Ερντογάν προς ΕΕ: Δώστε τα λεφτά, δεν θα σας αφήσουμε να παίζετε με την αξιοπρέπειά μας




“Μας κοροϊδεύετε; Δεν θα σας αφήσουμε να παίζεται με την αξιοπρέπειά του έθνους μας”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απευθυνόμενος στην ΕΕ, κατηγορώντας την ότι μέχρι στιγμής δεν έδωσαν τη βοήθεια που υποσχέθηκαν στην Τουρκία για τους πρόσφυγες και ζητούν από την Τουρκία να καταθέσει σχέδια.

“Αυτά τα χρήματα τα έδωσαν μέχρι τώρα; Όχι. Αν είναι να τα δώσετε, δώστε τα. Έρχονται εδώ, επισκέπτονται τα στρατόπεδα των προσφύγων και μετά λένε δώστε σχέδια. Μας κοροϊδεύετε; Μέχρι στιγμής υπάρχουν 25 στρατόπεδα. Εμείς τελειώσαμε το έργο μας. Δεν θα σας αφήσουμε να παίζετε με την αξιοπρέπεια του έθνους μας. Εμείς είμαστε ευγενικοί, δεν σας κοροϊδέψαμε,” είπε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος τα έβαλε με την ΕΕ και για το θέμα της φιλελευθεροποπίηση της βίζας με τους Τούρκους πολίτες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα αλλάξει το νόμο περί τρομοκρατίας που είναι ένας από τους όρους της ΕΕ.

“Εκκρεμούν πέντε όροι, ένας εκ των οποίων είναι ολέθριος. Λένε αλλάξτε το νόμο για την τρομοκρατία. Εμείς εδώ δίνουμε αγώνα κατά της τρομοκρατίας και αυτοί οι κύριοι επέτρεψαν στους τρομοκράτες να στήσουν σκηνή μπροστά στο Ευρωκοινοβούλιο, βάζοντας φωτογραφίες του αρχιτρομοκράτη. Και θα μου πουν εμένα να αλλάξω το νόμο περί τρομοκρατίας”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε την ΕΕ να καταργήσει τη βίζα και εξέφρασε την ελπίδα να τελειώσει αυτή η ιστορία το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο. “Αν την τελειώσετε τώρα, με τις υγείες σας. Αν γίνει, έγινε. Αν δεν γίνει, εμείς θα συνεχίσουμε το δρόμο μας, όπως κάναμε μέχρι σήμερα χωρίς βίζα. Θα σταθούμε όρθιοι. Δεν λυγίζουμε”, είπε.

http://mignatiou.com/2016/05/stop-apo-evrokinovoulio-sti-viza-gia-tourkia-den-echi-ekplirosi-ta-72-proapetoumena/

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου – ΤΟΥΡΚΙΑ

ΕΕ: H Τουρκία οφείλει να εκπληρώσει τα 5 εναπομείναντα προαπαιτούμενα για να της δοθεί καθεστώς “χωρίς βίζα”

H Τουρκία οφείλει να εκπληρώσει τα 5 εναπομείναντα προαπαιτούμενα για να της αποδοθεί καθεστώς “χωρίς βίζα” ως προς την είσοδο των πολιτών της στην ΕΕ, σύμφωνα με την αρμόδια Ολλανδή υπουργό Jeanine Hennis-Plasschaert, η οποία εκπροσώπησε σήμερα την κυλιόμενη εξάμηνη προεδρία της ΕΕ στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, αλλά και τον αρμόδιο Eπίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος εν συνεχεία παρουσίασε τη σχετική έκθεση της Κομισιόν της 4ης Μαΐου.

“Δεν πρόκειται ούτε για δώρο, ούτε για παραχώρηση στον Ερντογάν” τόνισε η Ολλανδή υπουργός. “Πρόκειται για μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία”, είπε, για να συμπληρώσει ότι κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί μόνο αν η Τουρκία εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, χωρίς εκπτώσεις και διακρίσεις.

Η προεδρεύουσα του Συμβουλίου υπουργός τόνισε ότι οι εκτιμήσεις της για την έκθεση της Κομισιόν είναι προκαταρκτικές, καθώς “το Συμβούλιο μόλις τώρα άρχισε να συζητά το ζήτημα”, όμως είναι απόλυτα σαφές ότι πρόκειται για μια παλιά υπόσχεση της ΕΕ στην Τουρκία (από το 2011) η οποία κατεγράφη στον οδικό χάρτη για την απελευθέρωση των θεωρήσεων το 2013 και το Συμβούλιο εσχάτως αποφάσισε την επιτάχυνσή της.

“Η Τουρκία σημείωσε αξιέπαινη πρόοδο στα 72 προαπαιτούμενα. 7 ακόμα εκκρεμούν. 2 από αυτά χρειάζονται εξαιρετικά μακρά περίοδο εφαρμογής σύμφωνα με την Κομισιόν. Ως εκ τούτου θα περιορίσουμε το καθεστώς χωρίς βίζα μόνο για τους κατόχους βιομετρικών διαβατηρίων και θα περιμένουμε την εφαρμογή της πολυμερούς συμφωνίας επανεισδοχής μεταναστών ΕΕ- Τουρκίας τον επόμενο μήνα. Αλλά τα υπόλοιπα 5 δύσκολα προαπαιτούμενα πρέπει ανεξαιρέτως να εφαρμοστούν. Η Τουρκία έχει ένα δύσκολο εσωτερικό έργο μπροστά της”, σημείωσε η υπουργός.

Επεσήμανε δε ότι η όποια απόφαση, όποτε τα κριτήρια εκπληρωθούν, θα πρέπει να βασίζεται στα αποτελέσματα και όχι σε πολιτικούς συσχετισμούς.

Τέλος υπενθύμισε ότι “καθώς η απόφαση αφορά ένα μεγάλο πληθυσμό”, το συμβούλιο θα αποφασίσει στις 20 Μαϊου την αυστηροποίηση του συστήματος επαναφοράς της βίζα για την περίπτωση που υπάρξουν παραβιάσεις.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βρυξέλλες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: