Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Αποζημίωση 14 εκ. ευρώ πρέπει να καταβάλει η Τουρκία σε Ελληνίδα




Αποζημίωση που ξεπερνά τα 14 εκ. ευρώ επιδίκασε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις Ευφροσύνη Γιαννοπούλου και Μαρία Τσιροπούλου από την Ελλάδα, οι οποίες είναι κληρονόμοι περιουσίας στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην περιοχή Μπεσίκτας της Κωνσταντινούπολης.

Το ΕΔΑΔ είχε ήδη αποφανθεί τον Ιανουάριο του 2014 ότι η άρνηση των τουρκικών δικαστηρίων να αναγνωρίσουν την Γιαννοπούλου ως την κληρονόμο της περιουσίας αντίκειται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στη σημερινή του απόφαση, το Δικαστήριο στο Στρασβούργο επιδίκασε αποζημίωση, ύψους 14.300.000 ευρώ, καθώς και 15.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 10.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Η Ευφροσύνη Γιαννοπούλου, η οποία ήταν η αρχική κληρονόμος της περιουσίας, απεβίωσε το Μάρτιο του 2009 και την υπόθεση συνέχισε η ανιψιά της, Μαρία Τσιροπούλου, επίσης με την ιδιότητα της κληρονόμου.

Το ΚΥΠΕ συνομίλησε με τον Αχιλλέα Δημητριάδη, ο οποίος είναι εκ των δικηγόρων που ανέλαβαν την υπόθεση. Όπως δήλωσε, ο κ. Δημητριάδης «πρόκειται για ακόμη μια καταδίκη εναντίον της Τουρκίας για το δικαίωμα κληρονομιάς ελληνικών περιουσιών στην Πόλη».

Χαρακτήρισε την απόφαση σημαντική, καθώς όπως είπε «είναι ακόμη μια επιβεβαίωση ότι μπορούν να τύχουν αποζημίωσης οι ελληνικές περιουσίες στην Πόλη».

Με την αποπληρωμή των αποζημιώσεων, η Άγκυρα αποκτά την ιδιοκτησία της περιουσίας στο Μπεσίκτας.

Ο κ. Δημητριάδης αφιέρωσε την απόφαση στον αποβιώσαντα συνάδελφό του, τον δικηγόρο Δημήτρη Γκελντή, με τον οποίο χειρίστηκαν την υπόθεση. Είχαν επίσης συνεργαστεί και σε προηγούμενη υπόθεση, με την οποία είχε ανοίξει ο δρόμος για διεκδίκηση των ελληνικών περιουσιών στην Πόλη.

Πρόκειται για την υπόθεση των αδερφών Φωκά, στην οποία το ΕΔΑΔ καταδίκαζε τον Οκτωβρίου του 2013 την Άγκυρα σε αποζημιώσεις ύψους 5 εκ. ευρώ συν έξοδα, για περιουσία που άνηκε στην αδερφή τους, Πολυξένη Πιστικά.

Μετά την υπόθεση «Φωκά-Πιστικά», ο δρόμος για διεκδίκηση των περιουσιών που άνηκαν σε Έλληνες της Κωνσταντινούπολης από άτομα που έχουν άλλη υπηκοότητα από την τουρκική, είναι ανοιχτός, είπε ο κ. Δημητριάδης, εφόσον πρώτα εξαντληθούν τα εσωτερικά ένδικα μέσα.

Αντώνης Γκιλδάκης, ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: