Επιχείρηση πειθούς Τσίπρα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών




Για τις μεταρρυθμίσεις που φέρνει το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο μιλά στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, εν όψει της διήμερης συζήτησής του στην Ολομέλεια της Βουλής και την ψήφισή του το βράδυ της Κυριακής.

«Οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε ήταν να προστατεύσουμε τους αδύναμους. Δεσμευτήκαμε τον Σεπτέμβρη να προστατεύσουμε τους μισθούς, τις συντάξεις αλλά και την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Δεν είχαμε καμία αυταπάτη ότι θα στηρίξουν την προσπάθειά μας για τις συντάξεις αυτοί που έκαναν οριζόντια περικοπή συντάξεων κάθε φορά που το ασφαλιστικό ήταν στο κόκκινο. Παλέψαμε σκληρά, αγνοήσαμε τις σειρήνες της υποταγής και της καταστροφής και τα βγάλαμε πέρα μόνοι μας.

Η πλειοψηφία των πολιτών αναγνωρίζει την προσπάθειά μας, με τα λάθη μας, να κάνουμε τομές. Χωρίς να μειωθεί ούτε ένα ευρώ στις κύριες συντάξεις, ξαναφέρνουμε στις ράγες το ασφαλιστικό» υπογράμμισε, σύμφωνα με το Έθνος.

«Τα βγάλαμε πέρα μόνοι μας όσον αφορά τη Βουλή. Η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών αναγνωρίζει την ειλικρινή μας προσπάθεια να κάνουμε τομές, μία τέτοια τομή είναι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Και αυτό δεν επετεύχθη με ταχυδακτυλουργίες αλλά επειδή είχαμε βούληση. Είχαμε βούληση να προστατεύσουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους και είχαμε την επιλογή το βάρος να το μοιράσουμε δίκαια».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι προστατεύεται η μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων που παίρνουν σύνταξη «αθροιστικά με την επικουρική, μέχρι 1300 ευρώ» και υπογράμμισε ότι «χωρίς αυτή την παρέμβαση (σ.σ. το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο), το ασφαλιστικό σύστημα θα κατέρρεε και «σε λίγα χρόνια θα βρισκόμασταν στο φάσμα να μην μπορούμε να δώσουμε καν σύνταξη».

Χαρακτήρισε μονόδρομο τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, ακόμα και αν δεν υπήρχε συμφωνία. «Όχι μόνο τολμήσαμε να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα αλλά κάναμε μια πραγματικά ριζοσπαστική μεταρρύθμιση» συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ειδικά στους αγρότες λέγοντας: «Ακούσαμε τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου τον Γενάρη και τον Φλεβάρη και αν δεν κάνω λάθος δεν υπήρξε άλλος πρωθυπουργός που το έκανε αυτό. Ήμουν ο πρώτος που κάλεσε δύο φορές στο γραφείο του εκπροσώπους των αγροτών και αυτός ο δίαυλος επικοινωνίας δεν θα κλείσει.

Τότε είχα δώσει μια υπόσχεση: Ότι ο συνδυασμός ασφαλιστικού-φορολογικού για την μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών θα είναι θετικός. Και η υπόσχεση αυτή έγινε πράξη και πάνω από το 90% του αγροτικού κόσμου δεν θα υποστούν επιβαρύνσεις και επιπλέον εξασφαλίζουν γεράματα αξιοπρέπειας με την εθνική σύνταξη».

Κατηγόρησε τη ΝΔ, καταλογίζοντάς της ότι προειδοποιούσε πως ήταν μονόδρομος η περικοπή των επικουρικών συντάξεων και πρόσθεσε ότι «είναι λογικό να σκέφτονται έτσι. Αυτός είναι ο τρόπος που έχουν μάθει να κάνουν πολιτική. Σαν να μην επιτρέπεται να υπάρξει άλλος δρόμος».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η ΝΔ «κατέθετε παρόμοιες προτάσεις με τους δανειστές. Έχει επιλέξει το στρατόπεδο του ακραίου νεοφιλελευθερισμού. Δικαίωμά της, αλλά κι εμείς έχουμε την υποχρέωση να παλέψουμε ώστε αυτή η πολιτική να ηττηθεί».

Τέλος, απέρριψε τα περί αιφνιδιασμού με την κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου εντός του Σαββατοκύριακου καθώς όπως υποστήριξε προηγήθηκε διάλογος επί πεντάμηνο και τόνισε ότι δεν υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια άλλη μεταρρύθμιση, η οποία να συζητήθηκε τόσο πολύ, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση κατέθεσε τις προτάσεις της στις αρχές του έτους.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: