Γαλλία: Έρευνα για τον “ζωηρό” αντιπρόεδρο του κοινοβουλίου- Κατηγορείται για παρενόχληση




Η γαλλική δικαιοσύνη ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη έρευνας για τις κατηγορίες που έχουν διατυπώσει πολλές γυναίκες σε βάρος του γάλλου οικολόγου βουλευτή Ντενί Μποπέν, και οι οποίες«μπορούν να χαρακτηρισθούν σεξουαλικές επιθέσεις, σεξουαλικές παρενοχλήσεις, κακόβουλες τηλεφωνικές κλήσεις».

«Η έρευνα θα επιμείνει στη συγκέντρωση μαρτυριών των φερόμενων θυμάτων που μίλησαν στα μέσα ενημέρωσης, στην επαλήθευση των ημερομηνιών και των τόπων της διάπραξης των γεγονότων και στην ακρόαση κάθε χρήσιμου μάρτυρα», γράφει σε ανακοίνωσή της η εισαγγελία του Παρισιού.

Μέχρι τώρα «δεν έχει κατατεθεί καμία μήνυση σε σχέση με αυτά τα γεγονότα», διευκρινίζει. Εξαιτίας του σκανδάλου, ο Ντενί Μποπέν, 53 ετών, ο οποίος αμφισβητεί τις κατηγορίες, παραιτήθηκε χθες από το αξίωμα του αντιπροέδρου της Εθνοσυνέλευσης.

«Ενημερώθηκε» για την έναρξη της έρευνας και «θα συνεργαστεί, εννοείται, με τους θεσμούς και την εισαγγελία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο δικηγόρος του Εμανουέλ Πιερά.

Την ίδια στιγμή, ο Μποπέν ανακοίνωσε την υποβολή μήνυσης για δυσφήμηση εναντίον των δημοσιογράφων και των μέσων ενημέρωσης που δημοσίευσαν πρώτα τις κατηγορίες σε βάρος του, της ιστοσελίδας Mediapart και του ραδιοφωνικού σταθμού France Inter.

Η σύζυγός του, η υπουργός Κατοικίας Εμανουέλ Κος, δήλωσε, πριν από την ανακοίνωση της εισαγγελίας, ότι επαφίεται στη δικαιοσύνη να ξεκαθαρίσει αυτή την κατάσταση. «Το αν αυτά τα γεγονότα επαληθευθούν» ή «αν αυτά τα γεγονότα δεν επαληθευθούν, πρέπει να διευθετηθεί από τη δικαιοσύνη», είπε.

Τουλάχιστον οκτώ γυναίκες, από τις οποίες οι τέσσερις είναι αιρετές αξιωματούχοι, κατήγγειλαν στα μέσα ενημέρωσης τη συμπεριφορά του Ντενί Μποπέν. Μία από αυτές, η Σαντρίν Ρουσό, εκπρόσωπος του οικολογικού κόμματος EELV, δήλωσε πως το 2011 ο Ντενί Μποπέν την κόλλησε στον τοίχο για να τη φιλήσει πιάνοντας το στήθος της. Άλλες έκαναν λόγο για σχεδόν καθημερινά SMS σεξουαλικού περιεχομένου, κυρίως το 2011, το 2012 και το 2013.

Στη Γαλλία η παραγραφή ισχύει τρία χρόνια μετά τη διάπραξη αδικημάτων, όπως οι σεξουαλικές επιθέσεις και η σεξουαλική παρενόχληση.

Η Σαντρίν Ρουσό απηύθυνε «έκκληση» για μαρτυρίες σχετικά με αδικήματα που δεν έχουν παραγραφεί. «Αν υπάρχουν γυναίκες, ας μην διστάζουν, θα είμαστε εκεί για υποστήριξη, εμείς για τις οποίες τα γεγονότα έχουν παραγραφεί», είπε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Παρίσι, Γαλλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: