Επανέρχεται ο Ερντογάν στην κριτική κατά της ΕΕ: Δεν αλλάζει τον αντιτρομοκρατικό νόμο




Για υποκρισία κατηγόρησε το Σάββατο ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα ευρωπαϊκά κράτη, καθώς όπως είπε πιέζουν την Άγκυρα για τον αντιτρομοκρατικό νόμο, ενώ τα ίδια «παραγκωνίζουν τη δημοκρατία» στο εσωτερικό τους όταν μάχονται κατά της τρομοκρατίας.

«Αυτοί που μας ασκούν κριτική δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να παραγκωνίζουν τη δημοκρατία και τς ελευθερίες όταν οι βόμβες αρχίζουν να εκρήγνυνται στο έδαφός τους» είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην πόλη Μαλάτια της ΝΑ Τουρκίας.

«Θα το πω απλά: στο θέμα της βίζας, αυτοί που ζητούν από την Τουρκία να τροποποιήσει τον αντιτρομοκρατικό της νόμο, ας αρχίσουν με την απομάκρυνση των σκηνών που στήνουν οι τρομοκράτες στις πύλες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Αναφερόταν στις σκηνές Κούρδων ακτιβιστών κοντά στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, όπου έλαβε χώρα τον περασμένο Μάρτιο η Σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας.

Οι νέες αναφορές Ερντογάν έρχονται μια ημέρα μετά την έντονη ομιλία του, την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε προειδοποιήσει την ΕΕ πως η χώρα του δεν θα αλλάξει τον αντιτρομοκρατικό της νόμο, προσθέτοντας πως «εμείς θα τραβήξουμε τον δικό μας δρόμο και εσύ μπορείς να τραβήξεις τον δικό σου».

Οι αλλαγές στον αντιτρομοκρατικό νόμο είναι ένα από τα πέντε εναπομείναντα κριτήρια, από σύνολο 72, που η Άγκυρα καλείται να υλοποιήσει προκειμένου να προχωρήσει η άρση των θεωρήσεων διαβατηρίου για Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ, ενώ χρειάζεται και η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των 28 κρατών μελών.

Η άρση της βίζας συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο συμφωνίας, στο οποία κατέληξαν τον περασμένο Μάρτιο ΕΕ και Τουρκία, με στόχο την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών. Ο Ερντογάν έχει προειδοποιήσει τις Βρυξέλλες στο παρελθόν ότι θα σταματήσει να εκπληρώνει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η τουρκική πλευρά, αν η ΕΕ δεν κρατήσει τις υποσχέσεις της.

(ΚΥΠΕ-Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων/ΑΓΚ)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: