Γερούν: Το ΔΝΤ εξέφρασε την πρόθεσή του να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα




Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέφρασε την πρόθεσή του να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν από το τέλος του χρόνου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Δύο βήματα θα προηγηθούν, μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και η αξιολόγηση των μέτρων για το χρέος που αποφασίστηκαν σήμερα.

Επίσης συμφωνία για την εκταμίευση των 10,3 δισ. ευρώ τμηματικά ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, μετά το τέλος της συνεδρίασης.

Στο ζήτημα του χρέους σημείωσε πως υπήρχε επίσης συμφωνία στα βραχυπροθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα, αλλά και σ’ ένα μηχανισμό μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι «αυτά είναι καλά νέα, η Ελλάδα έχει κάνει αρκετή δουλειά». Τονισε ότι οι δανειστές θα κάνουν έναν τελικό έλεγχο για να δουν αν ικανοποιούνται 100% οι δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις, και σημείωσε πως «αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε πλήρη και θετική κατάληξη της πρώτης αξιολόγησης».

Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Eurogroup είπε τα εξής:

«Το κύριο ζήτημα ήταν αυτό της Ελλάδος. Έχουμε πλήρη συμφωνία θεσμών – Ελλάδας κ αυτό ήταν καλοδεχούμενο. Σχετικά με πακέτο μεταρρυθμίσεων έχουμε πλήρη συμφωνία. Υπάρχει ο και ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης. ο ESM θα μπορέσει να υποστηρίξει το επιπλέον μνημόνιο και να μιλήσουμε για τα 3,3 δισεκατομμύρια

Μετά τη σημερινή συμφωνία το πρόγραμμα είναι καλύτερο.Η Ελλάδα έχει κάνει πάρα πολλά γιας να προχωρήσει προς τα εμπρός. Φυσικά αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε μια θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Είχαμε υποσχεθεί ότι θα συζητήσουμε για το χρέος. Θέλαμε να έχουμε το 15% και στο μέλον όταν το χρέος έχει κατέβει να έχουμε το 20%. Σχεδιάσαμε και συμφωνήσαμε απόψε σε μια σειρά μέτρων που μπορεί να ληφθούν βραχυπρόθεσμα και μια σειρά μέτρων για μεσοπρόθεσμα αν αυτά χρειαστούν. Έχουμε και μια σειρά μέτρων για μακροπρόθεσμα.

Επιπλέον υπάρχει επιπλέον μηχανισμός για μακροπρόθεσμα μέτρα. Το βραχυπρόθεσμο είναι διαχείριση χρέους, άρα για θέματα που σχετίζονται με τη μείωση ων κινδύνων των επιτοκίων. Θα υπάρχει και ένα waver. Είναι δύσκολο να πούμε ποιος θα είναι ο οικονομικός αντίκτυπος. Το μεσοπρόθεσμο: Θα τα ξαναδούμε στα μέσα το 2018. Αν ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα, θα κάνουμε περισσότερα. Θα δούμε το πρόγραμμα από το 2018 και μετά.
Επιπλέον μιλήσαμε για το εξής. Αν θυμάστε στο προηγούμενο πρόγραμμα είχαμε συμφωνήσει να επιστρέψουμε ένα κομμάτι των κερδών στην Ελλάδα. Το 2014 η προσπάθεια ανεκόπη αλλά αυτό το ποσό θα είναι διαθέσιμο από το 2017 και εμείς θα επανακινήσουμε αυτή τη διαδικασία. Τρίτο στοιχείο σε αυτό το πακέτο είναι η διαχείριση των υποχρεώσεων και εμείς θα δούμε τα δάνεια προς την Ελλάδα και πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε νέους πόρους προς τον ESM. Υπάρχουν 20 δις. Ευρώ που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ως τώρα.

Πέραν τούτου θα δούμε και για τους μελλοντικούς κινδύνους και ένα κομμάτι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για το επίσημο χρέος. Το ΕΤΧΣ θα μπορέσει να κάνει κάποια σχέδια και να δει πως θα γίνουν οι αποσβέσεις στο μέλλον. Επιπλέον μιλήσαμε για ένα μηχανισμό που αν χρειαστεί θα μπορεί να λάβει επιπλέον μέτρα για το χρέος. Πρέπει να διασφαλίσουμε πως θα έχουμε περισσότερο χρόνο. Θα πρέπει η Ελλάδα να συμμορφωθεί με το πλαίσιο των δικών μας δημοσιονομικών κανονισμών.

Κατόπιν τούτων το σημείο κλειδί είναι αν θα είναι το ΔΝΤ μαζί μας. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι το Ταμείο έχει εκφράσει τη δική του πρόταση για να υπάρχει κάποια ρύθμιση ως το τέλος του έτους. Άρα το Ταμείο θα είναι ένα κομμάτι του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας. Το Ταμείο θα πρέπει να έχει μια νέα πολιτική και να αξιολογεί την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα και κατόπιν τούτων το Ταμείο θα αξιολογήσει αυτά που αξιολογήσαμε εμείς απόψε. 
Είναι σημεία κλειδιά που πρέπει να αξιολογηθούν από το Ταμείο. Η πιθανή ελάφρυνση του χρέους θα γίνει στο τέλος του προγράμματος. Ο σκοπός είναι η αναθεώρηση αυτού του μηχανισμού. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η Ελλάδα θα παραμείνει εποπτεία στη δημοσιονομική της πολιτική. Ανυπομονούμε για την επιτυχή έκβαση της πρώτης αξιολόγησης. Είναι ένα σημείο καμπής στο ελληνικό πρόγραμμα. Η εμπιστοσύνη έχει αρχίσει να αποκαθίσταται.
Χωρίς αυτήν την εμπιστοσύνη θα ήταν πολύ δύσκολο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ και τους συνεργάτες του γιατί εργάστηκαν πάρα πολύ για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο».

Από την πλευρά του, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι η Ελλάδα κάθε φορά πρέπει να εκπληρώνει δέσμη προαπαιτούμενων προκειμένου να πάρει μία από τις υποδόσεις των συνολικά 10,3 δισ. ευρώ της δεύτερης δόσης του προγράμματος.

Ο επικεφαλής του ESM υποστήριξε ότι η εκταμίευση θα γίνεται υπό όρους και εξήγησε: Η πρώτη δόση των 7,5 δισ. ευρώ θα καλύψει τις υποχρεώσεις του χρέους και θα μπορεί να εκταμιευθεί στο δεύτερο μισό του Ιουνίου, αν καλύπτονται τα προαπαιτούμενα και οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης έχουν δώσει την έγκρισή τους.

Τόνισε ότι «η επόμενη θα εκταμιευθεί μετά από το καλοκαίρι, αφού πρώτα θα έχουν τηρηθεί οι υπόλοιπες υποχρεώσεις και η εξυπηρέτηση του χρέους». Και κατέληξε:

«Οι δόσεις θα εκταμιευθούν μόνο αν εκπληρωθούν και άλλα προαπαιτούμενα για τις ιδιωτικοποιήσεις και το νέο ταμείο τους και προαπαιτούμενα στον τομέα της ενέργειας».

http://mignatiou.com/2016/05/the-eurogroup-statement-on-greece/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: