝΤ θα αποσυρθεί από το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Guardian κάνει λόγο για «επανάληψη του περσινού δράματος», με την Αθήνα να έχει να αντιμετωπίσει το φάσμα της χρεοκοπίας σε περίπτωση που δεν καλύψει τα ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν τον Ιούλιο, αναφέρει η Ημερησία.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στην επιστολή της Λαγκάρντ η οποία, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η γενική διευθύντρια του Ταμείου έστειλε την πιο σαφή προειδοποίησή της: είτε οι δανειστές συμφωνούν να αναδιαρθρώσουν το ελληνικό χρέος, είτε το ΔΝΤ αποσυρθεί από το ελληνικό πρόγραμμα.

«Για εμάς, για να υποστηρίξουμε την Ελλάδα με έναν νέο διακανονισμό του ΔΝΤ, είναι βασική η χρηματοδότηση και η ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας που θα βασίζεται σε δημοσιονομικούς στόχους που είναι ρεαλιστικοί, γιατί στηρίζονται από αξιόπιστα μέτρα για να επιτευχθούν», γράφει στην επιστολή της η Λαγκάρντ, δείχνοντας τη λύπη της για την έλλειψη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο αποτυχημένο πρόγραμμα προσαρμογής της Αθήνας έως τώρα, σχολιάζει ο Guardian.

Η παρέμβαση της γενικής διευθύντριας του Ταμείου ήρθε μετά από την αιφνιδιαστική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει προς ψήφιση τις αντιδημοφιλείς αλλαγές στο συνταξιοδοτικό και το φορολογικό την Κυριακή, αναφέρει ακόμη η βρετανική εφημερίδα.

Οσο οι δανειστές θα μάχονται για τα προληπτικά μέτρα, η πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Αθήνα θα επιδεινώνεται, εκτίμησε ο Μουϊτάμπα Ράχμαν, επικεφαλής του Eurasia Group. «Ο χρόνος τελειώνει για να καταλήξουν σε μία συμφωνία», προειδοποίησε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: