Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα: Χωρίς σεβασμό των κανόνων δεν προχωρούν οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας




Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Τζόζεφ Ντολ δήλωσε σήμερα εάν δεν υπάρξει σεβασμός στους κανόνες, η ΕΕ δεν θα μπορέσει να προχωρήσει με τις σχέσεις της με την Τουρκία.

Ο κ. Ντολ μιλούσε μετά που έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο. Τον κ. Ντολ συνόδευε αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου.

Όπως είπε, ήρθε στην Κύπρο για να υποστηρίξει “τους φίλους μας του ΔΗΣΥ για τις εκλογές που έρχονται”. Μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε ότι το ΕΛΚ παρακολουθεί καθημερινά τα όσα συμβαίνουν στην Κύπρο. “Κοιτάζοντας τα στοιχεία και τις εξελίξεις, αυτό που γίνεται με αυτήν την Κυβέρνηση είναι ότι οδηγεί τη χώρα σε πολύ σωστή κατεύθυνση. Γνωρίζω ότι οι Κύπριοι έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν μεγάλες προσπάθειες, αλλά πιστεύω ότι τέτοιες προσπάθειες χρειάζονται σε όλες τις χώρες και στη δική μου χώρα επίσης. Αλλά είναι ο σωστός δρόμος”.

Πιστεύω, συνέχισε, “ότι αν κοιτάξουμε αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, για παράδειγμα στην Ελλάδα και με την ψηφοφορία που υπήρχε αυτές τις μέρες στο Κοινοβούλιο, διαπιστώνουμε ότι δεν μπορεί να έχουμε 36 διαφορετικές λύσεις στο πρόβλημα της χώρας».

Όπως είπε ο κ. Ντολ πρόκειται για ένα δρόμο που δεν έχει σύντομη διαδρομή, προσθέτοντας ότι “οι φίλοι μας από την Αριστερά μας έχουν συνήθως αφήσει μεγάλα προβλήματα που πρέπει όμως να λύσουμε”.

Ανέφερε ότι βρίσκεται στην Κύπρο και για να δει “πώς προχωρούν τα πράγματα ανάμεσα στην Κύπρο και την Τουρκία. Για το ΕΛΚ είναι ξεκάθαρα τα πράγματα: Θα πρέπει όλοι να σεβαστούμε τους κανόνες. Εάν δεν υπάρξει σεβασμός στους κανόνες δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε όσον αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία. Αυτό ακριβώς συμβαίνει σχετικά με τη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων. Εάν δεν τηρηθούν οι κανόνες δεν θα μπορέσει να γίνει φιλελευθεροποίηση θεωρήσεων για την Τουρκία. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε αμφισβήτηση τους κοινούς κανόνες και δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι τέτοιο».

Επεσήμανε εξάλλου ότι τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία κατά της ελευθερίας του Τύπου «δεν είναι φυσιολογικά πράγματα».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Νεοφύτου είπε ότι το ΕΛΚ που «είναι και η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή πολιτική ομάδα είναι ένα στήριγμα στους εθνικούς αγώνες του κυπριακού λαού και στηρίζει από την πρώτη στιγμή τις προσπάθειες μας για επίλυση του Κυπριακού”.

Χαιρέτισε τις θέσεις αρχής του Προέδρου του ΕΛΚ ότι η Ευρώπη έχει κανόνες και δεν πρόκειται να κάνει καμιά έκπτωση έναντι της Τουρκίας, ούτε για το θέμα της φιλελευθεροποίησης της βίζας ούτε στο θέμα του ανοίγματος των κεφαλαίων που είναι μπλοκαρισμένα από την Κύπρο.

Εάν η Τουρκία δεν σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες και δεν υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρώπης και της Κύπρου, συμπλήρωσε ο κ. Νεοφύτου, “ούτε φιλελευθεροποίηση της βίζας θα τύχει ούτε ξεπαγώματος των κεφαλαίων που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει μπλοκάρει”.

Πρόσθεσε ότι με τη συμβολή του ΕΛΚ, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπως και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, είναι ενεργός η συμμετοχή της ΕΕ για πρώτη φορά στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, για να υποδεικνύουν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές αρχές, υπάρχει ευρωπαϊκό κεκτημένο και δεν μπορεί η λύση του Κυπριακού να παρεκκλίνει από αυτές τις ευρωπαϊκές αρχές».

Όπως είπε και ο Πρόεδρος Ντολ, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, “η Κύπρος βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Οι Κύπριοι πολίτες θα επιλέξουν σε μερικές ημέρες αν θα συνεχίσει η σταθερή προοπτική ή αν θα κρίνουν να πάμε πίσω σε παλιές τακτικές και πολιτικές που έφεραν τον τόπο σε αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Ήταν και χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου Τζοσεφ Ντολ όχι πάνω στην Κύπρο αλλά ολόκληρη την Ευρώπη οι αριστερές και οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις ένα πράγμα ξέρουν να κάνουν. Να ξοδεύουν. Να φέρνουν σε οικονομικές δυσχέρειες τον τόπο και πάντα είναι η μοίρα των κομμάτων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στην Κύπρο και στην Ευρώπη να προσπαθούν να φτιάχνουν τα πράγματα και να δημιουργούν προοπτική. Δεν λέμε ότι τα προβλήματα έχουν λυθεί όμως μέρα με την μέρα τα πράγματα καλυτερεύουν”, συμπλήρωσε.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: